הפרעת אישיות גבולית – מהם התסמינים וכיצד מטפלים בה?

תוכן עניינים

איך מוגדרת הפרעת אישיות גבולית וכך תזהו אותה

הפרעת אישיות מאפיינת דפוסי התנהגות מקובעים ושאינם מסתגלים. ישנן סוגים שונים של הפרעות אישיות, עם ניואנסים שונים ביניהם. במאמר זה נספר על אחת מהפרעות האישיות השכיחות יותר, בעיקר בקרב נשים, והוא הפרעת אישיות גבולית.

קווים לדמותה של ההפרעה

לכל אחד מאיתנו יש את דפוס האישיות שלו הכוללים את האופי, הרגשות, דפוסי החשיבה ודפוסי ההתנהגות שמאפיינים אותו.
מקובל כי האישיות מתעצבת לאורך החיים תוך שילוב של של היצר (הטמפרמנט) המולד שלנו, יחד עם אירועים אישיים וסביבתיים שונים שעיצבו את האישיות שלנו.

לרוב, גם אם האישיות משתנה בין אדם לאדם, אחד המאפיינים של אישיות בריאה היא היכולת להסתגל ולהגיב לשינויים ולאירועי החיים בצורה שתאפשר קיום אורח חיים תקין.
כאשר יש הפרעה משמעותית ביכולת זו, הפוגעת משמעותית בחייו של הסובל מההפרעה, נוכל לומר כי יש סיכוי שקיימת הפרעת אישיות.

הפרעת אישיות גבולית תסמינים

הפרעת אישיות גבולית (באנגלית: Borderline Personality Disorder, או בקיצור BPS) היא הפרעה נפשית, שפוגעת בשגרת החיים ובמערכות היחסית של האדם הסובל מהם לאורך חייו. בתחום בריאות הנפש, היא מתאפיינת בראש ובראשונה בקיצוניות של הסובל ממנה, שבאה לידי ביטוי ברגשות, בתחושות, במחשבות, ובהמשך בהתנהגות של הסובלים מההפרעה.

אנשים הסובלים מהפרעת אישיות המוגדרת כגבולית חווים סערות פנימיות רבות. הדימוי העצמי נע בצורה קיצונית ופתאומית, ויש לסובלים מהפרעה צורך גדול מאוד לקבלת אישור מהסביבה, כשפעמים רבות הם תופסים אנשים אחרים בצורה קיצונית גם כן: לעיתים בצורה חיובית עד כדי שלמות, ולעיתים בצורה שלילית עד כדי שנאה וחוסר יכולת לראות כל תכונה טובה באיש העומד מולם.

הסובלים מההפרעה מתקשים לראות דמויות "עגולות" של האנשים העומדים מולם. פעמים רבות הם תופסים אנשים ומצבים בצורה חד ממדית.

לאור זאת, היחסים של הסובלים מ-BPD עם אנשים אחרים מתוארים כ"רכבת הרים", עם עליות ומורדות מאוד קיצוניות ביחסים. הדבר פוגע באיכות החיים של הסובלים מהבעיה ומקשה עליהם לקיים מערכות יחסים תקינות ובריאות. יש לעיתים קשר הדוק בין הפרעת אישיות גבולית וזוגיות מורכבת, לדוגמא, או הפרעת אישיות גבולית והורות.

מאפיין נוסף שנובע מהקיצוניות בדפוסי החשיבה והרגש של הסובלים מהפרעה זו הוא אימפולסיביות. ההפרעה מאופיינת בקושי בשליטה בדחפים ובהתנהגויות קיצוניות שעשויות לסכן את האדם הסובל מההפרעה.

הפרעת אישיות גבולית

אבחון

האבחון של הפרעת אישיות גבולית הוא מורכב מאוד, כיוון שקשה לקבוע באיזה שלב האופי הנוקשה הופך להפרעת אישיות. בנוסף, יש חפיפה בין התנהגויות ודפוסי חשיבה של מתבגרים ואנשים הסובלים מההפרעה. לכן, למרות שההפרעה מתפתחת בעיקר בסביבות גיל ההתבגרות קשה מאוד לאבחן אותה בגיל זה.

ההפרעה עשויות ללבוש צורות שונות בקרב אוכלוסיות מוגדרות. לעיתים יעלו סממנים להפרעה במסגרת טיפול רגשי לילדים. לבסוף, ההפרעה מאפיינת נשים באחוזים גבוהים בהרבה מאשר גברים ולכן יש כמובן הטיה תרבותית באבחנה.

ישנם מספר מאפיינים שעשויים להצביע על ההפרעה:

  • קושי בשליטה בדחפים
  • דפוס חשיבה נוקשה ולא גמיש
  • תנודות קיצוניות במצבי הרוח ובדימוי העצמי
  • קושי בקיום יחסים בינאישיים תקינים
  • פגיעה בתפקוד החברתי, לחץ וסבל מהמצב הקיים
  • שילוב של המאפיינים הנ"ל לאורך זמן רב וקבוע, ולא בגלל מצב לחץ זמני

באתר הבא תמצאו מידע נוסף על אבחון ההפרעה והקריטריונים המגדירים אותה.

טיפול

טיפול בהפרעת אישיות גבולית הוא מורכב כיוון שהוא נוגע בדפוסי אישיות קבועים, ולא רק בסימפטומים. לכן, לרוב הטיפול הוא טיפול ארוך טווח ונעשה באמצעות טיפול תרופתי, פסיכולוגי, טיפול משולב ולעיתים אשפוז פסיכיאטרי בתור התחלה.

הנקודה המרכזית היא שהתמדה בטיפול לאורך זמן יכול בהחלט לשפר את איכות החיים של הסובלים מההפרעה ולעזור להם ולסביבתם לחיות חיים בריאים יותר.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד