על דוברות ורגישות – דוברות ויחסי ציבור בתחום בריאות הנפש

תוכן עניינים

תחום הדוברות בכל הנושא של בריאות הנפש הוא תחום מאוד בעייתי, נוגע – לא נוגע בעניינים שלפעמים כדאי לדלג מעליהם. לפני שניגשים לצורת הדוברות וכיצד מדבררים את אותם תהליכים וסיפורים כדאי לשים לב ליתרונות ולחסרונות בהנגשת אינפורמציה או סיפורים מעניינים בתחום בריאות הנפש לתקשורת.

דוברות בתחום בריאות הנפש- היתרונות:

תחום בריאות הנפש בישראל ובעולם כולו עשה ממש קפיצת מדרגה בעשורים האחרונים, אם עד שנת ה-2000 היה מדובר בתחום שהוא נחבא אל הכלים, ממש הדבר שעליו לא מדברים הרי במרוצה העשורים האחרונים הבינו גם בערוצי התקשורת וגם בגופים הקשורים אל תחום בריאות הנפש, כי התעלמות והסתרה אינן השיטה הנכונה, מה גם שבאמצעות הנגשה נכונה של תהליכים ושל סיפורים אפשר להגיע למקומות ולהישגים יוצאי דופן.

אם תרצו, תחום בריאות הנפש הפך מהילד הסורר של הרפואה לאחד התחומים המובילים היום, בין השאר הודות להתעצמותה של התקשורת המסורתית ובעקבותיה, בשנים האחרונות גם התעצמות של התקשורת האלטרנטיבית שבאה לידי ביטוי בעיקר בעולמות של הרשתות החברתיות השונות שבהן מונגש המידע ומועצם לעתים תדירות ללא פיקוח מה שעלול לעתים להיגמר במצבים מסוכנים עבור אותם פגועי נפש שמוזכרים במדיות האלו.

היתרונות של כיסוי התחום מועצמים כאשר אנחנו מבינים את התועלות הגדולות שבחשיפת הן שיטות הטיפול, הן סוגי האבחנות וכיצד הן באות לידי ביטוי וגם כמובן הקשיים שיש על אותם נשים וגברים הסובלים מקשיים נפשיים והתנהגותיים. לצערנו מספר כתבות שחשפו את המתרחש בתוך הוסטלים ופנימיות שבהן התעללו, אין מילה אחרת, באותה אוכלוסיית חסרת יש. כאמור אותן כתבות חשפו גם את הצד הפחות יפה של העולם הזה, אבל גם בחשיפה זו יש מן היתרון בכך שהוציאו לאויר העולם את העובדה שישנם גם מקומות בהן ההתנהגות אינה ראויה, וכדאי להפסיק את הנגע הזה וכל המקדים הרי זה משובח.

אך יש גם חסרונות

בצד החסרונות של החשיפה של תחום בריאות הנפש באמצעי התקשורת חייבים לומר כי מדובר כאן לא סתם בבעיות רפואיות, אלא לעתים קרובות בבעיות הרות גורל שמשפיעות בצורה דרמטית על האנשים והגברים הסובלים מהם. קל לומר שחשיפה לא מבוקרת יכולה להמיט שיוני דרמטי לרעה במצבם של אותם מטופלים, אבל נשאלת השאלה האם אנו מסוגלים לבקר ולמדוד מהי חשיפה נכונה והוגנת בכל הקשור לתחום הזה. בכל אותם מקרים אין ממש כללים ברורים ויש כמובן להשתמש בכלל של החשיבה האם החשיפה שווה את האפשרות שהיא תזיק אולי בסופו של דבר לאותו מטופל או מטופלת, כאשר שמים את מכלול הדברים ויודעים כי הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא הדאגה לשלומו של המטופל – דומה כי אפשר להפוך את כלי התקשורת לעזרים שיתרמו לעולמם של כל אותם אלו הסובלים מקשיים נפשיים והתנהגותיים שונים בכל רחבי הארץ.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
תמונה של חגי פינגולד
חגי פינגולד
תואר שני בניו-מדיה מאוניברסיטת חיפה. יועץ אסטרטגיה ותקשורת - מתמחה במשברים. לפרופיל הפייסבוק של חגי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד