הוסטלים לנפגעי נפש – הצצה מקרוב

תוכן עניינים

הכירו: הוסטל לנפגעי נפש

במאמר זה נתאר את אחת ממסגרות הדיור הנפוצות ביותר של אנשים פגועי נפש, ההוסטל. הוסטלים לנפגעי נפש הם מסגרת דיור שיקומית משותפת לאנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים או מחלות נפש, והם נחשבים לאחת המסגרות הפופולריות כיום של טיפול בקהילה (לצד דיור מוגן עבור נפגעי נפש ומסגרות נוספות כמו הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש). הטיפול בתוך הקהילה מאפשר לפגועי נפש מסגרת טיפולית ששומרת עליהם, תומכת ומלווה באופן יום-יומי בהתמודדות עם הקשיים שלהם.

אז, מה זה הוסטל?

מבחינה פיזית ובדומה גם לסוגים שונים של פנימיה, ההוסטלים הם מבני דירות בתוך הקהילה, בהם מרוכזים מספר דיירים פגועי נפש. בדרך כלל מדובר על הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש או מספר בתים פרטיים עם מספר גדול של חדרים, או על בניין עם מספר קומות. החדרים בבית מוקצים בצורה שונה. לרוב בחדרי השינה ישנים הדיירים, עד שני דיירים בכל חדר. המטבח שייך לכלל הדיירים ושם מתקיימות ארוחות משותפות או נפרדות (תלוי באירוע), והסלון משמש לשהייה משותפת וגם לאירועים ושיחות משותפות של כלל הדיירים. לעיתים חדר או חדרים מסוימים מהדירה משמשים כמשרדים לצוות.

בשנים האחרונות, בחלק מן ההוסטלים מופעל מודל של "קהילה תומכת" – רשת של דירות או בתים אשר נמצאים קרובים פיזית אחד לשני. חברי הקהילה חיים בצורה הדומה לצורת החיים בהוסטל. בנוסף יש להם מבנה מרכזי אליו הם מקושרים בו ניתנים השירותים המרכזיים של הקהילה, הן מבחינה לוגיסטית והן מבחינה טיפולית. המבנה גם משמש כמקום מפגש לחברי הקהילה.

תנאי מגורים ומחייה – הוסטלים לנפגעי נפש

החיים במסגרת הוסטל לפגועי נפש ציבורי או הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש הם עצמאיים במידה רבה. הדיירים יוצאים בבוקר למסגרות שיקומיות, לעבודה, לשירות הלאומי או למסגרות אחרות בהם הם נמצאים בהתאם למצבם. אחרי הצהריים, דיירי ההוסטל משתתפים בחוגים, בפעילויות שונות ובטיפולים בהתאם לסדר יומם האישי ולתכנית הטיפול האישית שלהם. פעמים רבות הפעילויות, החוגים והטיפולים נמצאים מחוץ להוסטל (אך בקרבת מקום), והדיירים מגיעים אליהם באופן עצמאי בהתאם ליכולתם. ההוסטל מתפקד כבית עבור הדיירים, ממנו יוצאים ואליו חוזרים בסוף היום. ובבית כמו בבית, בהוסטל חוגגים חגים ואירועים שונים עם חברי הקהילה.

כמו בכל מסגרת טיפולית שמטרתה לאפשר חיים בצוותא, לכל הוסטל יש חוקים משלו המיועדים לקבוע סדר ולארגן את המסגרת. החוקים נקבעים על ידי הדיירים וצוות ההוסטל, ומהווים איזון בין חיים חופשיים ככל הניתן לבית שמירה על פרטיות, נוחות והגנה לשאר הדיירים.

בהוסטל ישנו צוות רב מקצועי אשר תומך ומלווה את הדיירים בחיי היום-יום ומעניק עזרה נפשית במידת הצורך. הצוות כולל מדריכים, מטפלים, עובדים סוציאליים, רופאים, אנשי משק בית, אנשי תחזוקה ועוד. בהוסטל נבנית תכנית טיפול אישית עבור כל אחד מהדיירים, שמטרתה לקדם את הדייר בהתאם ליכולותיו ולמטרות שנקבעות במשותף עם הדייר.

ההוסטל מאפשר לדיירים פגועי הנפש קיום חיים עצמאיים בתוך הקהילה, בליווי של צוות במשך 24 שעות ביממה. הליווי הצמוד והאינטנסיבי יכול להתאים מאוד לנפגעי נפש ברמת תפקוד בינונית, כלומר, לאנשים שזקוקים להשגחה וליווי צמוד רוב שעות היממה, אך מכירים מיומנויות תפקוד בסיסיות. בהוסטל הדיירים רוכשים מיומנויות נוספות שעתידות לאפשר להם תפקוד עצמאי יותר.

הוסטלים לנפגעי נפש

אז איך מוצאים הוסטל שמתאים לי?

על מנת למצוא לדיירים סביבה נוחה שמתאימה להם, ההוסטלים השונים מחולקים על פי מאפייני הדיירים שלהם – זאת כמובן בנוס. או במקביל לאבחנה העיקרית לגבי הוסטלים לפגועי נפש. ההוסטל יכול להיות בית לאנשים המאמינים באמונה דתית מסוימת, לאנשים עם הפרעות ספציפיות, לקבוצת גיל מסוימת, לאנשים במגדר מסוים ועוד.

כמובן שגם חשוב לראות היכן בדיוק ממוקם ההוסטל. קיימים לא מעט הוסטלים לנפגעי נפש בקיבוצים, בערים ובכל אזור גיאוגרפי למעשה על מפת ישראל. במקרים רבים השאיפה תהיה להוסטל הממוקם קרוב ככל האפשר למרכז החיים של האדם הדר בו, במטרה להקל על ביקורים של בני המשפחה ולעיתים גם על ההסתגלות שלו להוסטל.

הזכאות להוסטל נקבעת במסגרת ועדת סל שיקום, כחלק מהפתרונות האפשריים במסגרת הקהילה. פגועי נפש אשר זכאים להוסטל יכולים לבחור את ההוסטל המתאים להם על פי התרשמותם. חשוב לדעת כי ההוסטל הוא מקום המגורים של אנשים, ויש בו מספר דיירים מקסימלי. לכן, לא תמיד יהיה מקום בהוסטל מסוים. כאשר מבררים על הוסטל, כדאי לדעת ראשית האם יש בהוסטל מקום לקליטה.

הוסטלים לפגועי נפש – תשלומים והכנסות

בשנים האחרונות עלו בכמה וכמה מקרים טענות על כך שהזכויות הניתנות לפגועי נפש בישראל הן מצומצמות באופן יחסי, גם בהשוואה לבעלי מוגבלויות אחרות. עם או בלי קשר, הדיירים משלמים שכר דירה עבור השהות בהוסטל, ההוצאות הנלוות והתרופות. נדרש מהם למעשה ניהול של התקציב החודשי שלהם, הכולל כסף מקצבת הנכות ומכספי המשכורת שלהם (אם הם עובדים).

 

הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש

יש בארץ כ-136 הוסטלים לפגועי נפש בארץ מתוכם גם הוסטלים פרטיים לנפגעי נפש (לפי אתר משרד הבריאות). מפעילים אותם מגוון ארגונים ועמותות שונות, כמו גם גופים פרטיים. בכל מקרה, חשוב להדגיש, שגופים אלה מחויבים לעמוד בתקנות שונות וגם נמצאים בפיקוח של משרד הבריאות. 

 

סוגי הוסטל לנפגעי נפש

את ההוסטלים מקובל לסווג גם לפי החלוקה הבאה:

  • הוסטל כוללני – הוסטל לנפגעי נפש אשר מיועד לדיירים שזקוקים לליווי קבוע, 24 שעות ביממה. הוסטל כוללני מספק דיור עבור עד 34 דיירים, אשר מקבלים חדרים ליחיד או לזוג.
  • הוסטל מתוגבר – עבור 40 דיירים בעלי עצמאות מסוימת. עצמאות זו, מתבטאת למשל ביכולת לקחת חלק בטיפול במקום עצמו ואף לצאת מההוסטל לבד לפעילויות שונות. עצמאות הדיירים גם מקבלת חיזוק שיטתי, באופן שעשוי להביא אותם למצב משופר, שמתאים למעבר מההוסטל אל דיור מוגן. 
  • הוסטל משולב – מסגרת דיור אשר משלבת אנשים בשני המצבים. 
  • דירת לוויין – תוספת להוסטלים, אשר פועלת באופן שדורש יותר עצמאות של הדיירים. 

 

הוסטלים לנפגעי נפש – חשיבות הסביבה התומכת

לבני המשפחה של נפגעי הנפש עשוי להיות כמובן תפקיד מכריע בחייהם, כולל בהקשר פתרונות הדיור. כדאי לזכור, כי משרד הבריאות מפעיל מרכזי ייעוץ למשפחות של פגועי נפש. במרכזים אלה, ניתן לקבל מידע, ייעוץ פרטני וקבוצתי ואף הרצאות וסדנאות. מנקודת מבט טיפולית רחבה, מעורבות המשפחות משמעותית מאוד. זאת, כחלק ממכלול, אשר במקום לבודד את נפגע הנפש, משלב אותו במידת האפשר עם סביבתו. כפי שהוסטל עושה זאת לגבי קהילות וחיי היום יום. במילים אחרות, זו היא גישה של יצירת סביבה תומכת. 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד