הוסטלים לנוער בסיכון – מסגרת בטוחה וייחודית

תוכן עניינים

הוסטלים לנוער בסיכון – למי הם מיועדים? ומהם היתרונות שלהם?

במאמרים קודמים סקרנו מסגרות שונות לנוער, והיום נעסוק בסוג מסגרת ייחודית לנוער בסיכון – הוסטלים לנוער בסיכון. אלו הן דירות בקהילה אשר מהוות בית לנוער עם רקע של עבריינות או נוער בסכנת נשירה, בהם ניתן לקבל מגוון רחב של שירותים וטיפולים.

נוער בסיכון הוא שם כולל לבני נוער הנמצאים בסכנה התפתחותית בסביבה בה הם נמצאים ועלולים למצוא את עצמם במצב של נשירה ממסגרות נורמטיביות ואפילו כניסה למעגל חיים עברייני. מטרת המסגרות לנוער בסיכון – ביניהן פנימיות נוער בסיכוןפנימיות פוסט אשפוזיות לנוער בסיכון ופגועי נפש, וכמובן שגם הוסטלים – היא ראשית כל לייצר סביבה בטוחה ובריאה להתפתחות, וללמד צורת התנהגות חלופית ובריאה תוך כדי פיקוח הדוק. המסגרות לנוער בסיכון יכולות לשמש גם כחלופת מאסר (כלומר, שלאחר מעבר על החוק המסגרות הללו עשויות להחליף כלא בתנאים מסוימים).

אבל מה זה בכלל נוער בסיכון? מצבי הסיכון של בני הנוער נגרמים מסיבות שונות: תנאי חיים קשים, היסטוריה של אלימות במשפחה או בסביבה הקרובה, חשיפה לסביבה עבריינית בשלב מוקדם בחיים, לקויות רפואיות ונפשיות מסוימות (לדוגמה, הפרעת קשב וריכוז עשויה להגביר את הסיכוי להיות עוברי חוק), וסיבות נוספות. עבור נוער אלו קיימת במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים רשות חסות הנוער, הרשות האחראית על טיפול ושיקום של נוער עובר חוק.

ענישה וטיפול במסגרת הקהילה

כאמור, לרוב הרקע ההיסטורי והמולד של בני הנוער עשוי לנתב את מסלול חייהם למקום שלילי בגיל מאוד צעיר. במצב כזה, גם החברה וגם הילד נפגעים. הילד מכיוון שכבר בגיל צעיר הוא נכנס למסלול שקשה מאוד לצאת ממנו. שיעור הרצידיביזם (כלומר, החזרה לביצוע מעשים עברייניים לאחר ענישה) בקרב בני נוער עוברי חוק הוא מאוד גבוה, ויש קושי רב לחזור לחיים נורמטיביים לאחר מאסר. עבור החברה יש רצון להוריד את רמת העבריינות בקרב בני נוער, ולכן מנסים למצות את אמצעי הטיפול והענישה במסגרת הקהילה כדי לתת לנערים סיכוי טוב יותר להשתקם.

מסגרות חסות הנוער מנסות לתת מענה לבעיה זו במסגרת שלושה מרחבים: מגן (נעול), קידום ושילוב. במסגרת מרחב השילוב קיימים ההוסטלים לנוער בסיכון, המהווים חלק מיותר מ-50 מעונות חסות הנוער לנוער בסיכון.

הוסטלים לנוער בסיכון

ההוסטלים כשם כולל הם מסגרות שיקומיות בתוך הקהילה, כלומר- בתים בשכונות מגורים המאכלסים דיירים הדרושים שיקום. הוסטלים למבוגרים בדרך כלל מאכלסים מבוגרים בעלי הפרעות נפשיות, בעיות רגשיות והתפתחויות שונות – כמו לדוגמה נפגעי נפש, מבוגרים הסובלים מאוטיזם, מבוגרים הסובלים ממוגבלות שכלית התפתחותית ועוד.

הוסטלים לנוער בסיכון, להבדיל מהוסטלים למבוגרים, מיועדים לנוער עובר חוק ולנוער בסכנת נשירה ממרחב השילוב. נערים ונערות אשר מגיעים למסגרות אלו מופנים לרוב לאחר תקופה במרחבים המגן והקידום ולאחר שהפנימו את חוקי המסגרות, או ישירות מהרווחה. הנערים מופנים להוסטל דרך עובד סוציאלי לפי חוק הנוער, וההימצאות בהוסטל היא פעמים רבות בכפייה. במקרה של חלופת מאסר, אם הנער לא עומד בחוקים ובתנאים של ההוסטל הוא עלול למצוא את עצמו בכלא.

מטרתם של ההוסטלים לנוער בסיכון הוא מתן מענה מיטיב ובטוח לנערים, תוך לימוד של אסטרטגיות התנהגות חלופיות ובריאות לצורך שילוב נורמטיבי בחברה. בהוסטל דרים עד 16 נערים או נערות, והם נתמכים על ידי צוות טיפולי וחינוכי רחב המורכב ממדריכים, עובדים סוציאליים ואנשי טיפול שונים. סדר היום בהוסטל מוקפד והדוק, וכולל חוגים, טיפולים והדרכות שונות. לרוב, ההוסטל הוא מעין פנימיה טיפולית ממנה יוצאים הנערים לחייהם בקהילה- בית ספר, עבודה, או פעילויות שונות אחרות.

במקרים מסוימים הלמידה נעשית בתוך ההוסטל מתוך צורך או הגבלות ספציפיות של נער. הנערים והנערות גרים בהוסטל והם יוצאים לביתם אחת לתקופה, בהתאם למקרה הספציפי. חשוב לזכור כי קיומם של ההוסטלים לנוער בסיכון לרוב מהווים הזדמנות אחרונה לפני הכלא, ומהווים עבורם הזדמנות אמיתית לחזור לחיים נורמטיביים ובריאים.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד