התמודדות עם פחדים אצל ילדים – דרכי טיפול

תוכן עניינים

הילד חי עם פחד? כך תסייעו לו

פחד הוא מנגנון אבולוציוני חשוב, אשר מזהיר אותנו מפני סכנות אפשריות ועוזר לנו להגן עצמנו מפניהן. במסגרת ההתפתחות הטבעית של ילדים, עולים פחדים שונים ומשונים מינקות ועד הבגרות. במאמר זה ננסה להבין את הפחדים השונים ואת דרכי ההתמודדות עם פחדים אצל ילדים, טיפול רגשי מתאים ועוד.

חושך, מפלצות, פצעים, מחלות, זרים, רעשים ופרידות, הם רק חלק מן הפחדים אשר עולים אצל ילדים לאורך ההתבגרות שלהם. לכל פחד יש את המאפיינים הייחודיים שלו, ובכל גיל עולים פחדים שונים. עם זאת, המאפיין הכללי דומה – חשש מדבר מה, אמיתי או מדומיין, אשר מעלה חרדה אצל הילד.

גיל שונה – פחד שונה

כשמדובר על פחדים אצל ילדים, מאפיינים שלבים התפתחותיים שונים בהם נמצא הילד. הפחדים כמובן משתנים מילד לילד, ודברים מסויימים אשר מפחידים ילד אחד לא בהכרח יפחידו ילד אחר. עם זאת, ניתן לאפיין את הפחדים בכלליות על פי המאפיין ההתפתחותי של השלב:

בגילאי ינקות (מלידה עד גיל שנה בערך), הפחדים מתמקדים בשינויים סנסוריים קיצוניים- גירויים חזקים שקשורים בחושים, ובשינויים הנוגעים לדמויות הקרובות שמוכרות לילד. כך לדוגמה, ילדים ייטו בגיל זה לפחד מרעשים חזקים, תנועות מהירות של בני אדם ועצמים ושינויים פתאומיים ברמות התאורה. בנוסף, חלק מהילדים יפחדו בגיל זה מאנשים לא מוכרים.

פעוטות (1-3), מתחילים כבר להכיר את העולם ולהכיר את התופעות הקיימות בו ואת סביבתם הקרובה. בהתאמה לשלב זה, הפחדים בגיל זה עשויים להתמקד בפחד מתופעות לא מוכרות וזרות להם, כגון ברקים ורעמים, ורעשים מוזרים ולא מוכרים. גם פחד ממחלות, פצעים, ותחלואים גופניים שונים עולה וגובר בגיל זה. בנוסף, הגיל מאופיין בפחד מנטישה ועזיבה של אנשים מוכרים, ומתחילים לעלות קשיים בפרידות במובן הרחב – הליכה של אמא ואבא לעבודה, ופחד משינה, שהיא פרידה קטנה אך משמעותית בשעת החשיכה.

בגיל הילדות הצעירה (3-5), הדמיון עובד ביתר שאת, והפחדים עוסקים לרוב בגבול שבין דמיון למציאות. הפחדים מרעשים ומזרים אינם נעלמים, והפחד מנטישה עשוי אף להתגבר. עם זאת, הפחדים הקודמים מפנים מקום גם לתופעות דמיוניות. בגיל זה פעמים רבות הפחדים יהיו ממוקדים, והילדים ידעו לרוב לומר ממה הם מפחדים בדיוק גם אם הדבר דמיוני. הפחדים הנפוצים בגילאים אלו הם מיצורים דמיוניים – מכשפות ומפלצות לדוגמה, או מיצורים אמיתיים שלא נמצאים לרוב בסביבתו הקרובה של הילד – תנינים, אריות ושאר חיות גדולות.

התמודדות עם פחדים אצל ילדים

כמו הפחד עצמו, גם ההתמודדות עם הפחד היא חלק בלתי נפרד מההתפתחות של הילדים, בדומה לנושא של התקפי זעם אצל ילדים וכיוצא באלה. שלושה עקרונות חשובים שיעזרו לכם, ההורים להתמודד עם הפחד:

  1. הכרה בפחד– חשוב להבין, כי בכל גיל הפחד הוא חי מאוד לילד. הילד אינו "מכיר" את העולם כמונו, והחוויה של הפחד ממשית מאוד עבור הילד. לכן, רצוי לא לזלזל בפחד אלא להכיר בו. חשוב שהילד ידע כי זה בסדר גמור לפחד.
  2. ליווי בהתמודדות של הילד עם הפחד– הליווי של הילד מול הפחד חשוב מאוד ליכולת שלו לצלוח את החשש, וגם לחיזוק קשר בין ההורה לילד. הורה אשר מניח לילד "להתמודד לבד" עשוי לגרום לתגובה של פחד משתק. חשוב מאוד להפגין לילד את העובדה שהוא אינו לבד. שיחה על הפחדים יכולה מאוד לעזור, וחשיפה בצורה הדרגתית לפחד ביחד יכולה מאוד לעזור. לדוגמה, אם ילד מפחד מרעש חזק של טריקת דלת- כדאי לטרוק את הדלת מספר פעמים לידו אחרי הכנה לרעש. כאשר הרעש יהיה צפוי לילד- סביר להניח שהפחד יפחת.
  3. לימוד אסטרטגיות של התמודדות עם הפחד באופן עצמאי– בהמשך לסעיף הקודם, המטרה שלנו היא שהילד ילמד להתמודד עם הפחדים באופן עצמאי. ניתן לעשות זאת על ידי חשיבה משותפת עם הילד, או יצירת "טקסים". לדוגמה- אפשר להמציא עם הילד כוח שמגן עליו מפני מפלצות, או בדיקה לפני השינה שאין מפלצות בארון. הדבר ייסוך בילד תחושת מסוגלות להתמודדות עם הפחדים.

 

שימו לב, כאשר הפחדים מתגברים מאוד בתקופה מסוימת, כדאי לבדוק האם יש גורמים אשר משמשים כמגבירי חרדה. אם יש תקופה של נסיגה בתפקוד בגלל הפחדים- כדאי לבדוק מה מצב הילד בגן ומה מצבו לאורך שעות היום. בנוסף- כדאי לבדוק את התכנים להם נחשף במשחקים, בטלוויזיה ובאינטרנט.

לסיום, חשוב לומר כי למרות שהפחדים מהווים חלק בלתי נפרד מהההתפתחות, במצב רגיל הפחדים אמורים להיות לצד תפקוד תקין. כאשר אנו רואים שהפחדים משתקים את הילד, כאשר הילד מתקשה להירדם בלילות בגלל הפחדים או שהוא מתעורר מהם באמצע הלילה באופן קבוע- כדאי לשקול עזרה מקצועית להתמודדות.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד