החיים במסגרת דיור מוגן לנפגעי נפש
נפגעי נפש נמצאים ברמות פגיעה שונות, ולכן גם ברמות תפקוד שונות. דיור מוגן לנפגעי נפש הוא אחת מהמסגרות השיקומיות המרכזיות עבור אוכלוסייה זו. מוסדות מהסוג הזה מציעים מענה אישי לנפגעי נפש בעלי רמת תפקוד גבוהה, המאפשר להם לאפשר שגרת חיים בקהילה ולהיות אזרחים תורמים ומשתלבים בחברה באופן גבוה.
מסגרות טיפול בקהילה
עוד לפני שמדברים על דיור מוגן לנפגעי נפש, חשוב לעצור ולהסביר את שדה המשחק בתוכו אנחנו פועלים. להרבה מנפגעי הנפש גם חיים בקהילה אינם פשוטים. פעמים רבות נפגעי נפש נזקקים להשגחה, תמיכה, וליווי יום יומי בהתמודדות עם הקשיים שלהם.
אם בני המשפחה לוקחים אחריות מלאה על הטיפול בנפגע הנפש, הם לפעמים לא יכולים לנהל שגרת חיים בריאה משל עצמם. לא תמיד יש למשפחה את הכלים המקצועיים לקדם את נפגע הנפש ולשקם אותו לקראת חיים עצמאיים יותר שאינם תלויים באחרים.
נפגעי נפש פעמים רבות זקוקים למסגרת טיפולית אינטנסיבית, להתמודדות עם הקשיים והתסמינים שהם חווים. מסגרות הטיפול שונות ומגוונות, ונותנות מענים שונים על פי רמת התפקוד כסובלים מהפרעות או סוגים שונים של מחלות נפש.
בית חולים פסיכיאטרי
מסגרת של בית חולים פסיכיאטרי היא מסגרת זמנית והאינטנסיבית ביותר מבין המסגרות. בבית החולים הפסיכיאטרי יש השגחה, טיפול ומעקב צמודים אחרי החיים של נפגעי הנפש, ומטרת הטיפול הרפואי היא החזרה לאיזון נפשי ורגשי.
הבעיה במסגרת זו היא שבית חולים מיועד לאנשים במצבי קצה, והשהות בבית חולים פסיכיאטרי לא קלה. אין למטופל את הפרטיות המלאה שיש בבית, והיא לא מאפשרת למטופל לקיים שגרת חיים בריאה ונורמטיבית. לכן הוקם דיור מוגן לנפגעי נפש.
>> כאן תמצאו רשימה של בתי חולים פסיכיאטריים בישראל
הוסטלים לנפגעי נפש
הוסטלים לנפגעי נפש הם מסגרות טיפוליות, ששמו להן למטרה לספק מענה לקשיי ההשתלבות של פגועי הנפש בקהילה ולצרכים הנקודתיים שלהם. ההוסטלים הם מבני דירות בתוך הקהילה, בהם מרוכזים מספר דיירים. בדרך כלל מדובר על וילה גדולה בעלת מספר רב של חדרים, או על בניין עם מספר קומות. בהוסטלים יש צוות רב מקצועי אשר תומך ומלווה את הדיירים בחיי היום יום, הכולל מדריכים, מטפלים, עובדים סוציאליים, רופאים, אנשי משק בית, אנשי תחזוקה ועוד.
בהוסטל נבנית תכנית טיפול אישית עבור כל אחד מהדיירים, שמטרתה לקדם את הדייר בהתאם ליכולותיו ולמטרות שנקבעות במשותף עם הדייר. הדיירים משלמים עבור השהות בהוסטל, אם כי הסכום אינו גדול וכמובן שאינו מכסה את כל מחיר השהות בהוסטל. רוב הדיירים יוצאים מההוסטל לעבודה במסגרת נתמכת אשר נמצאת בקשר עם הצוות הטיפולי בהוסטל.
היתרון בהוסטל הוא כמובן הליווי הצמוד והאינטנסיבי המתאים לנפגעי נפש ברמת תפקוד בינונית. כלומר, לאנשים שזקוקים להשגחה וליווי צמוד רוב שעות היממה, אך מכירים מיומנויות תפקוד בסיסיות, זהו פתרון יעיל. בהוסטל הדיירים רוכשים מיומנויות נוספות שעתידות לאפשר להם תפקוד עצמאי יותר.
החיסרון המרכזי של הוסטלים לפגועי נפש הוא שזו עדיין מסגרת עם חוקים, והדיירים אינם עצמאיים לגמרי עדיין.
למה צריך דיור מוגן לנפגעי נפש?
דיור מוגן לפגועי נפש היא מסגרת המשך להוסטלים, המיועדת לדיירים שרכשו יכולת תפקוד עצמאית ומסוגלים לנהל משק בית עצמאי יחסית. הדיור המוגן מאפשר לדיירים להתנהל בצורה עצמאית, יצרנית ותורמת לחברה, עם דרגות חופש גבוהות. ניתנים תמיכה וליווי של אנשי צוות, אך ברמה הרבה יותר נמוכה.
בדיור מוגן גרים הדיירים בדירת שותפים בקהילה. השותפים פוגשים באנשי צוות מספר פעמים בשבוע בהתאם לצורך, ובשאר השבוע מתנהלים באופן עצמאי לחלוטין.
ההתנסות של נפגעי הנפש בחיים עצמאיים במסגרת דיור מוגן למתמודדי נפש טומנת בחובה הזדמנויות רבות:
- הדייר מתנהל באופן עצמאי, מתמודד עם אתגרים ובונה את חייו כאזרח תורם לקהילה. יכולות אלו הן גם סימן מעיד לשיקום, אך גם חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום של נפגע הנפש. זאת בשל העובדה שהתמודדות עם אתגרים בונה אותנו כבני אדם.
- הדיור המוגן מאפשר לדיירים חייבים של "גם וגם"- חיים עצמאיים, לצד קבלת ליווי וסיוע במקומות שהדיירים זקוקים לו.
גם מגורים בקהילה, אך גם עזרה במציאת שותפים ובהתמודדות עם האתגרים שבחיי שותפות. - דיור מוגן מאפשר למשפחות הדיירים להיות שקטות שדואגים ליקיריהם, והנטל לא נופל כולו על המשפחה.
הזכאות הן להוסטלים והן לדיור מוגן לנפגעי נפש נקבעת במסגרת סל שיקום לנפגעי נפש.
חשוב לזכור- דיור מוגן למתמודדי נפש לא מתאים לכל רמות התפקוד. עם זאת, ברמות התפקוד הגבוהות לנפגעי נפש- הדיור המוגן יכול לאפשר מרחב בטוח וחיובי בדרך לשיקום של נפגעי הנפש, בהקשר הנוכחי, הדבר דומה לסוגים אחרים של מסגרת טיפולית הקיימים היום כגון פנימייה טיפולית.