דיכאון קליני – כך תדעו אם אתם סובלים ממנו, ותטפלו בו

תוכן עניינים

מהו דיכאון קליני וכיצד תזהו אותו?

"דיכאון" הוא אחד המונחים הנפוצים ביותר בשפת היום יום שנוגעים לבריאות הנפש.
במאמר זה ננסה להבין מהו דיכאון קליני, מה הם המאפיינים שלו ומה הן הנורות האדומות שיכולות להעיד על דיכאון.

דיכאון היא מילה הנשלפת חדשות לבקרים בסלנג שלנו ונראה שכולנו יודעים איך זה נראה. במונחים אלו, ניתן להציג את המונח "דיכאון" כעצבות, דכדוך, או מלנכוליה. אולם, עצבות אינה בהכרח הרגש הדומיננטי אצל האדם הדיכאוני. למעשה, הדיכאון מופיע בצורות שונות במצבים שונים ובגילאים שונים.

אז מהו דיכאון קליני?

דיכאון קליני היא מחלה ממשפחת ההפרעות האפקטיביות- משפחת הפרעות נפשיות הקשורה למצב הרוח. מקובל לראות דיכאון כמחלה שבמהלכה חווה האדם שינוי מהותי לאורך זמן במצב רוחו ובדרך בה הוא רואה את עצמו ואת העולם סביבו.
דיכאון היא הפרעה ייחודית יחסית, שנעה בטווח רחב שבין הפרעה קלה וקצרה לבין הפרעה ממושכת וחמורה, שעלולה אפילו לסכן חיים.

כיצד מרגיש דכאון?

אכן, דיכאון קליני עשוי להיות מורגש כעצבות גדולה מאוד שאין לה סוף. יחד עם זאת, ניתן לחוות דיכאון גם כתחושת רדימות או ריקנות, או לעתים כחוסר תחושה כלל. אנשים דיכאונים מתארים פעמים רבות חוסר משמעות, והאדם הדיכאוני עלול לאבד את יכולתו ליהנות מכל הסובב אותו. בנוסף, יש בדיכאון מאפיין שבו הסובל ממנו "לא רואה את הסוף".
כלומר, שהאדם הדיכאוני לא רואה את עצמו יוצא מן המצב הזה וקשה לו לדמיין עתיד אחר.

פעמים רבות ירגיש הסובל מדיכאון קליני תחושות חוסר ערך גדולות מאוד או אשמה כבדה שמעיקה עליו. יכולת החשיבה נפגעת, וכך גם הריכוז והקשב שנפגעים דרמטית. האדם הדיכאוני יחווה גם קושי בקבלת החלטות משמעותיות. אחד התמות המאפיינות מאוד דיכאון קליני, והמסוכנת שבהן, היא מחשבות חוזרות ונשנות על מוות. הדבר עשוי להתבטא בפחד מהמוות או במחשבות אובדניות. חשוב לומר- כאשר אלו עולים זוהי נורת אדומה משמעותית. כאשר יש תכנית פעולה או ניסיונות אובדניים הדבר מחייב פנייה לעזרה דחופה.

 איך נראה דיכאון קליני?

דכאון קליני היא תופעה מתמשכת. לא מדובר על יום או יומיים של עצבות, אלא לרוב על תחושה הנמשכת לאורך זמן רב (שבועות וחודשים). בנוסף, התחושה היא יציבה יחסית ועוברת בכל תחומי החיים ולפיכך משפיעה על התפקוד ברוב התחומים. אדם הסובל מדיכאון קליני יחווה מצב רוח מדוכדך רוב היום, כמעט כל היום.
לרוב התיאבון של אדם הסובל מדיכאון קליני ישתנה דרמטית (יאכל הרבה או לא יאכל בכלל) ותיראה הפחתה קיצונית במשקל ללא עשיית דיאטה מיוחדת.

הסובל מדכאון קליני עשויו גם לחוות הפחתה משמעותית בעניין והנאה בכל או כמעט בכל הפעילויות השגרתיות. למשל, אם אדם מרגיש את התחושות הקשות המלוות דיכאון קליני רק במסגרת עבודתו, ובשאר התחומים (פנאי, משפחה, חברים) הוא אינו מרגיש פגיעה יכול להיות שלא מדובר בבעיה כללית של דיכאון אלא בבעיה נקודתית.

אנשים הסובלים מדיכאון יסבלו לרוב גם בשינוי בדפוסי השינה שלהם. בדיכאון עשויה להיות פגיעה משמעותית בשינה- שינה ארוכה לאורך שעות רבות של היום וחוסר יציאה מהמיטה, או הפחתה דרמטית במספר שעות השינה אליהם רגיל האדם. אם כך ואם כך, פעמים רבות הסובל מדיכאון קליני ירגיש עייפות גדולה מאוד או אובדן אנרגיה משמעותי.

מאפיין נוסף הקשור בדיכאון מתבטא בהרגשה הגופנית. הסובל מדיכאון עשוי לחוות תחושת כבדות או פסיביות משמעותית וקושי פיזי לבצע פעולות בסיסיות. לחלופין, הסובל מדיכאון קליני עשוי להרגיש כאילו אינו "נח" אף פעם כיוון שהוא חש אי שקט.

שימו לב- דיכאון אצל ילדים נראה אחרת מאצל מבוגרים. אצל ילדים, בשונה ממבוגרים, דיכאון עשוי להתבטא ברגזנות, אלימות ואגרסיביות יחסית יציבה (קבועה) ומתמשכת.

טיפול

מבחינת טיפול, ישנם כמובן בחלוקה גסה את הטיפול הפסיכולוגי – טיפול נפשי, והטיפול התרופתי. אין שיטה פסיכולוגית אחת שנחשבת ליעילה באופן משמעותי על פני האחרות. מחקרים הראו שפעמים רבות דווקא אישיות המטפל וטיב הקשר שנוצר עימו מנבאים בצורה טובה את הצלחת הטיפול יותר מגישתו התיאורטית של המטפל. לפיכך סוגים רבים של פסיכותרפיה כולים לעזור לאנשים הסובלים מדיכאון. השיחות עם הפסיכולוג יכולות לעזור למטופל להתבונן לתוך עצמו ולפתור את בעיותיו דרך חילופי דברים עם המטפל, וכמובן לסייע באבחון הראשוני של הדכאון, בדומה לצורך לבצע אבחון עצמי מחלות נפש או הפרעות מסוגים שונים.

לעיתים בשלב החריף של הדיכאון אין אפשרות להגיע להבנות עמוקות ויש צורך בטיפול תומך בגישה קוגניטיבית התנהגותית, לעתים אף בליווי "שיעורי בית" בין מפגשים. לאחר שיפור מסוים במצב הדיכאון ניתן להגיע לטיפול פסיכולוגי דינמי שעוסק הן בעולם הפנימי של המטופל והן ביחסיו הבינאישיים עם הסביבה. באופן כללי, מחלות דיכאון חמורות ומתמשכות דורשות טיפול תרופתי בשילוב עם הטיפול הפסיכולוגי.

בעולם הטיפול התרופתי יש משפחה שלמה של תרופות אשר מייצבות את מצב הרוח ועוזרות, בשילוב עם טיפול פסיכולוגי/ רגשי, להחזיר את המטופל למוטב. גם טיפול בנזעי חשמל (TMS) עשוי לעזור במקרים אקוטיים.

לסיכום, דיכאון קליני היא הפרעה הפוגעת בתפקוד ובחשיבה של הסובל ממנה לאורך כל תחומי החיים. זוהי מחלה הנחשבת מסוכנת אם נשארת ללא טיפול, לכן במקרה של חשד לדיכאון מומלץ מאוד להיוועץ עם איש מקצוע.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד