בעיית התנהגות אצל ילדים – מה עובר על הילדים שלכם?

תוכן עניינים

התמודדות עם בעיית התנהגות אצל ילדים

התופעה של קשיים בהתנהגות אצל ילדים ובני נוער היא נפוצה מאוד, ומעסיקה הורים רבים. במאמר זה ננסה להבין מה היא בעיית התנהגות, וכיצד ניתן לטפל בבעיה.

של מי הבעיה הזאת בכלל?

בעיית התנהגות היא קושי של ילד או נער להתנהג בצורה מקובלת במסגרות שונות בחייו. הבעיות יכולות להיות בבית, במעגל החברתי, בבית הספר, בתנועת הנוער או בחוגים- או בכמה מסגרות בחיי הילד במקביל.

בעיית ההתנהגות יכולה להופיע בצורות שונות – קשיים מול גורמי סמכות, קושי להתמיד במסגרת, שקרים, עימותים רבים- מילוליים ופיזיים, התפרצויות זעם, גניבות, התנהגות מרדנית, חוסר שיתוף פעולה (לדוגמה- אי הליכה לבית הספר) ועוד. כמו בכל הקשיים האחרים שהעלנו בעבר, גם בבעיות התנהגות אנו נגדיר את הבעיה על פי רמת הפגיעה בתפקוד היומיומי של הילד.

התנגדות של ילדים ובני נוער לרצונות שונים של המבוגרים ושל מסגרות שונות בחייהם היא נורמלית ואף בריאה. על ידי התנגדות הילד מפתח את הזהות האישית שלו, ולומד להבין מה הרצונות שלו ומה הגבולות שלו. הבעיה מתחילה כאשר ההתנגדות הופכת להיות קיצונית ופוגעת באיכות חייו של הילד.

איך יודעים מתי קשיי התנהגות הופכים לבעיית התנהגות?

התנגדות כאמור היא תופעה נורמלית לחלוטין, בעיקר בגיל ההתבגרות. עם זאת, ישנם מספר סימנים שיכולים להעיד על כך שמדובר בבעיה:

  1. הכל יחסי- אם אנחנו כהורים רואים שההתנהגות של הילד שונה מאוד מהמצופה לבני גילו. אם ההתנהגות קיצונית יותר ואינטנסיבית יותר כאשר אינו מקבל את מה שהוא רוצה, אם הילד מאוד אימפולסיבי בהתנהגותו.
  2. דיווח מהמסגרות השונות- אם אנחנו מקבלים דיווחים שונים ממסגרות חינוכיות וחברתיות שונות על קשיי התנהגות של הילד.
  3. קשיים בתפקוד ובהתמדה- אם הילד מתקשה להתמיד במסגרות באופן כללי- חוגים, בית ספר, תנועת נוער וכו', או כאשר יש קשיים בתפקוד במסגרות אלו. אם הקשיים עולים ביותר ממסגרת אחת.
  4. הרגשה של הקרובים- אין תחליף להרגשה שלנו כהורים. אם אנחנו מרגישים ש"משהו לא בסדר" בהתנהגות של הילד.
  5. קשיים של הילד- אם הילד נפגע מההתנהגות שלו, אם קשרים חברתיים נפגעים בעקבות ההתנהגות, אם הילד מתוסכל מההתנהגות שלו או אם הוא מיואש.

איך מבינים בעיית התנהגות?

על מנת לטפל בבעיית התנהגות, יש צורך ראשית כל בבדיקה מקיפה של הסיבות להתנהגות. התנהגות לרוב היא ביטוי של מצוקה פנימית אחרת, ולאוו דווקא הבעיה עצמה. כאשר נבין את הגורם לבעיה נוכל לפתור גם את הביטויים שלה.

לפעמים בעיית התנהגות נגרמת מתנאים סביבתיים שונים- לדוגמה- קושי בהבנת החומר בבית הספר או שעמום, קשיי קשב וריכוז, סביבה חברתית לא מתאימה ועוד.

לפעמים בעיית ההתנהגות נגרמת מאירוע שקרה בחייו של הילד- מעבר דירה, גירושיי הורים, או אירוע מצער במשפחה- כולם יכולים להיות גורם לקשיים רגשיים- המובילים לבעיית התנהגות.

לפעמים בעיית התנהגות נגרמת מאיזשהו קושי ריגשי – ילדים הסובלים מקשיים רגשיים כמו חרדה חברתית למשל, דיכאון, אי הבנת סיטואציות חברתיות ועוד- עלולים להביע את התסכול שלהם בהתנהגות.

כיצד מטפלים בבעיית התנהגות?

כדי לטפל בבעיית התנהגות, יש צורך בשיתוף פעולה של הילד עם מספר גורמים- תלוי בעומק הבעיה. ניתן להיעזר בגורמים שונים:

  • טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי – טיפול עוזר להבין את הסיבות לבעיה, ומנסה לעבוד על הבעיות מהשורש.
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי- טיפול זה הוא ממוקד התנהגות ועוזר לשנות דפוסי התנהגות של הילד.
  • תכנית התנהגות- אפשר ליצור הסכם התנהגות עם הילד- לקבוע יחד התנהגות חיובית ולעודד את הילד בכל פעם שהוא עמד בהתנהגות. אפשר גם להיעזר בפרסים בכל פעם שהילד מתמיד בהתנהגות החיובית.

בעיית התנהגות אצל ילדים

בכל מקרה, על מנת לטפל בבעיית התנהגות יש צורך ברתימת גורמים רבים ככל הניתן על מנת לטפל בבעיה, ותמיד- לקבוע תכנית ביחד עם הילד. חשוב להיעזר בכל הכלים שיש לנו, ובגורמי המקצוע במסגרות השונות.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד