בעיות רגשיות אצל ילדים – מתי הן גורמות לבעיות התנהגות, ומהם הטיפולים שכדאי להכיר?

תוכן עניינים

בעיות רגשיות אצל ילדים, הנקראים גם קשיים רגשיים, הפכו בשנים האחרונות לנפוצות יותר מאי פעם. אולי זה כי אנחנו, המבוגרים, הפכנו ללחוצים יותר, ואולי זה בגלל השימוש התכוף בטלפונים ומחשבים לצורך תקשורת בין אישית. יש גם כאלו שאומרים שזו תופעת לוואי שנוצרה כתוצאה מעליית המודעות לקשיים רגשיים בחברה האנושית ככלל, ויש כאלו שטוענים שזהו תוצר של מאפייני החברה המודרנית בה אנו חיים.

מה שאנחנו יודעים בוודאות, הוא שאותן הבעיות הרגשיות עלולות לפגוע בצורה משמעותית באיכות החיים של הילדים הסובלים מהן.
ובנוסף לפגיעה באיכות החיים של הילד, מגיעה גם פגיעה באיכות החיים של ההורים. הפגיעה באיכות החיים של המשפחה הקרובה עלולה לפגום ביכולת ההורים לטפל באותה הבעיה וליצור מעגל של ילד שסובל יותר ויותר מהקושי הרגשי איתו הוא מתמודד והורים שהופכים מתוסכלים ככל שהזמן עובר. במקרים קיצוניים וכשלא ניתן הטיפול המתאים, הורים רבים אף מוצאים את עצמם מחפשים אחר פנימיה טיפולית לילדים עם בעיות התנהגות שהתפתחו מאותן בעיות רגשיות.

אבל מה אם אנחנו, ההורים, היינו יודעים לזהות את אותן הבעיות הרגשיות? ומה אם גם היינו יודעים ללמוד כיצד לטפל בהן כראוי כשהן מופיעות? הכלל המנחה הוא שבמקרים רבים זיהוי מוקדם של בעיות רגשיות אצל ילדים והתאמת הטיפול הנכון לילד הסובל מהקושי עשויים לשפר את איכות חייו ואת איכות חיי המשפחה בצורה משמעותית מאוד.

הפעם נדבר על איך אפשר לזהות בעיות רגשיות אצל הילדים שלנו וגם על הטיפולים הקיימים שיעזרו לנו לטפל באותן הבעיות.

איך מזהים בעיות רגשיות אצל ילדים:

בעיות רגשיות יכולות להופיע בצורות שונות אצל ילדים ולהתאפיין בצורות התנהגות רבות. בגלל שספקטרום ההתנהגות המקובל עליו הילדים יכולים לנוע בטווח רחב, עלול להיות קשה להורים להבחין בין התנהגות שמצביעה על קיום קושי רגשי לבין התנהגות נורמטיבית של ילדים.

למרות האתגר, יש כמה התנהגויות שיכולות לעזור לנו כהורים לזהות קשיים רגשיים אצל הילדים שלנו:

  • הפגנת פחד וחרדה – פחד הוא אמנם תופעה נפוצה מאוד אצל ילדים, אבל בעיות רגשיות יכולות לגרום לילד לפחד מדברים מהם לא פחד בעבר או להראות סימני פחדים אצל ילדים וחרדות. סממני חרדה כמו בכי ורעד והופעת פחדים שאינם נראים נורמטיביים מאנשים, חיות, חושך, חלומות וכדומה עשויים להעיד על קיום בעיה רגשית.
  • התקפי זעם, התנהגות כוחנית ואובדן שליטה – התפרעויות והתנהגות אלימה לא בהכרח מצביעים על ילד לא ממושמע. לא פעם, התנהגויות כאלו מצביעות דווקא על קשיים רגשיים שגורמים לילד להתנהג בצורה כזו.
  • התנהגות שונה מהמצופה מבני גילו – ילדים הסובלים מבעיות רגשיות נוטים להפגין נסיגה (רגרסיה) ומתנהגים בצורה שבה נהגו בגיל צעיר יותר.
  • הסתגרות – יש המון ילדים מופנמים ובדרך כלל זו אינה סיבה לדאגה. עם זאת, אם הילד לא מתקשר איתכם ועם החברה ומסתגר בתוך עצמו, זו יכולה להיות נורה אדומה שמעידה על קיום קושי רגשי.
  • הרגשה ש"משהו לא בסדר" או תלונות של הילד – לא כל ילד יראה התנהגות בלתי נורמטיבית מובהקת.
    לעתים, כל מה שאנחנו ההורים נרגיש הוא שהילד מתנהג בצורה שונה מבדרך כלל וזה יהיה הסממן היחיד לקושי הרגשי.
    בנוסף לכך, תלונות על כאבים ללא סיבה או על חוסר נוחות פיזית יכולות גם הן להצביע על קיום בעיות רגשיות.

חשוב להיות ערניים להערות מבית הספר או ממסגרות שונות על התנהגות הילד.
במקרים רבים, אפשר לזהות בעיות רגשיות אצל ילדים בגיל הרך על ידי דיווחים מצד שלישי כמו מורה, גננת, מסגרות טיפוליות, הורה אחר או אפילו מדריך בתנועת הנוער.

בעיות רגשיות אצל ילדים

בעיות רגשיות אצל ילדים – איך מטפלים?

השלב ראשון בטיפול בילדים הסובלים מבעיות רגשיות הוא זיהוי הבעיה.

לפעמים מדובר בבעיה רפואית-הורמונלית שקשורה ליכולת הוויסות של הגוף, לפעמים זו היא בעיה רפואית כלשהי שמציקה לילד וגורמת לו להתנהג בצורה שונה ולעיתים בכלל מדובר בבעיה שקשורה לסביבה של הילד, כמו ילד מהכיתה שמציק לו.

לפני הכול, צריך להבין ממה הקושי הנפשי נובע והאם הוא מתעורר בסביבה מסוימת או שהוא יחסית יציב וקבוע. התנהגות מבטאת רגשות, בעיקר אצל ילדים, לכן ברוב המקרים אבחון טוב ומדויק הוא המפתח למציאת פתרון יעיל לבעיה. חשוב לדעת שלעיתים ייקח זמן לאבחן את הבעיה ולהתאים טיפול נכון לילד, ולכן חשוב להישאר סבלניים ואופטימיים. בכל מקרה, אחרי שהבעיה אובחנה אפשר להמשיך לשלב הבא, שהוא הטיפול.

סוגי טיפול בילדים עם קשיים רגשיים

אין שיטת טיפול אחת המתאימה לכל הילדים. ורק לאחר אבחון הבעיה יהיה אפשר להתאים לילד שלכם את הטיפול שמתאים לו.
כיום קיימים כמה וכמה טיפולים המוצעים לילדים הסובלים מבעיות רגשיות. הנה כמה מהנפוצים ביותר:

טיפול פסיכותרפי

מטפלים משתמשים באמצעים חיצוניים כמו משחקים או יצירת אמנות מסוגים שונים במטרה להבין את העולם הרגשי של הילד. תוך כדי המשחק או תהליך היצירה, המטפל משוחח עם הילד על נושאים שונים, מנסה לזהות את מקור הבעיה ולעזור לילד להתמודד עם הקשיים הרגשיים אותם הוא חווה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

טיפול המתמקד בשינוי תפיסות מציאות ודפוסי התנהגות היוצרים את הבעיות הרגשיות של הילד.
כמו כן, הטיפול מסייע ליצור דפוסי התנהגות חדשים ובריאים שיסייעו לילד להתמודד עם הקושי הרגשי איתו הוא מתמודד.

קשיים רגשיים אצל ילדים – ניתוח התנהגות יישומי (ABA)

טיפול המתאים בעיקר למצב של בעיות התנהגותיות אצל ילדים. בטיפול קובעים מטרות משותפות, צופים בהתנהגות הילד ובונים תכנית התנהגות אשר מחזקת התנהגות טובה אצל הילד עם מנתח התנהגות מקצועי.

הטיפול אמור לעזור לווסת את ההתנהגות של הילד ולעזור לו להתמודד עם ההתנהגויות שפוגעות בו ובסביבה.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד