התמודדות עם מחלת נפש – דרכי טיפול ותמיכה

תוכן עניינים

התמודדות עם מחלת נפש – סימפטומים וגישות טיפול

אבחון של מחלת נפש באדם קרוב או בבן משפחה היא שבר משמעותי בחיים המשפחתיים. ההכרה במחלה, העידוד, התמיכה ושיתוף הפעולה עם כמה שיותר מעגלי תמיכה, יכולה לחזק את החולה ולעזור לו בנושא התמודדות מחלת נפש כזו או אחרת. במאמר זה נסקור מספר עקרונות בהתמודדות עם מחלת נפש.

מחלת נפש, ככל מחלה, דורשת משאבים רבים- משאבים כלכליים, משאבים הקשורים בזמן ובמאמץ ומשאבים נפשיים. אך בשונה ממחלות אחרות, במקרה של מחלות נפש מתווספות תחושות נוספות, הקשורות לסטיגמות המתלוות למחלה- למשל אשמה, כעס ובושה.

מחלות והפרעות הנפש שונות אחת מהשנייה, וגם דרכי הטיפול הרפואי והנפשי משתנות בהתאם. עם זאת, עקרונות ההתמודדות המשפחתית עשויים להיות דומים:

גישת הטיפול המערכתית

הטיפול המערכתי רואה באדם החולה כחלק אינטגרלי מהסביבה בה הוא חי- בית, משפחה, עבודה, חברים ועוד. הטיפול לא יוכל להיות שלם ללא התייחסות וטיפול בגורמים השונים בחייו של האדם. כאשר יש אדם חולה בבית, ההתגייסות של הסביבה יכולה לתרום מאוד לטיפול. לשם כך, כדאי מאוד לגייס כמה שיותר גורמים אוהבים שמוכנים להירתם למשימה של הטיפול בחולה.

רצוי מאוד לרתום את כל גורמי הטיפול ליצירת תכנית משותפת. פעמים רבות, הקשר בין המוסד/ בית הספר לקהילה (הפסיכולוג, הפסיכיאטר) ולבית הוא רופף, והטיפול עבור נפגעי הנפש מתקיים במישורים שונים. שילוב הכוחות ויצירת תכנית אחידה להתמודדות, אשר תשמור על רצף טיפולי בין כלל הגורמים המטפלים בחולה, ותעזור מאוד להתמודדות עם המחלה.

אך כאמור, לא רק בחולה יש לטפל. פעמים רבות, תמיכה טיפולית במשפחה היא חשובה מאוד בכל התמודדות במחלת נפש. התמיכה עשויה לעזור לחולה באופן ישיר- על ידי הדרכה כיצד להתמודד ולתקשר עם החולה, אך גם באופן עקיף- על ידי תמיכה בסביבה של החולה והחזרה של כוחות להמשך התמודדות. ההתמודדות עם קרוב הסובל מקושי נפשי מורכבת, וכדאי לגייס את כל הכוחות בסביבה למאמץ.

מחלת נפש

הכרה במחלה, בסימפטומים ובמגבלות

מחלת נפש, כמו קשיים נפשיים, שונה מתחלואים אחרים. הכאב והמחלה לא נראים לעין, ולפעמים כמעט שוכחים שהם שם. אנחנו לא תמיד מסוגלים להבחין בין ההתנהגויות הנובעות מטבע ואופי החולה, לבין התנהגויות הנובעות ישירות מהחולי. הכרה בחולי, והכרה של הסימפטומים והמגבלות של החולה עוזרות מאוד בהבנה של המצב בו נמצא החולה והסיבות להתנהגותו, ולהתמודדות עם המחלה.

תמיכה תפקודית

חלק ניכר מרוב מחלות הנפש קשורות לפגיעה בתפקוד התקין של החולה. התמודדות עם מחלת נפש מצריכה מתן עזרה בקיום שגרה בריאה, תקינה ויציבה, יכולה לעזור מאוד למטופל להתקדם. לחולה לא תמיד יש את הכוחות הדרושים לתפקד באופן תקין- למשל לעבוד, לאכול ולקום מהמיטה. התמיכה של המשפחה והקרובים, ולפעמים אף המלחמה המשותפת למען תפקוד תקין של החולה יכולה לעזור לו מאוד להחלים.

שום דבר עלינו בלעדינו Nothing about us without us 

ההתמודדות עם מחלת נפש היא מורכבת בהרבה מובנים. האדם פעמים רבות מאבד שליטה על פעולותיו, מחשבותיו ורצונותיו. הדבר מעלה תחושות תסכול איומות, המקשות עוד יותר בהתמודדות עם המחלה. עקרון חשוב מאוד אשר יכול לסייע בטיפול הוא שמירה על שיתוף מלא של החולה בקבלת החלטות הנוגעות אליו. לא תמיד החולה במצב הנפשי המתאים לקבלת ההחלטות. עם זאת- באופן פרדוקסלי- הקפדה על שיתוף מטופל בהחלטות יכולה לשפר את מצבו הרפואי (ולפעמים אף את קבלת ההחלטות שלו).

ידע הוא כוח

העיקרון האחרון שעשוי לעזור כשמדובר על התמודדות עם מחלת נפש הוא למידה על המחלה ועל הקושי. לפעמים הידע עוזר מאוד להתמודד עם קשיים רבים שעולים בדרך, ולחזק את הסובבים ואת המטופל בידיעה שהוא לא לבד. בהרבה מצבים- הסימפטומים מוכרים ואופן הטיפול נחקר ונבדק- ויש מה לעשות. בנוסף, ישנם סוגים שונים של טיפולים היכולים להקל על המצב הנפשי של החולה- והכרה של המחלה בצורה מקיפה יכולה מאוד לעזור בטיפול.

לסיכום, ההתמודדות עם קרוב אשר חולה במחלת נפש או בעל הפרעות נפשיות היא מורכבת מאין כמוה. הרחבת מעגלי התמיכה, הכרה בקשיים, למידת הנושא ושיתוף החולה בדרך הטיפול יכולים מאוד לעזור לחולה ולמשפחתו להתמודד עם הקשיים.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד