פנימייה טיפולית – מסגרת חמה ותומכת לילדים ונוער במצוקה

תוכן עניינים

פנימיה טיפולית לשירות ולרווחת הילדים

ילדים ובני נוער רבים מתמודדים עם קשיים שונים המצריכים פתרונות שונים. במקרים מסוימים, הוצאה מהסביבה הביתית ומעבר לסביבה ממוקדת טיפול היא הפיתרון הטוב ביותר בגיל צעיר. במאמר זה נדבר על פנימיות טיפוליות, המהוות חלק מהמסגרות הייעודיות האידיאליות עבור צעירים רבים. נסביר לכם מה צפוי להיות במסגרת פנימייה טיפולית, מהם היתרונות שלה ואילו פתרונות מוצעים כיום בישראל.

מתי כדאי לשקול פנימייה טיפולית?

ילדים ובני נוער רבים חווים קשיים התנהגותיים, נפשיים, רגשיים ועוד. פעמים רבות הסביבה והקהילה הביתית מצליחות להתמודד ולהעניק סיוע, בשילוב גורמים טיפוליים שונים. כאשר הסביבה הביתית לא מצליחה להתמודד עם הקשיים הילדים עלולים להימצא בסיכון גבוה להתגברות של בעיות רגשיות, התנהגותיות וחברתיות, אשר עשויות להוביל בתורן לבעיות בהתפתחות התקינה שלהם. הצעירים אשר נזקקים לטיפול אינטנסיבי והשגחה רבה, יכולים לקבל את הטיפול וההשגחה האלו בפנימייה טיפולית.

בשנים האחרונות מופנות ביקורות רבות כלפי מערכת החינוך הישראלית. בצל אותן הדרמות שאופפות את החינוך הממלכתי ואת אופן ההתנהלות במסגרות הרגילות, תמצאו מסגרות מיוחדות שעושות עבודת קודש. אלו הן הפנימיות הטיפוליות, מקומות קסומים שמהווים בית לנערים ונערות שנפלטו ממערכת החינוך מסיבות שונות. הנוער שמגיע אל פנימיות מקבל את הטיפול שהוא צריך. הם זוכים לחום ואהבה, הרבה תשומת לב ואכפתיות חסרת פשרות – אותם הדברים שיעזרו להם להתקדם לעבר עתיד טוב יותר.

צעירים וצעירות אשר ניסו סוגי טיפול שונים בקהילה, והטיפול לא צלח- לרוב יופנו למסגרת כוללנית יותר. מסגרת כוללנית היא מסגרת אשר לוקחת אחריות על כלל תחומי החיים של הילד, ומקיימת רצף אחד בין מה שקורה בבית הספר, בטיפול, בקבוצת החברים ובבית. הרצף הטיפולי עוזר למטפלים לעקוב אחרי הדרים, להשגיח עליו, ולדעת לתת לו מענה טיפולי מקיף וכולל.

פנימייה טיפולית היא שם כולל למספר סוגי פנימיות שונים, בהן יש צוות טיפולי וחינוכי מיומן אשר מלווה את הילד לאורך רוב שעות היום והלילה. הפנימיות האלו נמצאות בבעלות או במימון של המדינה, וההשתתפות העצמית של הזכאים לפנימייה שכזאת נמוכה מאוד ביחס להיקף הטיפול הנדרש.

למי מיועדות פנימיות טיפוליות?

הנוער שמופנה אל הפנימיות הטיפוליות יכול להגיע אליהן מרקעים שונים וסיבות שונות. הנה כמה מסוגי האוכלוסייה העיקריים להן מיועדות פנימיות מהסוג הזה:

במקרים רבים, הנוער שמגיע אל הפנימיות הטיפוליות נפלט ממערכת החינוך ונשאר ללא מסגרת ותמיכה ראויה. השם הנפוץ לאוכלוסייה זו היא "נוער בסיכון" ובמובן הזה, מטרת הפנימיה היא למנוע מצב בו אותו נוער מתדרדר ומסכן את עצמו. הפנימיות הטיפוליות הן הצ’אנס האחרון של הנוער שנופל בין הכיסאות של מערכת החינוך. הן אלו שנותנות לנערים ונערות שצריכים טיפול מוקפד את ההזדמנות ההוגנת שמגיעה להם – ההזדמנות להצליח ולפרוח.

הפנימיות הטיפוליות מאמינות שהפוטנציאל קיים אצל כל אחד ואחת. המטרה של הפנימייה היא להעניק לנערים והנערות מסגרת שתאפשר להם ללמוד, לגדול ולצמוח. זאת כדי שבעתיד יוכלו ליהנות מחיים טובים ובריאים ולתפקד כאזרחים תורמים ושומרי חוק.

רצף הפנימיות הטיפוליות

למשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים כמה סוגי פנימיות עיקריים, אשר מיועדות עבור ילדים ובני נוער שלא הצליחו להתפתח בצורה המיטבית מסיבות שונות בביתם. החלוקה בין הפנימיות ברמות השונות אינה מוחלטת, וחלק ניכר מן הפנימיות מעורבות מבחינת סוג האוכלוסייה שבהן הן מטפלות. עם זאת, ישנו מדרג של הפנימיות, אשר נמצאות על רצף מסוים מבחינת הקשיים של החניכים אשר הן מיועדות לקלוט. בפנימיות השונות יש רצף של  מענים שונים: מטפלים, סוגי טיפול, סוגי חוגים וקשר עם בית הספר.

אלו הם הסוגים העיקריים של פנימיות לילדים:

פנימיות שיקומיות – מיועדות לחניכים עם ליקויי למידה ו/או פער לימודי ניכר ו/או חסכים רגשיים, שאובחנו כבעלי פוטנציאל התפתחות תקין. אלו הפנימיות ה"רכות" ביותר על הרצף, בעלות היקף הטיפול הקטן יותר.

פנימיות טיפוליות – מיועדות לחניכים בעלי תפקוד לקוי בתחומים רבים עקב ליקוי מולד, התנהגותי, נפשי-רגשי או שילוב ביניהם וצורך במסגרות חינוך מיוחד. מידע נוסף על פנימיות טיפוליות תמצאו כאן.

פנימיות פוסט אשפוזיות פנימייה בקצה רצף המענים החוץ ביתיים לבני נוער-פנימייה המיועדת לחניכים לאחר אשפוז פסיכיאטרי או כחלופה לאשפוז ומניעתו. הפנימייה קולטת גם אוכלוסיות קצה, עם בעיות מורכבות והפרעות התנהגות קשות שאינן נקלטות בסוגים של פנימיות טיפוליות והשיקומיות.

מטרתן של הפנימיות הפוסט אשפוזיות הן מניעת אשפוז וחלופה לאשפוז בתפר שבין הקהילה לבין בית החולים הפסיכיאטרי. בפנימיות הפוסט אשפוזיות צוות טיפולי מקצועי ורחב, הנותן מענה אינטנסיבי לחניכים הזקוקים לכך.

המפתח להצלחה של פנימייה טיפולית – צוות מנצח

משמעות העבודה החשובה שהפנימיות האלו עושות היא ענקית. את ההצלחה הזו אפשר לזקוף לזכות הצוותים המדהימים שמפעילים את הפנימיות האלו. אותם אנשים שלקחו על עצמם את המשימה ויצאו לשליחות – להעניק לילדים האלו הזדמנות שווה (עוד על הקשר בין צוות לחניכים במעונות וההשפעה).

בפנימיות הטיפוליות הילדים מוצאים צוות חם ואוהב. הצוות מורכב מאנשי מקצוע מנוסים, מדריכים מסורים ואנשי צוות נוספים שעושים ככל שביכולתם כדי לדאוג שהפנימייה תוכל להעניק לדיירים את הטיפול שמגיע להם. הצוותים של הפנימיות הטיפוליות כוללים מגוון רחב של בעלי תפקידים: מנהל פנימייה, רכזים טיפוליים, פסיכולוגים, אנשי אחזקה, מטפלים שונים, צוות הדרכה, מתנדבי שנות שירות ועובדים סוציאליים.

הסיבה לכך שהצוותים האלו גדולים ומגוונים היא שהם נדרשים להעניק לצעירים השוכנים בפנימייה מעטפת טיפולית וחינוכית מלאה. לא מדובר כאן על בית ספר (אפילו בית ספר לחינוך מיוחד) או בתוכנית הדרכה אישית – אלא על מסגרת שמספקת את כל הצרכים הרגשיים והפיזיים של הנוער. הצוותים מקבלים הדרכה מקצועית, גם בתצורה קבוצתית וגם ברמה האישית ובנוסף גם זוכים לליווי פרטני  מאנשי מקצוע מוסמכים.

הפנימיות מטפחות את הצוותים שלהן ואת הקשר בין חברי הצוות כדי לשמור עליו מגובש ומקצועי וגם מאושר, מה שלא פחות חשוב להצלחת הפנימייה.

מאפיינים של פנימייה טיפולית

פנימייה טיפולית מציעה השגחה קבועה על הילדים. הצוות שנמצא עם הצעירים מנוסה ומוכשר לעבודה איתם, ויחס החניכה הוא לרוב מאוד גבוה (עד כדי יחס של איש צוות לכל שני דיירים בפנימיות פוסט אשפוזיות). בפנימייה טיפולית כלל הגורמים בפנימייה מוכוון לעבודה עם אוכלוסייה רגישה זו, ומדברים בשפה אחידה עם תכנית טיפול ברורה. פעמים רבות בסביבה הביתית לא ניתן לתת מענה כל כך מקיף, ויש הרבה פחות שליטה ותמיכה בהתמודדויות השונות שהילדים עוברים. חניכים בפנימייה נמצאים במעקב מתמיד אחרי ההתפתחות שלהם, וזוכים לטיפול צמוד.

חשוב לומר: הילד יוצא מהבית לפנימייה ועתיד לחזור אל הבית בסוף הטיפול, גם אם יימשך זמן רב. פנימייה טיפולית טובה חייבת להימצא בקשר קבוע עם הסביבה אליה עתיד הנער לחזור בסוף הטיפול. הקשר עם ההורים במקרה כזה חשוב ביותר, שכן הטיפול המקיף חייב לתמוך גם בהורים.

מה פנימייה טיפולית מעניקה לנוער?

מטרת הפנימייה היא ליצור עבור הנוער מסגרת מלאה וחיובית שתאפשר לו להתפתח בצורה בריאה ונכונה. הפנימייה עונה על מגוון צרכים שונים, הן פיזיים והן רגשיים. בנוסף לכך היא גם שואפת לעצב נוער שיתפקד בצורה איכותית בעולם החיצוני.

בשביל שתוכלו להבין קצת יותר טוב למה מדובר במסגרות כל כך מדהימות, הנה כמה דברים משמעותיים שהפנימיות הטיפוליות מעניקות.

ידע, תחביבים ויכולות

ברוב הפנימיות, מתקיימות פעילויות העשרה עבור הנוער שמאפשרות לו להיפתח וללמוד. על ידי אותן פעילויות הנוער מרוויח בכמה מובנים:

  • הוא מתנסה בתחומי עניין חדשים שיכולים להתפתח לכדי תחביב ואפילו למקצוע
  • הוא רוכש יכולות פרקטיות שיעזרו לו בהמשך החיים
  • הוא לומד ידע חשוב

נוער בסיכון הוא נוער שנוטה להתדרדר לעיסוקים לא בריאים ולא חוקיים, אלימות וקשיים רגשיים שבהעדר טיפול עלולים להתפתח אף לידי מחלת נפש. כאשר הנוער לומד, מתעניין ולוקח חלק בפעילויות שונות הוא רואה שיש דרך אחרת, שיש דברים שמעניינים אותו ושיש לו סיבה להשקיע בעצמו.

תחושת שייכות

במקרים רבים, הנוער שמגיע לפנימיות הטיפוליות מגיע מרקע משפחתי קשה. בנוסף לכך, הוא גם חסר מסגרת חינוכית. כתוצאה מכך, הדבר שהכי חסר לאותו הנוער הוא תחושת השייכות והקבוצתיות.

בני אדם הם יצורים חברתיים שרגילים לחיות בקבוצות. כשנער או נערה מוצאים את עצמם מחוץ למסגרת החברתית והמשפחתית הם מאבדים את תחושת הזהות שלהם ועלולים להרגיש בודדים. חוסר בתחושת שייכות עלול להביא לדיכאון, התמכרות, כעס ואלימות, תופעות לא פשוטות בכלל.

הפנימיות הטיפוליות מוצאות מקום לכל מי שמגיע אל הפנימיה ומשלבות אותו בתוך הקבוצה. באמצעות הפעילויות המגבשות והחיים המשותפים, הנוער זוכה להרגיש שהוא אהוב, שייך ומקובל, גם מצד הצוות וגם מצד הקבוצה.

פנימיה טיפולית

ארגז כלים לחיים

עם כל הפעילויות המעולות שהפנימיות הטיפוליות מקיימות, התהליך האמיתי קורה בחיי היום יום. הקשיים הגדולים הם בתהליך, ברגעים הקטנים. לקום לבית הספר, ללכת לישון בלילה, ליצור קשרים חברתיים בתוך הקבוצה, לחיות לפי החוקים, להשקיע בלמידה ולהתמקד בתהליך האישי.

מעבר לכל, אלו הם הדברים הכי חשובים שהנוער לומד במסגרת פנימיה טיפולית. הוא מקבל את הכלים שהוא צריך כדי להצליח בהמשך החיים. הוא לומד להיות ערכי, להיות מוסרי, לעבוד קשה, להאמין בעצמו ולא לוותר.

לא מוותרים על החינוך

מטרה נוספת של המסגרות האלו היא לשלב במערכת החינוך את הנערים והנערות המתגוררים בפנימיות הטיפוליות. השילוב נעשה בהדרגה בהתאם לרמת המוכנות הרגשית והלימודית של הנוער ובליווי מלא של הצוות המקצועי וההדרכתי של הפנימייה.

מי שמוכן למסגרת חינוכית סטנדרטית לומד בבתי ספר שונים, בהתאם לצרכים האישיים והיכולות של כל אחד ואחת. הנוער שעוד לא מוכן לשילוב מלא לוקח חלק בתוכניות שמטרתן להכין אותו לשילוב מחדש במסגרות החינוכיות.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד