על הפרעת אישיות פרנואידית וחשדנות מוגזמת

תוכן עניינים

חשדנות היא תכונה שיכולה להגן עלינו פעמים רבות- מפני אנשים המנסים להרע לנו, לרמות אותנו או לפגוע בנו. אך מה קורה כאשר החשדנות מנהלת את חיינו? הפרעת אישיות פרנואידית היא אחד המקרים הבולטים בפסיכולוגיה המשקפים מקרה כזה.

הפרעת אישיות פרנואידית

חוויות עבר רבות מעצבות את תפיסתנו כלפי העולם. כבר מגיל ינקות אנחנו חייבים לסמוך על אנשים אחרים ולתת בהם אמון מלא בעניינים הקשורים בחיינו, וככל שחיינו מתבגרים אנחנו צריכים לתת יותר אמון באנשים שאנחנו בקשרים איתם. ללא אמון, קשה מאוד לנהל חיים תקינים- מערכות יחסים אישיות, מערכות יחסים בעבודה, מערכות יחסים זוגיות ואפילו מערכות יחסים מזדמנות עם נותני שירותים- כל אלו נשענות על אמון בסיסי שיש לנו מול אחרים. מטבע הדברים, בפעמים רבות האמון הזה נפגע. לפעמים אנחנו צריכים לבדוק ולוודא, לעקוב ולחשוד- כדי לשמור על עצמנו ועל קרובינו מפני פגיעה בתחומי רבים שונים. אך מתי הדבר הופך לבעיה? כאשר החשדנות פוגעת במערכות היחסים שלנו, מקיפה את כל תחומי חיינו, ומקשה עלינו לנהל חיים רגילים- החשדנות הופכת מכלי שמשרת אותנו לדבר שפוגע בנו. הפרעת האישיות הפרנואידית היא דפוס אישיות יציב, שמתקשה להשתנות במשך החיים- של חוסר אמון קבוע, חשדנות בכוונות של האחר, ופעמים רבות ביצוע פעולות קשות כנגד אותם אנשים שאנו חושדים בהם.

לאנשים הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית יש כאמור קושי רב לתת אמון באחרים. הפרנויה גורמת לאדם לאמונה כי האנשים בסביבתו הקרובים רוצים להרע ולפגוע בו, לרמות ולחבל בענייננו. גם כאשר האמונה שגויה לחלוטין, קשה מאוד להניע את הסובל מההפרעה מהמחשבות האלו. הדבר גורם לשני תהליכים- האחד הוא מתח קבוע ותחושה של להיות "על המשמר" כל הזמן- דבר הגורם לתשישות וגוזל משאבים נפשיים רבים. התהליך השני- אדם הסובל מההפרעה מנסה להדוף את ה"מתקפות" שהוא חש ופעמים רבות פועל בתוקפנות ובאלימות כלפי אותן התקפות מדומות. לכן, פעמים רבות הסובלים מההפרעה עשויים להיות מאוד אלימים ותוקפניים.

"זה שאתה פרנואיד לא אומר שלא רודפים אחריך"

בספרו "מלכוד 22" הציג ג'וזף הלר את אחת הבעיות המשמעותיות של הפרנויה- לעיתים אנשים באמת רוצים להרע לנו ולפגוע בנו. מקרים כאלו מהווים הוכחה לסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית שחששותיהם אמיתיים ומגבירים את ההפרעה, את תחושות הרדיפה ואת התוקפנות. מצד שני- כאשר במציאות אנשים לא מנסים להרע לסובל מההפרעה, הוא חש כי רק בזכות עירנותו לא הצליחו לפגוע בו. וכך, נוצר מעגל שבו כל הזמן מתקיימות "הוכחות" לחששות של הפרנואיד, ולכן קשה מאוד למגר את ההתנהגויות ואת המחשבות הפרנואידיות.

בניגוד לפרנויה שהיא חלק מאירוע פסיכוטי, הפרעת האישיות הפרנואידית לא כוללת הלוזינציות- אשליות תפיסתיות במסגרתן "מדמיינים" דברים שרואים, שומעים, מריחים וכו'. ההפרעה יציבה ונשארת לאורך זמן, והיא חלק מהאישיות ולא אירוע חולף.

גורמים להפרעה

להפרעה יש בסיס תורשתי משמעותי, ולרבים מבעלי הפרעת האישיות הפרנואידית יש רקע משפחתי של הפרעות נפשיות. בנוסף, קיימים גם גורמים סביבתיים והתפתחותיים שעשויים לעודד היקבעות של הדפוסים.

אבחון

האבחון של הפרעת אישיות פרנואידית מתבצע על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג. על פי הDSM-5, מגדיר ההפרעות הנפשיות האמריקאי, הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית יראו דפוסים יציבים ומתמשכים, המתחילים מתחילת ההתבגרות, וכוללים חשדנות רבה באחר. הדפוסים מתקיימים במגוון מערכות יחסים, סיטואציות והקשרים בארבעה או יותר מהקריטריונים הבאים:

  • חשדנות לא מבוססת לרמאות, פגיעה או ניצול של האחר.
  • עיסוק קבוע בספקות לא מוצדקים לגבי נאמנותם ואמינותם של מכרים וחברים.
  • חוסר רצון לבטוח באחרים בגלל פקפוק באמינותם.
  • ייחוס משמעויות משפילות או מאיימות מוסתרות בדברים או אירועים תמימים.
  • נטירת טינה וקושי לסלוח ולעבור הלאה.
  • תגובה כועסת להתקפה על האופי או המוניטין של האדם, גם כאשר אינן מזוהה על ידי אחרים בסביבה.
  • חשדות חוזרים ביחס לבן זוג או לשותף למין.

 

בנוסף, קיימת אבחנה המבדילה ממצב פסיכוטי- כל אלו חייבים להתקיים במנותק מאירוע פסיכוטי או במהלך סכיזופרניה.

טיפול בהפרעת אישיות פרנואידית

החשדנות עומדת בבסיס הפרעת האישיות הפרנואדית, ולכן פעמים רבות הסובלים מההפרעה לא הולכים לטיפול ולא סומכים על המטפל. לרוב, הטיפול בהפרעה נעשה על ידי טיפול פסיכותרפי או טיפול תרופתי נוגד חרדות או אנטי פסיכוטי- או שילוב בין סוגי הטיפולים השונים.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד