טיפול רגשי לבני נוער – כך תדעו האם המתבגר שלכם סובל מבעיות רגשיות

תוכן עניינים

על טיפול רגשי לבני נוער וגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב לבני נוער רבים: רגשית, פיזית, אישית ומשפחתית. בגיל זה עוברים בני הנוער שינויים רבים המתבטאים בהתנהגות שונה מהרגיל. במאמר זה נסקור את מאפייני גיל ההתבגרות וננסה לתת קווים מנחים לזיהוי בעיות רגשיות אצל מתבגרים וזיהוי הצורך בסוגי כזה או אחר של טיפול רגשי לבני נוער.

כאשר מדברים על גיל ההתבגרות, לרוב עולה קונוטציה של גיל סוער, הורמונלי, מלא בשינויים קיצוניים של מצב הרוח ותקופה מורכבת לדימוי העצמי של בני הנוער. עם השנים נראה כי למרות שמאפיינים אלו לא נכונים עבור כל בני הנוער, וכי חלקם עוברים גיל זה ללא סערות משמעותיות, עדיין גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב הטומן בחובו אתגרים גדולים.
זהו גם הגיל שבו נצפה להתפרצות רוב מחלות הנפש. בנוסף, בגיל ההתבגרות מתפרצות באופן מוגבר תופעות של התמכרות, אובדנות ועוד. מחקרים שונים הראו כי מתבגרים נוטים לא להיות מרוצים מעצמם, וזוהי תקופת השפל של הדימוי העצמי.

אז מהו גיל ההתבגרות?

גיל ההתבגרות הוא תקופת מעבר- גשר- מילד התלוי בהוריו עובר הנער אל שלב הבגרות. כמו בכל תקופת מעבר בחיים, גם תקופה זו מאופיינת במשבר מסוים. מבחינה פסיכולוגית זה מצב חדש הדורש מן המתבגר להסתגל למעבר מהתנהגות של ילד להתנהגות מבוגר. ישנן תיאוריות שונות העוסקות בגיל ההתבגרות, וישנן דרכים רבות למדוד את הכניסה לגיל ההתבגרות- קוגנטיביות, פיזיות, רגשיות ועוד.
המוסכמה החברתית המקובלת בחברה המערבית לגיל ההתבגרות עוסקת פחות או יותר בגילאי 12 עד 18 (יש כיום רבים המותחים תקופה זו אפילו מגילאים מוקדמים יותר ועד גילאים מאוחרים יותר).

 מה קורה בגיל ההתבגרות שעלול להצריך טיפול רגשי לבני נוער?

בגיל ההתבגרות ישנו שינוי הורמנלי בגוף. ההורמונים משפיעים רבות על המתבגרים, והם עדיין לא יודעים כיצד להתמודד עם הרגשות המציפים אותם באופן פתאומי, לכן פונים פעמים רבות לגבי טיפול רגשי לנוער ומתבגרים. דוגמה אחת לכך היא העדפה לפאזה מאוחרת- כאשר מתבגרים הולכים לישון מאוחר וקמים מאוחר.
חלק מהשינויים ההורמונליים משנים את השעון הביולוגי והמתבגרים מאוד עייפים כתוצאה מהורמוני המין. דוגמא נוספת היא עלייה בתאבון- בגלל שגופם של המתבגרים גדל, הם אמורים לאכול יותר. השילוב של תופעה זו עם דימוי גוף נמוך המאפיין את הגיל, עלול להביא מתבגרים רבים להרעבה אשר עשויה לפגוע בהתפתחות הגופנית ולהביא לסיכון.
עוד דוגמא היא התפתחות של איברי המין. למתבגר בגיל ההתבגרות יש את היכולת, המוטיבציה והתשוקה לקיים יחסי מין. עם זאת, למתבגרים אין עדיין את הכלים הרגשיים להתמודד עם ההשלכות של חלק מן המעשים הללו.

בנוסף לשינויים ההורמונליים, המתבגרים עסוקים בהתמודדות עם חוויות לא פשוטות של גיבוש זהות.
הרבה מהם שואלים את עצמם "מי אני?" ומתרחש בחריפות רבה משבר הזהות של המתבגר.

אז אם כל המאפיינים האלה קיימים אצל הרבה מבני הנוער.

איך אפשר לדעת שהילד במשבר? איך אפשר לדעת שקיים קושי נפשי אצל הנער?

לעיתים עולה השאלה איך מזהים בעיה רגשית? זאת כי באמת קשה להבדיל בין התנהגות רגילה ונורמלית של גיל ההתבגרות, לבין משבר או קושי רגשי שחווים הנער או הנערה. לכן, חשוב מאוד שההורים והסביבה הקרובה, אשר מכירים את הנער או הנערה, יהיו קשובים לצרכיהם.

הסימנים המעידים על מצוקה מתבטאים הרבה בהתנהגות של בני הנוער, ומושג המפתח שיכול לעזור הוא- שינוי קיצוני: שינוי קיצוני בהתנהגות, בהישגים הלימודיים, במצב הרגשי- מצב רוח ירוד במיוחד לאורך זמן או משתנה בצורה קיצונית, שינוי בסביבה החברתית ובקשר עם החברים הקיימים, שינוי קיצוני בדפוסי האכילה והשינה, או שינוי קיצוני בתפיסה ובהערכה העצמית. כ
ל אלו ביחד או מספר מאפיינים בנפרד יכולים להעיד על קשיים רגשיים או נפשיים שהנער או הנערה מתמודדים עימם.

טיפול רגשי לבני נוער

טיפול רגשי למתבגרים

מכיוון שגיל ההתבגרות מאופיין פעמים רבות בהתרחקות מההורים, כדאי להיות ערים גם לדיווחים של הסביבה של ילדכם- מורה, מאמן/ מדריך שהנער קשור אליו במיוחד, והחברים הקרובים של הנער יכולים להעיד פעמים רבות על מצוקה.
לבסוף, כמובן שלא ניתן לוותר על הדיווח של הנער או הנערה המתבגרים שלכם, בשאלה פשוטה – האם אתם מרגישים מצוקה? האם אתם מרגישים קושי רב להתמודד עם משהו?

במקרים של מצוקה כדאי להתייעץ כמובן עם גורמי מקצוע העוסקים בתחום טיפול רגשי למתבגרים, אשר יכולים לכוון ולאפשר התמודדות טובה ובריאה יותר, וכמובן גם עם הצוות הפועל במסגרות כגון פנימיות נוער.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד