איך מתמודדים עם חרדות אצל ילדים ומהם התסמינים?

תוכן עניינים

טיפול בחרדות ילדים

חרדה הינה ביטוי פסיכולוגי או פיזיולוגי לתחושות של חשש ואי שקט הנובעות מדאגה ומתח לגבי איומים וסכנות ממשיים או דמיוניים. חרדות אצל ילדים נובעות הן מפחדים התואמים את גילם של הילדים והן מפחדים העלולים להתבטא בצורה קיצונית ולפגוע בתפקוד הילד ובשגרת חייו. פחד הינו רגש טבעי החיוני לשמירה על הקיום שלנו. תגובה של פחד מהווה מנגנון טבעי ובריא שהתפתח בצורה אבולוציונית על מנת להתמודד עם מצבים של סכנה מיידית. בעידן המודרני, מנגנון הפחד עלול להיות מופעל גם במצבים בהם הוא אינו נחוץ והוא עלול לעורר בגוף תגובות שיכולות לגרום לסבל. ילדים מפחדים מדברים שונים שמבוגרים לא מפחדים מהם.

חרדות אצל ילדים הינן תופעה שכיחה שיכולה להופיע כחלק מתהליכי ההתפתחות והגדילה של הילד, אולם כאשר תגובות החרדה הינן עוצמתיות ומובילות למצוקה, הרי שמומלץ לפנות לאבחון וייעוץ מידי גורם מקצועי. התמודדות נכונה עם חרדות אצל ילדים מתייחסת להיבטים הפיזיולוגיים, הפסיכולוגיים והנפשיים של הבעיה ומקנה לילד ולהורים כלים להשבת השליטה במצב כדי שלא להגיע למצב של ילדים עם בעיות נפשיות קשות.

תסמיני חרדה בילדים

מנגנון חרדה בילדים אינו מאפשר מצב של חרדה תמידית ולכן חוויית החרדה והביטוי שלה הינם בצורה של גל שעולה ויורד. אף על פי כן, ישנם ילדים החוששים באופן תמידי מפני החרדה ומשום כך הם נמנעים ממצבים שונים ודרוכים כל הזמן. התסמינים המעידים על מצב של חרדות אצל ילדים כוללים תסמינים גופניים, נפשיים ומחשבתיים. התסמינים הפיזיולוגיים כוללים: דופק מואץ, קוצר נשימה, כאבי ראש, בחילות והפרעות שינה.

התסמינים המחשבתיים כוללים: קשיי זיכרון וריכוז, מחשבות טורדניות ומחשבות דאגה לגבי מצבים שליליים העלולים להתרחש לילד עצמו או לקרוביו. חשוב להבין כי חרדה אצל ילדים הינה נורמלית וצפויה ברוב המקרים, אולם כאשר מדובר בהפרעות חרדה, הרי שהכוונה היא לתגובות חרדה עוצמתיות הגורמות למצוקה וקושי בתפקוד היומיומי.

טיפול בחרדות אצל ילדים

חרדה בילדים יכולה להתבטא בתפיסת אירועים מסוימים שאינם סבירים שיתרחשו כאירועים שהסבירות שיתרחשו הינה גבוהה. טיפול בחרדות אצל ילדים – טיפול בפחדים כולל התערבות פסיכולוגית פרטנית וקבוצתית ובמידת הצורך, גם טיפול פסיכיאטרי. טיפול בחרדות אצל ילדים בהיבט הפסיכולוגי מבוסס על שיטת ההתנהגות הקוגניטיבית. הטיפול כולל מפגשים המשלבים הדרכת הורים ושיתוף המשפחה בהתאם לצרכי הילד המטופל. התמודדות עם חרדה אצל ילדים מתבצע בידי גורמי מקצועי ומרפאות המתמחות בתחום חרדות בקרב ילדים.

הצוות הטיפולי מספק מענה והתייחסות במישור הפסיכולוגי ובמישור התרופתי בהתאם לצורך. מהלך הטיפול מתחיל בפגישת הערכה וממשיך בסדנאות פרטניות וקבוצתיות המעניקות ומקנות לילד כלים יעילים להתמודד עם החרדה. הסדנה כוללת הדרכה גם להורים ומתקיימת אחד לשבוע במשך ארבעה חודשים. במישור הגופני, הילד מתרגל טכניקות לשליטה במידת העוררות הגופנית המאפיינת מצבי חרדה. טכניקות אלה מסייעות לילד לקבל תחושה של שליטה בתגובה הגופנית לחרדה. הכלים המקצועיים בהם נעזר הילד, מקנים לו תחושת שליטה במצב שהינה חיונית ומועילה להתמודדות עם החרדה.

התמודדות עם חרדות אצל ילדים קטנים במישור הקוגניטיבי וההתנהגותי

התמודדות עם חרדות אצל ילדים קטנים וגדולים במישור הקוגניטיבי נועדה לסייע לילד להתמודד בצורה נכונה עם מחשבות שליליות. הטכניקות הנלמדות נועדו ליצור מחשבות חיוביות שיתחרו במחשבות השליליות דוגמת: המצב אינו נעים אך נסבל, החרדה עולה אך גם יורדות, לא מתים מזה ועוד מגוון מחשבות היוצרות מרחב חופש לילד.

טכניקה זו אינה מבטלת או מעלימה את המחשבות השליליות והפחד, אולם הן יכולות לאפשר תגובה נוספת מלבד הימנעות. תרגול הטכניקות הללו, מאפשר לילד להתמודד עם מצבים מאיימים ולאמץ יכולת של התבוננות מול המחשבות המאיימות. במישור ההתנהגותי, הפרעות חרדה מונעות מהילד להתרגל למצב מאיים וזאת מכיוון שהוא נמנע מהתמודדות עם המצב.

טיפול בחרדות אצל ילדים כולל מיפוי של המצבים המפחידים את הילד וזאת על פי מדרג של רמת החרדה בכל מצב. בשלב הבא, הילד נחשף בצורה הדרגתית למצבים המפחידים על מנת שהילד יתרגל למצבים אלה ויבין כי הם אינם מסוכנים.

חרדות אצל ילדים – תפקיד ההורים

כאשר אנו עוסקים בתחום חרדה בילדים, הרי המקום והחלק של ההורים בתהליך הטיפולי הינו חשוב במסגרת כל טיפול נפשי. הטיפול יסייע להורים להבין את מקומם בחרדות של הילד, תוך זיהוי של פעולות העלולות להוביל את הילד למצב חרדה. הטיפול ינחה את ההורים לפעול בצורה תומכת ולא מגוננת יתר על המידה.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד