חרדה חברתית אצל ילדים – גורמים, תסמינים ודרכי הטיפול

תוכן עניינים

חרדה חברתית היא תחושת מתח ודאגה גבוהים של הילד במצבים חברתיים שונים בנוכחות אנשים. חרדה חברתית מתבטאת בפגיעה בתפקוד של הילד במצבים שונים- בכיתה, בזמן משחק ובחיי היום יום. פחד הוא רגש טבעי בכל גיל. הפחד שומר עלינו מפני לקיחת סיכונים שונים אשר עשויים לפגוע בנו. ילדים באופן טבעי מפחדים הרבה יותר ממבוגרים מדברים שונים, דוגמת חושך, מפלצות, רעשים שונים וגם מאנשים זרים. גם חרדות אצל ילדים הן שכיחות מאוד, כשבין השאר מדובר במצב חרדה חברתית אצל ילדים היא פחד בעצימות גבוהה, אשר שונה מהמצופה מבני קבוצת הגיל של הילד, ואשר פוגעת בתפקוד של הילד.

מהי חרדה חברתית אצל ילדים – ואיך תזהו אותה?

לכל אדם יש את האופי שלו ואת ההעדפות האישיות שלו, ואנשים נמצאים על ספקטרום רחב בכל הנוגע להתנהגות בקרב אחרים. ישנם אנשים שנוח להם יותר מול קהל ויש אנשים יותר ביישנים, ישנם אנשים שאוהבים חברת אנשים רבים וישנם אנשים שמעדיפים להיות בקרב מספר מצומצם של חברים קרובים.

פעמים רבות הילד הסובל מחרדה חברתית ימנע מסיטואציות חברתיות ויתקשה מאוד לתפקד בבית הספר או מסגרות טיפוליות – בשיעורים שונים, בהפסקות, בטיולים וכן הלאה. בנוסף, הילד עשוי להימנע מחוגים ופעילויות שונות אחר הצהריים המתקיימות בנוכחות ילדים אחרים, בין אם מדובר בקבוצה קטנה יחסית ובין אם בקבוצה גדולה.

גורמים עיקרים של חרדה חברתית אצל ילדים

הגורמים לחרדה חברתית שונים ומגוונים, אך מקובל שהגורמים העיקריים לחרדה החברתית נובעים משילוב של כמה גורמים, ביניהם:

  1. טבעו של הילד – כל אדם נולד עם מזג מסוים, ויש ילדים אשר נולדים עם נטייה לחששות ופחדים באופן כללי, וחרדה חברתית באופן ספציפי.
  2. גורמים סביבתיים – לאורך חיינו אנחנו לומדים התנהגויות שונות. ישנם ילדים אשר לומדים מהסביבה הקרובה שלהם להיזהר מאוד ולהימנע ממצבים שונים, בעיקר חברתיים. ילדים אלו עשויים לפתח חרדה חברתית.
  3. טראומות – חוויות טראומטיות מעצבות את אופיינו. לעיתים, חוויה קשה עשויה לגרום לילד להימנע מסיטואציות חברתיות ולפתח חרדה חברתית.

תסמינים מרכזיים

במצב של חרדה חברתית, הילד נמצא במתח גבוה מאוד כאשר נדרש לתפקד במצבים חברתיים. התסמינים של חרדה חברתית באים לידי ביטוי במספר אופנים, כאשר בין השאר ניתן להצביע על:

  • תסמינים פיזיים – דופק מואץ, לחץ דם גבוה, הזעה, מחנק, בחילות, הקאות, כאבי בטן, כאבי ראש ומיחושים גופניים שונים
  • תסמינים רגשיים – לחץ, מתח גבוה, פחד ודאגה
  • תסמינים התנהגותיים – חוסר תפקוד בבית הספר, הימנעות מפעילות עם חברים, חוסר השתתפות בשיעורים, חוסר הגעה סדירה לבית הספר, הישארות רוב הזמן בכיתה ובקרב מבוגרים

במאמר הבא (באנגלית) תקראו עוד על תסמינים של חרדה חברתית אצל ילדים.

חרדה חברתית אצל ילדים

דרכי טיפול בחרדה חברתית

במצב של הפרעות חרדה בכלל, ישנן מספר דרכי טיפול הנחשבות ליעילות:

  1. טיפול רגשי – ישנם מספר סוגים של טיפולים רגשיים אשר יכולים לעזור לילד להתמודד עם החרדה החברתית. טיפולים שונים יציעו פתרון בצורות שונות. החל מדרכים כלליות של התמודדות עם חרדות ועד לטיפול בעל אוריינטציה לאסטרטגיות התמודדות ספציפיות עם הבעיה
  2. טיפול תרופתי – ישנם מספר סוגים של טיפולים תרופתיים אשר יכולים להפחית חרדה, ולעזור לילד להתמודד עם הקשיים. לרוב טיפול תרופתי משולב עם טיפול רגשי יכול לעזור לילד לחזור לתפקוד ולהתמודד עם החרדה החברתית
  3. טיפול טבעי בחרדה – עשוי להתבצע באמצעות חומרים טבעיים ותוספי תזונה, טכניקות הרגעה דוגמת דיקור סיני או מדיטציה, שיטת CBT לשינוי דפוסי החשיבה ועוד

מתי ללכת לטיפול?

כאמור, ילד אשר מעדיף להיות לבדו אינו בהכרח סובל מחרדה חברתית. כיצד יודעים מתי ללכת לטיפול? כאשר התפקוד של הילד נפגע, והוא נמוך מהמצופה לבני גילו. במצב כזה כדאי לפנות לאיש מקצוע לצורך אבחון הבעיה והתאמת טיפול, ורצוי בהקדם האפשרי. ככל שמקדימים בקבלת הטיפול, כך הוא עשוי להיות יעיל יותר וכך הדרך לפתרון עשויה להיות מהירה.

ישנם כמה סימנים אשר יכולים להעיד על הצורך בטיפול, שכדאי שידליקו אצלכם את נורות האזהרה:

  1. אם הילד מתקשה לתפקד בבית הספר
  2. אם הילד מתקשה להגיע באופן סדיר לבית הספר ללא סיבה נראית לעין
  3. אם הילד מתלונן על כאבים גופניים כאשר נדרש להגיע לבית הספר, והכאבים פוחתים בתקופות חופש
  4. אם הילד מתקשה להירדם בלילות ומספר על חששות מפני בית הספר
  5. אם הילד נמנע מפעילויות אחר הצהריים, בעיקר כאלה הכרוכות באינטרקציות עם ילדים אחרים

אם נתקלתם במרכיב אחד או יותר מבין המרכיבים הללו, או אם אתם רוצים ללמוד כהורים כיצד ניתן להתמודד יותר טוב עם חרדה חברתית אצל ילדיכם – מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לסוג הטיפול בילד. יש מספיק פתרונות שיכולים להיות יעילים, דוגמת טיפול רגשי לילדים, טיפול תרופתי, בתי ספר ומוסדות חינוך המעניקים טיפול רגשי לבני נוער ועוד. שילוב של מספר כלים יכול להיות יעיל יותר, אם כי כדאי שתיקחו בחשבון שבחלק גדול מהמקרים מדובר בטיפול שעשוי להיות ארוך טווח באופן יחסי.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד