דיכאון פסיכוטי- על דיכאון, פסיכוזה ומה שביניהם

תוכן עניינים

דיכאון היא אחת מהפרעות הנפש הנפוצות ביותר והמדוברות ביותר- הן ברמת הסלנג והן ברמה הקלינית. אך מה קורה כאשר לדיכאון הקליני מתווספים תסמינים פסיכוטיים? במאמר זה נדון על מקרה ספציפי של דיכאון קליני- הדיכאון הפסיכוטי.

דיכאון נראה כאחת מתוך הפרעות נפשיות המזוהות ביותר עם העידן בו אנו חיים. אך האם דיכאון היה פה תמיד? לדיכאון כמו שאנו מכירים אותו יש תיעוד רק בשלבים יחסית מאוחרים בהיסטוריה. תיעוד מוקדם יותר הדומה לדיכאון מתועד בהיסטוריה כ"מלנכוליה". אבל, התיאור למלנכוליה ההיסטורית הרבה יותר דומה לשיגעון מאשר לדיכאון- הדגש בתופעה הוא שיבוש של המחשבה, הופעת חזיונות וקולות שווא- והרבה פחות על המצב הרגשי של האדם.

בעידן הנוכחי הדגש עבר לעסוק בחוויה של האדם ולא רק בביטויי ההתנהגות שלו, וכך קרה ששמיעת הקולות ועיוותי המחשבה הפכו מהדגש המרכזי בהפרעה המלנכולית, לתת סוג של דיכאון בהגדרות שלנו. תת סוג זה נקרא דיכאון פסיכוטי. במצב של דיכאון פסיכוטי, לתסימינים המוכרים של דיכאון קליני מצטרפים גם עיוותי תפיסה ומחשבה.

אז מהו דיכאון?

דיכאון קליני מתואר על ידי עצבות גדולה שאינה נגמרת, חוסר תכלית לחיים, חוסר יכולת להינות מדברים שונים בחיים, ופסימיות גדולה אשר לא מאפשרת לראות שינוי באופק. בנוסף, בהיבט ההתנהגותי בדיכאון נראה חוסר תפקוד משמעותי. אנשים הסובלים מדיכאון לרוב יפסיקו השתתפות בפעולות ומסגרות רבות בחייהם- עבודה, תחביבים וכו'. אנשים הסובלים מדיכאון לרוב גם יסבלו מקשיי שינה, אשר יכולים להתבטא בשינת יתר או חוסר יכולת להירדם ושינה טרופה.

מהי פסיכוזה?

פסיכוזה היא מצב של ניתוק חלקי או מלא מהמציאות. הניתוק יכול להתבטא במחשבות שווא שאין להם קשר למציאות (דלוזיות). המחשבות האלו יכולות להתבטא במחשבות של רדיפה ושל אנשים הרוצים לפגוע בנו. הניתוק יכול להתבטא גם באשליות- הלוזינציות. אשליות אלו הן תפיסה בחושים שלנו של דברים שאינם קיימים במציאות. אשליות אלו יכולות להיות שמיעתיות- שמיעת קולות או אנשים אשר מעבירים אלינו מסלרים, או אשליות ראיה- ראיית דמויות שאינן קיימות במציאות. בנוסף, קיימות גם אשליות בחושים אחרים (ריח, טעם ומגע) אך אלו פחות נפוצות.

במקרה של דיכאון פסיכוטי עלול האדם המרגיש גם ככה תחושות קשות של דכדוך, לסבול בנוסף גם מפסיכוזה, לדוגמה- שמיעת קולות הקוראים לאדם לפגוע בעצמו או קולות המחזקים את התחושה של אפסות וחידלון. מכאן, שהלחץ על האדם הסובל מדיכאון פסיכוטי הוא מוגבר בעקבות אירועים אלו ולכן גם הסכנה לאותם אנשים גוברת.

טיפול

מבחינת טיפול, הסובלים מדיכאון פסיכוטי יצטרכו לטפל בשני המאפיינים של המחלה במקביל- גם בדיכאון וגם בפסיכוזה. באופן כללי, מחלות דיכאון חמורות ומתמשכות דורשות טיפול תרופתי בשילוב עם הטיפול הפסיכולוגי.

הטיפול התרופתי לרוב ישלב בין תרופות אנטי פסיכוטיות לתרופות אנטי דיכאוניות במטרה לטפל בשני מאפייני המחלה. במקרים אקוטיים כאשר סוגים שונים של טיפולים תרופתיים ופסיכולוגיים לא עבדו, ניתן לשקול טיפול בנזעי חשמל (ECT).

לסיכום, דיכאון פסיכוטי היא הפרעה משמעותית ומסוכנת. עם זאת, טיפול יכול לשפר את תסמיני המחלה ולהקל על איכות החיים של האדם הסובל ממנה.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד