על קשיי נשימה, חרדה ומה שבינהם

תוכן עניינים

חרדה היא אחד המצבים הנפשיים היותר שכיחים שיש. במצב זה, האדם מרגיש פחד ואי שקט עקב המחשבה שדבר מה שלילי עלול להתרחש לו. חרדה עלולה להתפתח כשנתקלים בגורם המהווה איום וסכנה או אפילו רק כשחושבים על איום שכזה, גם אם ממד הסכנה לא באמת מוחשי. כשמדובר על קשיי נשימה חרדה היא משהו שחשוב לשקול כגורם לבעיה.

החרדה עלולה להפריע בצורה ניכרת לתפקוד של האדם, למנוע ממנו לבצע פעולות שונות (אפילו בסיסיות) ולהיות כרוכה בתסמינים שהופכים את ההתמודדות עימה למורכבת יותר. קשיי נשימה הם "תופעת לוואי" נפוצה מאוד של החרדה. למרות שיש להם יסוד טבעי, אפילו הישרדותי, כן חשוב לדעת מה לעשות על מנת להפחית אותם.

מה הקשר בין בעיות קשיי נשימה חרדה ולחץ?

תסמיני החרדה, חשוב להבין, לא נוצרו יש מאין. תגובות אלה של הגוף למצב החרדה, בין אם מושא האיום הוא אמיתי ובין אם לא, הן חלק מהמנגנון האבולוציוני של ההישרדות. אפשר להדגים זאת באמצעות התרחיש הדי נפוץ בימים עברו, בו אדם נתקל בחיית טרף. הוא עצר את הנשימה והפסיק את תנועתו כדי שאותה חייה לא תשים לב לקיומו. אם חיית הטרף הבחינה בו, או לחלופין הוא התחיל במנוסה ממנה, התרחשו באופן טבעי עלייה משמעותית בקצב הנשימה ופעימות הלב. זאת לצד תסמינים אחרים שמזוהים עד היום עם חרדות: הזעה מוגברת, למשל.

המנגנון הזה מסביר גם היום, במידה מסוימת, את הקשר בין קשיי נשימה חרדה. המצב המקובל הוא שיבוש של הנשימה בעקבות החרדה, בין אם עצירת הנשימה לחלוטין לשניות ספורות, בין אם נשימות שטיחות ובין אם קוצר נשימה ונשימות חפוזות. התהליך פעמים רבות הוא הדרגתי: תחילה אנחנו נעצור את הנשימה, עם הבהלה הראשונית. כאשר הסטרס והחרדה מלווים את הגוף פרק זמן ארוך יותר, הנשימות נעשות שטחיות יותר. עם הזמן – ומדובר בתהליך שיכול להימשך שניות בודדות בלבד – אנו עלולים להגיע למצב של קוצר נשימה על תסמיניה. בהרבה מקרים חרדות בעוצמות בינוניות יביאו לקוצר נשימה, בעוד שעם העלייה בממדי החרדה קצב הנשימות עשוי לעלות אף הוא.

חשוב להדגיש עם זאת שהתיאור שהובא כאן הוא כללי ואינו מדע מדויק. תיתכן בהחלט השפעה למאפיינים האישיים של האדם, למושא החרדה ולגורמים נוספים על האופן שבו מתפתחים אצל אדם מסוים קשיי נשימה כתוצאה מחרדה.

כך משפרים את המצב

הטיפול בקשיי נשימה הנובעים מחרדות מתחלק לכמה תחומים. ראשית, כמובן, יש לשים לב לתסמיני הנשימה עצמם במטרה לצמצם אותם ככל שניתן. תרגילים שונים של הרגעת הגוף והנשימה יכולים לסייע בטווח הקצר, ובכך להפוך את ההתמודדות עם החרדה ותסמיניה למעט פשוטה יותר. בדרך כלל קשיי נשימה המשויכים לחרדות נוגעים לנשימת חזה, להבדיל מנשימת בטן, ולכן התרגילים עשויים להיות ממוקדים בה.

אנשי מקצוע ואפילו מדריכים הזמינים ברשת האינטרנט יוכלו להציע עבורכם כמה תרגילים עבור טיפול בפחדים וחרדה שעשויים לסייע: תרגילים המבוססים על ניטור הנשימה, תזמון שלה, הרפיה וכן הלאה. המלצה מועילה היא לתרגל את תרגילי הנשימה במצבים הנחשבים לבטוחים יותר, כך שהאדם יוכל לצבור מיומנות בה יוכל להשתמש בעת הצורך במצבי החרדה.

אין תחליף לפתרון שורשי של הבעיה

אם האדם נוטה לסבול מהתקפי חרדה באופן תדיר יחסית, או לחלופין מאופיין כבעל הפרעת חרדה, ברור מדוע יש צורך לפתור קודם כל את החרדה. המטרה היא לנסות להבין מהם הגורמים שמסבירים את החרדות אצל אדם מסוים ולטפל בהם בצורה נקודתית ומותאמת אישית, בצורה שתהיה היעילה ביותר האפשרית.

ההתמודדות עם חרדות עמוקות או תדירות אינה פשוטה. היא כרוכה כמעט תמיד בכניסה לעומקי נפש האדם, או אפילו לתת המודע שלו. במקרים כאלו, נראה שאין אפשרות אחרת מלבד פנייה למומחה לתחום. אופן הטיפול הראשון הוא המסלול הפסיכולוגי, במסגרתו יש כמה שיטות שעשויות להיות יעילות: השיטה הדינמית, הפסיכולוגיה הקוגנטיבית-התנהגותית, טיפולי דמיון מודרך (CBT) ועוד.

חלק מרכזי אחר בטיפול הייעודי של קשיי נשימה חרדה הוא תרופות, שעשויות בהחלט להיות משולבות עם טיפול נפשי – במיוחד כאשר מדובר במצב חמור באופן יחסי של חרדה. תרופות נוגדות חרדה, תרופות המעלות את רמות הסרוטונין במוח ותרופות הרגעה עשויות להיכנס לתמונה.

בדרך כלל התרופות משמשות להתמודדות עם התסמינים בטווח הקצר ותופעות הלוואי, בעוד שהטיפולים הנפשיים הם ארוכי טווח. שילוב בין כמה אופני טיפול הוא אפשרי ובמקרים רבים אף מתבקש בהתמודדות עם קשיי נשימה חרדה.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד