חרדות קשות תסמינים: איך לזהות? ומה ניתן לעשות?

תוכן עניינים

רבים באוכלוסייה סובלים מחרדות. המדובר הוא במצב בו האדם חווה תחושות של פחד ואי שקט, הן נפשית והן פיזיולוגית, עקב החשש שלו שדבר מה רע עלול להתרחש. יש מקרים בהם מדובר בתהליך "טבעי" ואפילו הגיוני. אדם אשר נתקל במאורע מאיים, קיבל בשורות שליליות או נמצא במצב רפואי מורכב, לדוגמה, עלול לפתח חרדות קשות תסמינים וסימפטומים שמצריכים התייחסות, למרות שבדרך כלל הם יחלפו תוך פרק זמן קצר יחסית, עם או בלי טיפול נפשי.

התמונה הופכת למורכבת כאשר מדברים על חרדות קשות, המוגדרות כבר כמצב רפואי או פסיכולוגי. במקרה הזה, האדם יחוש תסמיני חרדה חמורים באופן שאינו תואם את הסיטואציה בה הוא נמצא, לרבות כאשר האיום הוא דמיוני או בלתי פרופורציונלי. במצב הזה צפויים תסמינים מגוונים, אשר זיהוי מוקדם שלהם וטיפול בהם עשויים לשנות את חייו מהקצה אל הקצה.

חרדות קשות תסמינים: רשימה ארוכה במיוחד

הפרעות חרדה קשות ניתן לחלק לכמה סוגים עיקריים, כל אחד מהם בא לידי ביטוי באופן שונה מבחינת התסמינים, דרגת החומרה ודרכי הטיפול המוצעות. התקף חרדה מוגדר כתחושה מוקצנת ואינטנסיבית של פחד, הנמשכת דקות ספורות. עלולים להיות לה טריגרים שונים, לרבות חרדות ממחלות קשות או ממוות, התקפי לב, מחנק, תחושה של אובדן שליטה ואחרים.

התקפי חרדה נוטים להיות קצרים אבל עוצמתיים במיוחד. הם יופיעו לרוב ללא אזהרה ויכללו תסמינים אפשריים דוגמת האצת קצב פעימות הלב, כאבי בטן, כאבים בחזה, בחילות, הזעת יתר, רעידות ורטט, קשיי נשימה חרדה ותחושת מחנק, סחרחורות, חולשה או נמלול בגפיים. בחלק הארי של המקרים התסמינים מתפתחים ומגיעים לשיאם תוך דקות ספורות, כשבמהלך הרגעים האלו האדם עלול לחוות סבל רב וכאבים, המונעים ממנו את האפשרות להתנהל באופן ראוי.

חשוב להדגיש כי הפרעת החרדה בהחלט יכולה להיות כוללנית. במצב כזה, האדם יהיה מוקף סביב השעון בתחושות שליליות דוגמת דאגת יתר, לחצים ומתחים, דריכות, מחשבות אותן ניתן להגדיר כ"טורדניות" ועוד. לצד זה ייתכנו תסמינים פיזיולוגיים דוגמת כאבי גב, קשיי שינה, עייפות מתמשכת (עם או בלי קשר לבעיות השינה), שיבושים בפעילותה של מערכת העיכול ועוד.

סוג אחר של חרדה קשה היא הפרעת אימה. זוהי תחושה של פאניקה, הנמשכת לרוב כ-20-10 דקות, שכוללת תסמינים שעלולים להעלות את מפלס הלחץ עוד יותר. במקרה הזה, חרדות קשות תסמינים כוללים לחצים בחזה, דפיקות לב מואצות, הופעת נימול או זרם בידיים, סחרחורות, בחילות ועוד. יש אנשים אשר מרגישים כאילו הם חווים התקף או אירוע לב, ואף מגיעים בנסיבות האלה למיון.

אל תדחיקו את הבעיה

כאשר אדם אומר לעצמו: יש לי חרדות קשות, מה עושים איתן? הוא מתקרב בצעדי ענק לעבר פתרון הבעיה. בפועל רבים מדחיקים את עצם החרדה או חיים בהכחשה. עקב כך הם עלולים לסבול מההשפעה השלילית שלה ושל תסמיניה עליהם, שרק מחמירים עם הזמן. האדם הופך להיות מנוהל על ידי החרדות שלו, מתקשה לתפקד באופן הולם במישורים השונים של חייו (משפחה, זוגיות, עבודה, לימודים וכדומה) ונמנע מהתנהגות המוגדרת כנורמטיבית, ולו מכיוון שהיא מעלה אצלו חששות שלא תמיד בעלי אחיזה במציאות.

אבחון הפרעת חרדה אינו דבר פשוט. מעבר לחוסר המודעות הוא לרצון המובהק שלא להתמודד אותה, בחלק מהמקרים חרדות קשות תסמינים עשויים להיות כלליים ומקושרים לשורה ארוכה של בעיות התוקפות את האדם במישור הפיזיולוגי, הקוגניטיבי, הנפשי או הרגשי. קל מאוד לבלבל את הפרעת החרדה עם מצבים אחרים, ולכן על האבחון להיעשות במלוא המקצועיות ותשומת הלב.

המורכבות של אבחון חרדות קשות

אבחון הפרעת החרדה, בתנאים האלה, חייב להיעשות על ידי אנשי המקצוע מתחום בריאות הנפש. פסיכולוגים או פסיכיאטריים אשר משוחחים עם האדם במטרה לבחון באופן מלא את התסמינים שהוא סובל מהם, הנסיבות בהן הם מופיעים וההשלכות של החרדות הקשות על ההתנהלות שלו ביום-יום.

חלק מרכזי באבחון הבעיה הוא זיהוי הגורמים שעשויים להסביר אותה. חרדות קשות עלולות להיות תולדה של גורמים סביבתיים, סביבת מחיה לחוצה ומתוחה מדי, גורמים רפואיים (החל ממחלות ועד לתרופות המשמשות להתמודדות איתן), שימוש בסמים או גמילה מהם, חוסר חמצן, חוסרים תזונתיים (בעיקר בויטמיני B) ועוד.

אם בעל המקצוע מתרשם כי אכן החרדות נגרמות או מועצמות עקב גורמים אלו, הוא עשוי להמליץ על שינויים הכרחיים בשגרת ובאורח החיים. הם עשויים לשפר את המצב משמעותית, תוך כדי הקלה משמעותית של חרדות קשות תסמינים.

החשיבות של טיפול בחרדות קשות

חרדות קשות מאוד, מעצם ההגדרה שלהן ככאלה, אינן נפתרות מעצמן. להיפך, בהיעדר זיהוי וטיפול ממוקד הן כאמור עלולות להיות חמורות אפילו יותר. זאת ועוד, כיום ניתן למצוא מגוון רחב של דרכי טיפול בחרדות קשות, חלקן יעילות בכל קנה מידה. למרות שבתחום הזה אין פתרונות קסם, הרי שבחירה של תוכנית טיפול מקיפה ומותאמת אישית לסוג החרדה, לדרגת החומרה שלה, למאפייני האדם ולפרמטרים נוספים עשויה להגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה, להקל על האדם בהתנהלות השוטפת שלו או אפילו להפוך את החרדות הקשות לנחלת העבר.

סבלנות היא מילת מפתח עיקרית בדרך להגשמת היעד הזה, אבל חשוב להדגיש שהוא בהחלט בר השגה. יש אנשים אצלם כמה טיפולים יכולים לפתור את הבעיה לחלוטין, בעוד אצל אחרים מדובר בתהליך הדרגתי שעשוי להימשך חודשים ארוכים אם לא שנים. זו אחת הסיבות לכך שמומלץ שלא להשתהות, אלא להתחיל עם הטיפולים בהקדם האפשרי.

דרכי הטיפול בחרדות קשות

טיפול בחרדות קשות מתבצע בכמה רבדים. ראשית, חשוב לשים דגש על כל אותם חרדות קשות תסמינים. כיום מוצעים מגוון טיפולים שעשויים להפחית את דרגת החומרה והתדירות של התסמינים הנובעים מהחרדה הקשה. תרופות יכולות לפעול על הגוף והנפש בכמה רבדים, למשל תרופות משככות כאבים, תרופות נוגדות דלקת וכן הלאה. לצד זה מוצעים אמצעים אחרים משדה המשחק הקונבנציונלי או האלטרנטיבי, לרבות שיטות שונות להרגעת הגוף, טכניקות טיפוליות מבוססות מגע וכן הלאה. חשוב להדגיש שטיפולים מהסוג הזה הם לרוב קצרי טווח, כאשר הם מסייעים בהתמודדות עם תסמיני הבעיה ולא בשורשים שלה.

ההתמודדות עם חרדות הופכת למורכבת יותר ככל שהחרדה נחשבת לקשה. כמעט בכל המקרים נדרשת ירידה לנפש האדם על מנת לנסות לאתר את הגורמים העמוקים שעשויים להסביר את החרדה ואת התסמינים שהוא חווה. טיפולים פסיכולוגיים או פסיכיאטריים הופכים לברירת מחדל בחלק גדול מהמקרים, כך שנראה שאין אפשרות להתגבר על המצב מבלי לגשת למומחה שיבצע אותם.

מבין הטיפולים המגוונים במישורים האלו, יש כמה טכניקות הנחשבות ליעילות במיוחד בהקשר של חרדות קשות. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נכנס פעמים רבות לתוכניות הטיפולים. הוא מבוסס בדרך כלל על שינוי דפוסי החשיבה של האדם, בהנחה שבדרך זו ניתן להשפיע במהרה על ההתנהגות והתסמינים שהוא חווה. טכניקה טיפולית נפוצה נוספת מבוססת על חשיפה הדרגתית ומבוקרת של האדם למושא החרדה, במטרה להראות לו שהשד אינו נורא כל כך ולאפשר לו להתמודד בצורה יעילה עם ה"איום" בכל פעם.

ברוב המקרים אנשים הסובלים מחרדות קשות יכולים להמשיך לחיות ולהתנהל בקהילה. עם זאת, בדומה לכל בעיה נפשית אחרת – גם כאן עשוי להיות מצב בו יתברר שהפתרון היעיל ביותר מוצע עבורו במסגרת טיפולית כזו או אחרת.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד