ילדים בסיכון הוא שם כולל לילדים הנמצאים במצוקה או בסכנות שונות. סיכון זה מחייב לרוב התערבות מסוימת של הסביבה. במאמר זה ננסה להבין מהן הסכנות של ילדים בסיכון וכיצד ניתן לסייע בהן.
ילדים בסיכון- הגדרת הסיכון
בשנת 2006, ועדה בראשות פרופ' הלל שמיד בחנה וסקרה את מצבם של ילדים או בני נוער בסיכון. הועדה ביקשה לנסח הגדרה אחידה למושג ילדים בסיכון. על פי דוח הוועדה, ילדים בסיכון הם אלו החיים במצבים המסכנים אותם במשפחתם ובסביבתם וכתוצאה ממצבים אלו נפגעה יכולתם לממש את זכויותיהם על פי האמנה לזכויות הילד בתחומים שונים.
כלומר, שילדים בסיכון הם ילדים שבמצב נתון נמצאים בסכנה שנגרמת, בין היתר, בגלל הסביבה בהם הם גדלים. ההנחה הזאת שמה הרבה אחריות על הסביבה בה גדל הילד, וטומנת בחובה הנחה שבהינתן שינוי בסביבה בה גדל הילד ובמשפחתו- הילד יוכל לצאת מהסכנה בה הוא נמצא. במקרה של ילדים בסיכון, האחריות של החברה כולה לדאוג לאותם הילדים ולמנוע או להקטין את הסיכון בו הם נמצאים.
התחומים בהם הילד נמצא בסכנה
כאמור, ישנם מספר תחומים בהם ילד עשוי להימצא בסיכון:
- קיום פיזי, בריאות והתפתחות
- השתייכות למשפחה
- למידה ורכישת מיומנויות
- רווחה ובריאות רגשית
- השתייכות והשתתפות חברתית
- הגנה מפני אחרים ומפני התנהגויות מסכנות שלהם עצמם
בתחום הקיום הפיזי- ילדים הנמצאים בסיכון הם כאלו שלא מקבלים את הטיפול הרפואי, הפיזי, עזרה נפשית או הטיפול התזונתי הדרוש להם להתפתחות. ברור לכולנו כי ילדים הם פגיעים יותר ממבוגרים. על מנת להתפתח, ילדים זקוקים למזון, לטיפול רפואי מתאים ולהגנה פיזית (דוגמה לכך היא הגנה מפני קור בחורף, וחום בקיץ). ילדים אשר לא מקבלים ארוחות סדירות ומתאימות בגיל צעיר, טיפולים רפואיים או סובלים מהזנחה בגילאים צעירים בה הם מתפתחים- עשויים לסבול מקשיים התפתחותיים שישפיעו עליהם לכל החיים. הקשיים הללו יכולים לבוא לידי ביטוי בצמיחה ובהתפתחות הגופנית, וכמובן גם בהתפתחות השכלית.
בתחום ההשתייכות למשפחה- ילדים זקוקים להשתייכות למשפחה. משפחה זה מושג רחב מאוד, ויכול לבוא לידי ביטוי בצורות וגוונים שונים, אבל הבסיס של השתייכות למשפחה הוא קריטי להתפתחות הילד. ילדים הנמצאים בסיכון הם ילדים אשר חיים במשפחה שאינה תומכת, בניתוק ממשפחה, או ללא מסגרת משפחתית ראויה.
בתחום הלמידה ורכישת המיומנויות- ילדים זקוקים למסגרת לימודית פורמלית לצורך התפתחות. גן, ביה"ס, חינוך ביתי מפוקח או כל מסגרת שהמטרה שלה היא ללמד את הילד ולעזור לו לרכוש מיומנויות יכולה להיות מתאימה. כאשר הזכות הבסיסית לחינוך נמנעת מילד מסוים, מתקיים מצב סיכון להתפתחות של הילד.
בתחום הרווחה והבריאות הנפשית- ילדים זקוקים גם להכלה רגשית. ילדים בודדים שאין להם מבוגר לפנות אליו בעת צרה ומצוקה, או כאלה אשר אין להם משענת רגשית יציבה שהם יכולים לסמוך עליה עלולים לסבול ממגוון קשיים רגשיים ונפשיים בלתי הפיכים בהמשך הדרך.
בתחום ההשתייכות החברתית- האדם הוא יצור חברתי. מחקרים מראים שחוסר חברתי עשוי להיות משמעותי להתפתחות של ילד לעיתים לא פחות ממזון וצרכים פיזיים. לכן, ילד מבודד שלא נמצא בפעילויות, או שאין לו הזדמנויות ליצירת קשרים והתפתחות בתחום החברתי עשוי להימצא במצב סכנה להתפתחות שלו.
בתחום ההגנה מפני אחרים- ילדים הם חסרי אונים באופן משמעותי יותר ממבוגרים. ילדים נסמכים על הסביבה הרבה יותר, ויש להם פחות כלים להתמודד עם סכנות אשר אורבות להם. ילדים בסיכון הם כאלו אשר לא מוגנים מסוגים שונים של התעללות ופגיעה- פיזית, מינית או נפשית. בתוך תחום זה ניתן גם להתייחס לילדים אשר חשופים באופן קבוע להתעללויות כאלו.
בתחום ההגנה מפני התנהגויות סיכון- התחום האחרון שחשוב לדבר עליו בהקשר של התנהגויות סיכון הוא סיכון עצמי. ילדים עשויים להיות מסוכנים לעצמם בצורות שונות, וגם בתחום זה הם חייבים מבוגר שיכוויון ויגן עליהם. הסכנה של ילדים מעצמם עשויות להיות קשורות לבחירות שהם עושים- התנהגויות פליליות, שימוש בחומרים מסכנים כמו אלכוהול או סמים, וגם התנהגויות לא מותאמות ששמה אותם במצבי סיכון- כמו הסתובבות ברחובות או התחברות לאנשים מסוכנים להם.
מה ניתן לעשות במצבי סיכון?
כפי שנטען בהתחלה, הסיכון לילדים בסיכון נובע בעיקר מהסביבה בה הם נמצאים. שינוי או התערבות בסביבה בה נמצא ילד בסיכון עשויה להוריד משמעותית עד כדי לבטל את הסיכון בו נמצא הילד. ישנם גורמי מקצוע רבים אשר יודעים לטפל בילדים במצבים אלו. אחד המפתחות העיקריים לטיפול בילד הוא טיפול בסביבה בה הוא נמצא, ולכן טיפול בילד לרוב יכלול פן מסויים של התערבות בסביבה המשפחתית- ביחד עם ההורים או האפוטרופוסים של הילד, וכן עם המסגרת החינוכית אליה הוא שייך.
חשוב לומר- הסיכון הוא סיכון, והוא לא חייב להתממש, ובהינתן הטיפול המקצועי הנכון או מסגרת טיפולית ראויה – ילדים אלו יכולים לעבור מחיים של סיכון לחיים של סיכוי.