תסמינים להתקף חרדה- איתותים שחייבים לשים אליהם לב

תוכן עניינים

אלו תסמינים להתקף חרדה לא תפספסו?

התקף חרדה (הנקרא גם התקף פאניקה) הוא תחושת פחד מוקצנת ואינטנסיבית הנמשכת מספר דקות.
הפחד בהתקף חרדה לרוב הוא ממוות, התקף לב, שיגעון, מחנק, או אובדן שליטה.
במאמר זה ננסה להבין מהו התקף חרדה, מהם תסמינים להתקף חרדה, וכיצד ניתן לזהות אותו ולטפל בו.

פחד הוא רגש טבעי, אשר נועד להתריע מפני סכנות האורבות לנו ולהכין את הגוף להגיב בהתאם.
עם זאת, לעיתים הגוף "מפספס" ומתריע גם ללא סכנה ממשית. זהו התקף החרדה. מצב שבו הגוף מגיב בטעות לקראת סכנה ממשית למרות שאין סכנה כזו באופק.

כיצד נראים התקפי חרדה?

התקפי החרדה הם התקפים קצרים ועוצמתיים. התקף החרדה לרוב מגיע "משום מקום" והסובל מההתקף מרגיש רצף של תגובות פיזיולוגיות, ביניהן- דפיקות לב, הזעה, רעידות, תחושות של קוצר נשימה או חנק, הרגשת מחנק, אי נוחות או כאבים בחזה, בחילה או כאבי בטן, הרגשת סחרחורת או חולשה, נמלול בגפיים, פרץ קור או חום.

הסימפטומים הללו מתפתחים במהירות ובדרך כלל מגיעים לפסגת העוצמה תוך דקות ספורות בהם הסובל מההתקף מרגיש כאבים וחשש שקשה מאוד להרגיע ולהקל עליהם. לאחר מספר דקות לרוב יחלוף התקף החרדה מעצמו, ללא טיפול מיוחד.

חשוב לומר כי לרוב התקף החרדה מתרחש בזמן ערות. עם זאת, אצל חלק מהסובלים מהתקפי חרדה ההתקף מגיע בזמן השינה- לרוב כאשר יש לסובל מההתקף קשיים בשינה.

התקפי החרדה יכולים להגיע בגילאים שונים, אך הם נפוצים יותר אצל גברים בשנות ה20 לחייהם ואצל נשים בשנות ה30 וה40 לחייהם.

מה הם התסמינים להתקף חרדה?

למעשה, רוב התסמינים להתקף חרדה הם פיזיולוגיים, כך שפעמים רבות קורה שהסובלים מהתקף החרדה מופיעים פעמים רבות במיון או בקופות החולים בגלל שהם בטוחים שיש להם בעיות לב, בעיות נשימה או בעיות נוירולוגית.
כמובן שהתקף כזה הוא התקף מפחיד מאוד- גם לסובל מההתקף וגם לצופה מן הצד.

בנוסף לתגובות הפיזיות, ישנן כמובן גם תגובות רגשיות למגוון סוגי חרדות.
במהלך התקף החרדה עולים כאמור פחדים של הסובל מההתקף ממוות, מהתקף לב או מאיבוד אוויר.
פעמים רבות עולים גם פחדים משיגעון או איבוד שליטה על הגוף.

שתי תגובות נוספות שמעידים עליהם הסובלים מהתקף חרדה הן דה-פרסונליזציה- הרגשה של ניתוק מהגוף, או ריאליזציה-הרגשה שהעולם החיצוני הוא מוזר ולא אמתי.

כיצד ניתן להתמודד עם התקף החרדה?

בזמן התקף החרדה, בעיקר התקף החרדה הראשון ממנו סובל אדם, לוקח זמן לזהות את התקף החרדה.
לרוב, קשה לאדם להרגיע את עצמו במצב הזה. עם זאת, פעמים רבות בטיפול נלמדות טכנקיות הרפיה אשר יכולות לעזור.

על מנת לעזור לסובל מהתקף חרדה, כדאי קודם כל להרגיע אותו. התמודדות עם חרדה תעשה באמצעות טכניקות הרפייה שונות, ספירה בקול רם, התמקדות בנשימות וכו' יכולים לעזור להירגע. כמובן שגם דיבור בקול רגוע ונעים, כוס מים ושהייה לצד האדם הסובל מן ההתקף יכולים לעזור. חשוב לזכור כי התקף החרדה נמשך מספר דקות והוא עשוי לעבור זמן לא ארוך מתחילתו. לאדם הסובל מההתקף זמן זה נראה כמו נצח, לכן חשוב שהאדם העומד מהצד יזכיר ויזכור את זה.

דבר נוסף שעשוי לעזור הוא חיבור למציאות ולחושים (Grounding). במהלך התקף חרדה הקשר למציאות נפגע עם מחשבות על מוות ושיגעון, ולכן התמקדות בדברים שאנחנו שומעים, מרגישים, מריחים ורואים עוזרת לחזור אל המציאות ולהקל על הסימפטומים.

לאחר התקף חרדה

למרות שהתקף החרדה נראה כאילו הוא הגיע משום מקום, ההתקף הראשון בדרך כלל יצוץ לאחר הרגשת מצוקה או אירוע חיים מלחיץ במיוחד (אבדן קרוב, עבודה או מערכת יחסים וכו').
לכן, כדאי מאוד לבדוק אפשרות של טיפול לאחר התקף חרדה על מנת לברר את הנושא ולנסות למנוע התקפים נוספים.

דרכי הטיפול בהתקפי חרדה שונות ומשתנות בהתאם לתדירות ההתקפים, עצימותם ולאופי המטופל. באופן כללי, במצב של התקפי חרדה, טיפול שנחשב לטיפול כיעיל מאוד בסימפטומים של התקפי חרדה הוא טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT) על צורותיו השונות. נוסף על כך גם טיפול פסיכותרפי עשוי להקל מאוד על חרדה.
בטווח הקצר, הטיפול בחרדה נעשה בשילוב עם טיפול תרופתי נוגד חרדה ו/או נוגד דיכאון.

הערה חשובה לקראת הסוף- במצב של התקפי חרדה חוזרים, חשוב למצות בדיקות רפואיות לצד הבדיקות הנפשיות על מנת לשלול גורם רפואי להתקפים.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד