הפרעות קשב וריכוז וקשיי למידה בשילוב הפרעות נפשיות – חלק א'

תוכן עניינים

הפרעות קשב וריכוז בשילוב הפרעות נפשיות –

באשפוז ובשיקום העתיד/ חלק א'

ד"ר רצוני- מנהל חטיבת ילדים ונוער, בית חולים שלוותה

איריס נמרי- מנהלת בית הספר, בית החולים בשלוותה

נראה כי הצורך בפנימיות באזור הדרום הינו גדול, חלק מהילדים אף מגיעים מהצפון בעקבות השם של פנימיית "עדנים", אנו שמחים לעבוד עם עדנים ועכשיו עם אורנים, לעונג לנו לעבוד עם מסגרות אלו בהקשר של הפרעות קשב וריכוז. הפנימייה האזורית שלנו הינה נווה צאלים ששנים רבות אנו מעורבים בה ונעים לנו לעבוד איתם ואתכם. פנימיית עדנים מיועדת לא רק לילדי הדרום אלא לילדי כל הארץ.

ככל שאני מתבגר אני לומד שמה שחשבתי פעם, שמאוד קל לאבחן ילד עם בעיות ADHD,
מתברר לי היום כמורכב ומסובך, הבאתי דוגמא לילד צעיר שהתמונה הקלינית שלו נראית פשוטה על פניו.

תיאור מקרה

ילד בן 9 עם בעיות קשב וריכוז הופנה ע"י בי"ס סביב בעיות התנהגות, עקשן, לא הסתדר בבי"ס ובבית, עדיין לא מאובחן כנער שצריך להגיע אל הפנימייה שלכם, אך חלק מהילדים אצלכם התחילו כך. התפתחותו תקינה, נראו שינויים במצבי הרוח. בי"ס שבו הוא לומד אומר כי בתקופה שהוא לומד יש לו שינויים קיצוניים הן במצב החברתי והן במצב הלימודי, לא תמיד מצליח לעקוב אחרי מה שקורה בבי"ס וסביב המטלות, בבי"ס הוא מתעצבן בקלות, לא מקשיב, לא מדייק בפרטים, עושה הרבה טעויות,חוסר תשומת לב, נראה לא ממוקד, במחברתו אין כלום, מבחינה חברתית הוא בעל קשיים חברתיים,קיים אצלו קושי לתחזק את הקשרים, מגיב באופן קיצוני, נכנס לקונפליקטים ולא מצליח לצאת מהם, בבית מוצג קושי להתארגן בשל רחפנות, מריבות עם האחים, לא סותם את הפה ותמיד מאשים את הסביבה בקונפליקט הנמצא בו, התקפי זעם וכדומה (מידע זה נלקח מהתיק של ילד שלאחר מכן הגיע לפנימייה ונחזור אליו בהמשך הדיון).

הבסיס שאיתו אנו עובדים ומאבחנים הוא ה  DSM5, נכון לפסיכיאטריה, נירולוגיה ועוד, זו השפה המשותפת גם אם היא רחוקה מהשפה האידיאלית. ההפרעה הקשבית צריכה להיות מעל שישה חודשים וזה חשוב. אם באים עם ילד שלא קשוב במשך חודש יש לחפש סיבות נוספות ולאו דווקא הפרעה קשבית מכיוון וזה עדיין לא עונה על המאפיין חצי שנה. בנוסף, 6 מתוך 9 קריטריונים צריכים לבוא לידי ביטוי בהפרעת הקשב (מפורטים בהמשך).

שימוש בריטלין

למדתי כי מאפיין חשוב בסוגיה הוא המיקום הגיאוגרפי. אני עובד בשלושה אזורים, אחד מהם הינו בכפר סבא (יוספטל)- מרכז להתערבות במשבר. שם ישנה אוכלוסייה ברמה סוציו אקונומית נמוכה, אחוז הילדים שמקבלים שם ריטלין נמוך,
זאת מכיוון שחלק מההורים שמגיעים אלינו באים עם דעות קדומות על ריטלין – דעות כגון זה מסמם, ממכר ועוד.

בנוסף, לא קל מבחינתה כלכלית לרכוש תרופות מסוג זה, גם כשמבינים את הצורך. מקום נוסף בו אני עובד הוא המרפאה שלי אשר נמצאת במרכז רעננה, כ 5 ק"מ משכונת יוספטל. שם, כשאני לא נותן ריטלין אני נתקל בתגובות לא נעימות מצד ההורים. כנראה כחלק מהתפיסה כי ריטלין עוזר מאוד ואם ניתן לתת, אז למה לא.

קצת נתונים – הפרעות קשב וריכוז

נמצא כי בפקולטה לרפואה לוקחים הכי הרבה ריטלין כדי לשפר את הביצועים של הסטודנטים שחווים הפרעות קשב וריכוז. אם האבחון של ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז עם ADHD זה בין 5-10 אחוז, בקרב האוכלוסייה הבוגרת זה גבוה יותר. ילדי פנימיות מקבלים יותר מהאוכלוסייה הכללית בגלל אבחוני יתר ואבחונים לא מדויקים, לעומת זאת זה תלוי באזור ובאוכלוסייה שבה אתה חי.

ברור שכדי לאבחן בעיות קשב וריכוז צריך 6 מתוך 9 התסמינים הבאים: ילדים לא קשובים, לא שומרים על קשב, נראים אסטרונאוטים, לא עוקבים אחרי משימות, לא עושים מטלות, מאבדים חפצים, יושבים בכיתה ומשחקים כדורגל (או כל פעילות לא לימודית אחרת המתקיימת במסגרת פנימייה טיפולית), לא יודעים למי להקשיב, לא מצליחים להקשיב למורה. צריכים שישה מתוך תשעה מאלו ולפחות חצי שנה.

אלו הקריטריונים הבסיסיים שאנו פועלים על פיהם, ואם נפעל על פיהם האבחנות יהיו יותר ברורות, אך בחלק מהמקרים האבחנה מאוד מהירה. מכיוון שאם נשאל את השאלה איך רופא פועל? נבין כי הוא יושב במרפאה בזמן קצוב ומאבחן ילד בעל הפרעות קשב וריכוז, אין ספק שלאבחן ילד צריך כמה שעות אך לצערי הרב לחלק מהעובדים אין את הזמן הדרוש והאבחנה הזו מלווה את הילד לאורך שנים. מלמדים אותנו כרופאים לא להזיק ולעיתים הרופאים לא מצליחים לעשות אבחנה כפי שצריך וייתכן כי כן מזיקים לילד.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד