הכירו: הפרעת אישיות היסטריונית – האנשים שמכורים לתשומת הלב

תוכן עניינים

שחקנים, זמרים, סלבריטאים- הרבה מהם מתארים עצמם כ"מכורים" לתשומת הלב ולמרכז הבמה. אך מה קורה כאשר הדרמה מנהלת את כל חיינו? היום נדון בהפרעת אישיות היסטריונית- בה כל העולם במה אך הנפש לא יוצאת להפסקה.

הפרעת אישיות היסטריונית

אחת מהפרעות האישיות המורכבות עבור הסובלים מהם היא הפרעת האישיות ההיסטריונית. הפרעת אישיות, כזכור, היא הפרעה המשפיעה בצורה מכרעת על ההתנהגות שלנו לאורך החיים וגורמת לסבל רב בקרב הסובלים מהם. אך מה קורה כאשר אורח החיים שלנו מתכתב עם ההפרעה? הלוקים בהפרעת האישיות ההיסטריונית אוהבים את הבמה ואת תשומת הלב הקבועה.

כאשר האנשים הסובלים מההפרעה יצאו מהפוקוס של החברה אפילו לרגע, תמיד תימצא סיבה בגללה הם יחזרו למרכז. כמובן, שפעמים רבות חיינו הם משעממים ורגילים, ללא ריגושים מיוחדים. כדי להיות תמיד במרכז, פעמים רבות חיים הסובלים מההפרעה על הקצה, ומחפשים ריגושים בחייהם. הריגושים האלו יכולים להתבטא בהתנהגויות קיצוניות, אך גם בתגובות קיצוניות לאירועים יומיומיים יחסית, שיגבירו את המתח. כך למשל, התנהגות פתיינית, שיח בוטה ופרובוקטיבי ולבוש חושפני- כולם עשויים להיות מנת חלקם של הסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית. בנוסף, גם הגזמה של מיחושים ומחלות יכולה להיות חלק מדפוסי ההתנהגות של הסובלים מההפרעה.

בדומה לעוד הפרעות אישיות, הפרעת אישיות ההיסטריונית נוגעת בקשר עם האחר. מערכות יחסים תקניות מבוססות על הדדיות, בהן שני הצדדים נוטלים חלק. הסובלים מההפרעה יחיו פעמים רבות במעיין "רכבת הרים" רגשית, וכל אירוע בחייהם הוא דרמטי מאוד. בצורה כזו, לא קל לקיים מערכת יחסים רגשית עמוקה. לכן, פעמים רבות הקשרים של הסובלים מההפרעה הם שטחיים וקצרי מועד. למרות זאת, הסובלים מההפרעה לרוב יאדירו את קשריהם החברתיים ויציגו אותם כהרבה יותר עמוקים ממה שהם בפועל.

קושי נוסף המציב לעיתים את הסובלים מההפרעה במידת סכנה מסוימת הוא הנטייה שלהם להיות מושפעים בקלות על ידי אחרים. הרצון להיות נאהבים ומוערכים עשוי להוביל את הסובלים מההפרעה להתנהגות קיצונית ומושפעת מאחרים.

גורמים להפרעה

הגורמים להפרעה אינם ברורים לחלוטין עדיין, אבל נטען שקשיים שמקורם בקבלת יחס ותשומת לב בילדות עשויים להיות גורם מכריע להתעצבות האישיות ההיסטריונית הדורשת את תשומת הלב באופן מתמיד.

אבחון

האבחון נעשה על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג, בדומה לאבחון מחלות נפש. ההפרעה עשויה להידמות גם להפרעת אישיות גבולית, ולכן האבחנה המבדלת חשובה. ההפרעה שכיחה יותר אצל נשים, ועל פי הDSM-5 הסובלים מההפרעה יציגו דפוס יציב וקבוע של חיפוש אחר תשומת לב אינסופית, והתנהגותם והופעתם החיצונית יאופיינו בדרמטיות. הסובלים מהפרעת אישיות היסטריונית יציגו לפחות חמישה או יותר מהמאפיינים הבאים, באופן מתמשך ויציב המתחיל מראשית הבגרות, במגוון מערכות יחסים, סיטואציות והקשרים:

  • תחושת אי נוחות כאשר אינם נמצאים במרכז תשומת הלב.
  • מערכות היחסים והקשרים עם אחרים לעיתים קרובות מאופיינים בהתנהגות לא מותאמת, בעלת אופי מיני או מפתה.
  • קיימים שינויים פתאומיים בהתנהגות ובמצב הרוח.
  • שימוש קבוע במראה חיצוני ולבוש על מנת למשוך תשומת לב.
  • שימוש בסגנון דיבור מופשט ושטוח בפרטים.
  • הצגת רגשות בצורה דרמטית ומוגזמת.
  • יכולת להיות מושפעים בקלות על ידי אחרים או על ידי סיטואציות.
  • נטייה לתפוס מערכות יחסים עם אחרים כעמוקות ומשמעותיות יותר מאשר הן באמת.

הפרעת אישיות היסטריונית- הטיפול

הסובלים מהפרעה זו עשויים לסבול גם מתחושת בדידות קשה, ולעיתים גם סוגי חרדה ודיכאון. הטיפול בהפרעת אישיות היסטריונית עשוי להתמקד בהבנה והכרה בתחושות וחיבור לרגש ולהתנהגות של המטופל. הטיפול הפסיכותרפי נמצא משמעותי בהפרעה זו. לצד זאת, גם טיפול תרופתי בסימפטומים הנלווים להפרעה כמו חרדה ודיכאון יכול להיות לעזר בהתמודדות עם התחושות הנלוות.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד