פנימיות לחינוך מיוחד – מסגרת חשובה לילדים בעלי צרכים מיוחדים

תוכן עניינים

ילדים בעלי צרכים מיוחדים זקוקים למסגרת תומכת ואינטנסיבית שתעזור להם לתפקד ולהתפתח בהצלחה. במאמר זה נדבר על פנימיות לחינוך מיוחד, אחת המסגרות המקיפות עבור אוכלוסייה רגישה זו.

מהן פנימיות לחינוך מיוחד?

על פי חוק החינוך המיוחד, ילד עם צרכים מיוחדים הוא אדם מגיל שלוש הסובל ממוגבלות גופנית, שכלית, נפשית, רגשית-התנהגותית, חושית, קוגניטיבית או שפתית, או מוגבלות התפתחותית כוללנית. המוגבלות פוגעת בתפקודו היומיומי ומצריכה תמיכה מוגברת של גורמי מקצוע על מנת לשקם ולעזור לילד להגיע לתפקוד מירבי ועצמאי ככל הניתן. ילדים עם צרכים מיוחדים לרוב מופנים דרך בית הספר לוועדת זכאות ואפיון על מנת למצוא מסגרת מתאימה שתוכל לתמוך בהם מבחינה לימודית, אך גם להעניק להם במסגרת בית הספר שירותים משלימים- טיפולים רגשיים, נפשיים, פיזיולוגיים, ריפוי בדיבור ועוד.

כאשר יש צורך בטיפול אינטנסיבי ומקיף, הוועדה ממליצה על בית ספר לחינוך מיוחד על פי סוג הלקות. במסגרת בית ספר לחינוך מיוחד נמצאים התלמידים יותר שעות במהלך היום, והם כוללים לרוב גם ארוחת צהריים ומסתיימים בסביבות השעה 16:00. בנוסף, בתי הספר לחינוך מיוחד עובדים מעבר למסגרת לוח החופשות הרגיל של משרד החינוך, גם בקיץ ובחלקים מן החופשות של החינוך הכללי.

פנימיות לחינוך מיוחד

הטיפול האינטנסיבי בבעלי צרכים מיוחדים

עם זאת, ההורות וההתמודדות הביתית עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים היא אינטנסיבית מאוד בכל שעות היממה. הילד בעל הצרכים המיוחדים לרוב עשוי לשאוב משאבים רבים מכל הבית. כאשר הבית לא מצליח לעמוד במעמסה הזו המצב של הילד וגם המצב של הבית כולו עשויים להידרדר.

עבור מקרים כאלו קיימות הפנימיות לילדי החינוך המיוחד, הפנימיות הטיפוליות. הפנימיות הללו מיועדות לילדים בעלי צרכים מיוחדים ומעניקות לילדים אלו טיפול מסור ומקיף, ופעמים רבות גם הגנה לאורך כל שעות היום. כל אלו מספקים כר פורה להתפתחות תקינה ככל האפשר של אותם הילדים. פעמים רבות בפנימיות לחינוך המיוחד נמצא בית ספר לחינוך מיוחד, וכך כלל המסגרות שבהן נמצא הילד במהלך היום. הגורמים המטפלים בילד שומרים על קשר קבוע לצורך יצירת רצף טיפולי וחינוכי. גם כאשר בית הספר לא נמצא בתוך הפנימייה, הילדים גרים בפנימייה ועולים כל יום על הסעות לבית הספר לחינוך מיוחד הנמצא בקרבת מקום. גם במקרה כזה, נמצא צוות הפנימייה בקשר הדוק ובהיכרות אישית עם צוות בית הספר בו נמצאים הילדים. כך נשמר הרצף הטיפולי בילדים.

אחד הקשיים המורכבים של ילדים עם צרכים מיוחדים הוא התלות הגבוהה במבוגרים. לדוגמה, במקרים רבים לא מספיק שלילד יש מסגרת מתאימה לו, אלא צריך לוודא שהילד מגיע לאותה המסגרת. ביקור סדיר בבית הספר (כלומר, הגעה קבועה לבית הספר) היא אחת הדאגות הגדולות במקרה של תלמידי החינוך המיוחד, אם בגלל קשיים בריאותיים ואם בגלל הפרעות נפשיות והתנהגותיות אשר מגבילים את הילד בביקור סדיר. כאשר פנימייה נמצאת בסמוך לבית הספר או שיש הסעה שכל ילדי הפנימייה עולים עליה בבוקר- הרבה יותר קל להביא את הילד ולדאוג שיגיע לבית הספר בצורה מסודרת, מאורגנת וסדירה.

בית ספר ופנימיה במסגרת אחת

השילוב בין בית ספר לחינוך מיוחד ובין פנימייה טיפולית לכדי פנימייה לחינוך מיוחד נותנים מענה מקיף וכולל לילד בעל צרכים מיוחדים. כאשר הטיפול הרגשי, הנפשי, הבריאותי והפיזי ניתנים כולם במקום אחד הטיפול בילד הופך להיות יעיל ובריא יותר.

כך לדוגמה, תכנית הטיפול בפנימיות לחינוך מיוחד לרוב נקבעת בשיתוף בית הספר. התכנית כוללת את כלל המטפלים והמחנכים שנמצאים עם הילד בקשר. במסגרת תכנית הטיפול נקבעים לכל תלמיד יעדים אישיים בהתאם ליכולתו, ונקבעים גם הגורמים אשר אחראים לטיפול. תכנית זו משלבת בתוכה את התל"א, תכנית הלימודים האישית שנקבעת לילד בבית הספר לחינוך המיוחד. פנימייה לחינוך מיוחד היא המקום המשלב את כל תחומי החיים של הילדים בעלי צרכים מיוחדים, ונותנת מענה מקיף, אישי וצמוד לכל ילד. בכך יתרונה הגדול.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד