פנימייה לילדים – כבר מזמן לא רק תחליף לבית

תוכן עניינים

המסגרת הביתית היא הטובה ביותר לרוב הילדים. אך מה קורה כאשר הבית לא מצליח לספק לילד את מה שהוא צריך על מנת לגדול בצורה הטובה ביותר? ומה קורה כאשר הילד בוחר לגדול רחוק מהבית? במאמר זה נספר על פנימייה לילדים ועל היתרונות שלה.

מהי בכלל פנימייה לילדים?

הפנימיות הן מקומות בהן גדלים ילדים מחוץ לביתם. יש רבים הרואים בפנימיות כתחליף לבית, אך פנימייה היא למעשה הרבה יותר מזה. ילד שגדל בבית נמצא במסגרות שונות במהלך היום שלו- בבוקר הוא מתעורר במיטה בבית שלו, אוכל, שותה, מתארגן ויוצא לבית הספר. לאחר מספר שעות בבית הספר חוזר הילד הביתה ואוכל צהריים, מכין שיעורים ויוצא לחוג, לשיעור הפרטי, לחברים או לתנועת הנוער. בלילה חוזר הילד לביתו ושם אוכל את ארוחת הערב ולאחר מכן הולך לישון.

פנימייה, לעומת זאת, היא מוסד כוללני, שמקיף ומאגד בתוכו לרוב את כל תחומי החיים של הילד- בבוקר הילד מתעורר בפנימייה, הולך לבית הספר שבתוך הפנימייה, אוכל צהריים בפנימייה, משחק עם חברים בפנימייה והולך לחוגים בפנימייה. בערב נפגש עם חברים בפנימייה והולך לישון בפנימייה. כך, יכול להיות מצב שילד נשאר בפנימייה לאורך שבוע שלם מבלי צורך לצאת. המאפיין הייחודי הזה של פנימייה הוא שמאפשר לילדים במצבים מסויימים לצמוח ולגדול בצורה מיטבית, כאשר משהו בבית לא עונה לגמרי לכל הצרכים האישיים של הילד.

פנימייה לילדים

מתי יש צורך בפנימייה לילדים?

לרוב, כאמור, ההעדפה היא שהילדים יגדלו בביתם. לכן, אם יש קשיים אשר יכולים להיפתר כשהילד גר בבית הניסיון יהיה למצות אותו. כך למשל, אם יש קשיים כלכליים משמעותיים בבית לעיתים ניתן סיוע כלכלי, ארוחות צהריים בבית הספר, מועדוניות לילדים שם הילד יכול לבלות את אחר הצהריים ועוד. גם כאשר יש לילדים צרכים מיוחדים, ישנן מסגרות בקהילה אשר מיועדות להחזיק ולתמוך בבית כך שהילדים נשארים במסגרת רוב שעות היום, ומגיעים בלילה לישון בבית.

עם זאת, כאשר יש קושי בבית שלא מאפשר לענות על כל הצרכים של הילד, ודרכי הטיפול והתמיכה שנועדו להשאיר את הילד בבית לא עוזרות, זהו זמן טוב לשקול מעבר אל פנימיה לילדים. לעיתים הקושי עלול לנבוע ממורכבות של ההורים, לעיתים מהמאפיינים הספציפיים של הילד ולעיתים סתם מכורח הנסיבות. תהיה הסיבה אשר תהיה, המעבר לפנימייה (בעיקר מגיל צעיר) נועד לאפשר התפתחות טובה ובריאה של הילד בסביבה טובה לו.

לעיתים המעבר נובע פשוט מרצון של הילד למעבר לפנימייה, שעשוי להרגיש שהוא לא מממש את מלוא הפוטנציאל שלו. במקרים רבים של פנימיות לילדים שלא רוצים לגור בבית, מדובר בפנימיות חינוכיות.

סוגי פנימיות לילדים

בישראל ישנם מספר סוגי פנימיות, ומכאן שיש להכיר את מאפייני הפנימייה ויתרונותיה לפני שמחליטים היכן יתגורר הילד שלכם. ראשית כל החלוקה נוגעת לאחריות על הפנימיות. פנימיות חינוכיות הן הפנימיות וכפרי הנוער הנמצאים תחת אחריותו של משרד החינוך. פנימיות אלו מיועדות לילדים בעלי תפקוד תקין או בעלי פגיעה מעטה בהתפתחות. בפנימיות אלו לרוב יש מעט צוות על כמות גדולה של חניכים, והן מיועדות עבור בני נוער.

תחת אחריות משרד הרווחה ישנם שלושה סוגי פנימיות עיקריים, אשר מיועדות עבור ילדים ובני נוער שמסיבות שונות ההתפתחות שלהם נפגעה בבית: פנימיות שיקומיות, פנימיות טיפוליות או פנימיות פוסט אשפוזיות. לכן יש לבצע אבחון של מאפייני הילדים, ולהתאים אותם למוסדות השונים. לדוגמה, פנימייה לילדים עם בעיות התנהגות, פנימייה לילדים מופרעים או בעייתיים (אם כי ניתן להסתייג כמובן ממונחים דוגמת אלה), פנימיה לילדים עם בעיות רגשיות וכן הלאה. ישנן פנימיות המיועדות לכמה אוכלוסיות, כשדוגמה מובהקת היא טוקאייר – פנימיה הנחשבת לטיפולית, חינוכית ופוסט אשפוזית.

חלוקה נוספת נוגעת לגודלה של פנימיה לילדים. ישנן פנימיות קטנות אשר לרוב נמצאות בתוך בתים פרטיים בשכונות מגורים, וישנן פנימיות גדולות הבנויות ככפר נוער המיועדות למספר רב של חניכים וחולשות על שטח כפרי גדול. כמובן שעליכם להתבונן באוכלוסיית היעד של הפנימייה גם מבחינת גיל, כאשר העובדה שפנימיה לילדים גדולים יחסית כוללת מאפיינים שונים לעומת פנימיה לילדים קטנים לא אמורה להפתיע אתכם. עם זאת יש פנימיות שמיועדות לכמה קבוצות גיל.

מבנה הפנימייה מבדיל אף הוא בין המוסדות השונים בתחום. ישנן פנימיות במבנה קבוצתי ופנימיות במבנה משפחתי. הפנימיות במבנה הקבוצתי הן פנימיות גדולות יותר לרוב ביחס למבנה המשפחתי, ונמצאים בהם חניכים לפי קבוצת גיל. הקבוצות מלוות על ידי מדריכים או אם בית בשעות אחר הצהריים והערב. הפנימיות במבנה המשפחתי מתנהלות כבית פרטי, ושם נמצאים קבוצה קטנה של ילדים אשר מלווים על ידי זוג נשוי בדומה למשפחה.

החיים במסגרת פנימיה לילדים

החיים בפנימייה לרוב עמוסים מאוד. סדר היום קבוע לרוב, ישנם חוקים ברורים לגבי זמן והתנהגות, וכאמור רוב החיים נמצאים באותו השטח. סדר היום כולל ארוחות משותפות, פעילויות, התכנסויות קבוצתיות, חוגים ואירועים שונים. כל פנימייה מתנהלת באופן שונה אך הדבר העיקרי שמשותף לכולן היא הליווי הקבוע של צוות חינוכי וחברת הילדים הקבועה הנוכחת בפנימייה.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
ששי כאליפא
ששי כאליפא
בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ובוגר לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית. החל את עבודתו בפנימיית עדנים בשנת 2002 כעו"ס, ולאורך השנים עבד במגוון תפקידי טיפול, הדרכה וניהול במסגרות הרווחה והשיקום בקבוצת גיא וכיום מנהל מערך הפנימיות של הקבוצה. לפרופיל הפייסבוק של ששי
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד