מהם המפגש הטיפולי והסביבה הטיפולית ומה ביניהם?

תוכן עניינים

כותב המאמר: אורגד בר

מהו הטיפול בפנימייה? האם המפגש היומיומי עם הפסיכולוג או העובד הסוציאלי? האם המפגש הטיפולי הקבוצתי? או אולי אפילו שיחת המעקב השבועית של בני הנוער עם איש הטיפול? במאמר הנוכחי אנסה להצביע על הגורמים הטיפוליים בפנימייה מתוך היכרות בין החיבור הנדרש בין המפגש הטיפולי והסביבה הטיפולית.

הסביבה הטיפולית בפנימיות

בהסתכלות על השנה שעברנו במסגרת פנימיית האורנים, ישנה תחושת גאווה עצומה על הסיום המוצלח של מספר רב של בוגרים שממשיכים את חייהם חזקים ומחושלים יותר אל מול דרישות החברה והסביבה. מה יצר אצל אותם בוגרים את הכוחות להמשיך הלאה, גם אם העבר היה קשה מנשוא? אין ספק כי המשאבים הטיפוליים השפיעו במידה רבה. היכולת של כל נערה ונערה להעמיק בתחושות, בזיכרונות וברגשות העמוקים שלהם מדי שבוע במפגש הטיפולי הצליחו לייצר אצל כל אחד מהם תמונה מוחשית יותר של אותם גורמים שהובילו לקשיים העצומים איתם הגיעו לאותה פנימייה.

מנגד, מדובר בפועל במפגשים טיפוליים חד או דו שבועיים. האם המפגשים הטיפוליים לבדם יכולים להוביל שינוי כה משמעותי של נער שהתמודד עם קווים של דיכאון עמוק וקושי בוויסות רגשי שהתבטא בהתפרצויות זעם, להיות מעורה מאוד מבחינה חברתית, להתמודד ביתר שאת עם מצבים המייצרים בו זעם ותסכול ולחלום חלומות אופטימיים לקראת העתיד המצפה לו?

החיבור והתלות בין המפגש הטיפולי לסביבה הטיפולית

כשמדובר על המפגש הטיפולי והסביבה הטיפולית אטען, כי המפגש הטיפולי הוא משמעותי ויכול לאפשר שינוי ותהליך טיפולי, אך המפגש הטיפולי לבדו אינו יכול לייצר את השינוי ללא הסביבה הטיפולית. החיבור בין המפגש הטיפולי לסביבה הטיפולית, הוא הגורם המייצר את ההבדל והשינוי. אצל נערים ונערות המתמודדים עם קשיים נפשיים ורגשיים, אשר מקבלים מענים טיפוליים במסגרת הקהילה, השעה הטיפולית עשויה ככל הנראה לייצר שינוי. מנגד, בני נוער המושמים בפנימייה פוסט אשפוזית, זקוקים למענה טיפולי כוללני. בני נוער אלו, זקוקים לסינרגיה בין המפגש הטיפולי לסביבה הטיפולית, סינרגיה היוצרת את המילייה הטיפולי.

כיצד הדבר מתבטא? לשם כך אתן דוגמא שתוכל להמחיש את עמדתי. ה', בן 14, נקלט בפנימיית האורנים לפני כמעט שנה. ה' מתמודד ומביע תהליכים רגריסיביים שבהם הוא מחפש באופן אובססיבי את הקשר עם אנשי הצוות, וכאשר הוא נתקל בסירוב לבקשותיו, יכול הוא לפרוץ בבכי כמו ילד צעיר. במהלך המפגשים הטיפוליים של ה', עלתה תמונה קלינית מורכבת של חסכים משמעותיים בגילאים המוקדמים, חסכים שככל הנראה הוא מנסה לספק אותם במפגש היומיומי עם אנשי הצוות בפנימייה. בשלב הנוכחי, ובכדי לכוון את המרחב הטיפולי למגע נכון ומיטיב עם ה', נדרשה חשיבה כיצד הסביבה הטיפולית תמשיך להגיב להתנהגויותיו של ה'. אין ספק כי עד להבנה משמעותית של תהליכי חייו המוקדמים, האינסטינקט הראשוני של כל איש צוות שנפגש עם ה' היה לספק את צרכיו המידיים, אם על ידי חיבוק חם, ויתור כאשר הוא ממרר בבכי או על ידי מתן תשומת לב מוגזמת לכל צורך מידי שלו.

ההחלטה הייתה לא פשוטה אך נכונה בעבור ה'. מחד, הוחלט שדמויות מסוימות בצוות יטפלו בצרכים המידיים של ה', בזמנים מוגדרים. מנגד, הוחלט כי ישנן סיטואציות שמחייבות אותנו להחליט שלא להעניק את תשומת הלב והקרבה המוגזמים משום שכך, אנו מנציחים בעצם את ההתנהגויות הרגרסיביות. במקביל, במפגש הטיפולי יתחיל לייצר שיקוף ועיבוד של החיבור בין החוויות הראשוניות והחסכים ההתפתחותיים שחווה ה' לבין ההתנהגות והתחושות שלו בהווה. לשם כך, היה צורך להסביר לכל הצוות הישיר של ה' ולכל צוות הכפר כיצד

לנהוג במקרים ובסיטואציות שייצר ה'. כולם, 90 אנשי צוות, צריכים להיות מוכוונים לתגובה נכונה ומיטיבה בסופו של דבר מול ה', חניך אחד בודד מיני רבים.

המפגש הטיפולי והסביבה הטיפולית – על הטיפול פנימייתי

אם כך, נשאל בשנית, מהו הטיפול בפנימייה? לאור דבריי אציין כי מתוך הניסיון העשיר של פנימיית האורנים, הטיפול בפנימייה הוא סך כל החלקים המרכיבים את הפנימייה. התובנות העולות במפגש הטיפולי, צריכות להכווין את הסביבה ליצירה של מרחב טיפולי מיטיב בהתאם לצרכיו האישיים של המטופל, באופן שבו המפגשים הטיפוליים הבאים יוכלו לגעת בעבר, בהווה ובחלקים המתקדמים של התהליך הטיפולי, גם בעתיד. בנוסף, הלקחים והרשמים מתוך המפגש החברתי בסביבה הטיפולית, יכולים גם הם להעלות כיווני עבודה משמעותיים, כאלה שיקבלו ניתוח נכון במפגש הטיפולי.

הטיפול הפנימייתי הוא המפגש והסינרגיה בין המפגש הטיפולי לסביבה הטיפולית. ככל שהקשר בין השניים יהיה הדוק ונטול אגו או משחקי כוחות, הוא ייצר הוליסטיות שכה נדרשת בעבודה מול בני נוער המתמודדים עם קשיים נפשיים ורגשיים והם יזכו באותה מסגרת לבעיות התנהגות, הפרעות למיניהן וקשיים וכדומה, שהם כה משוועים לה.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
אורגד בר
אורגד בר
אורגד בר, בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה וחטיבה במדעי המדינה, בוגר קורס למנהלי פנימיות מטעם אוניברסיטת תל אביב, ג'וינט ישראל ומשרד הרווחה, לימודי MA בקרימינולוגיה במגמה השיקומית-חברתית באוניברסיטת בר אילן
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד