מענה רפואי

ראשי > מענה רפואי

מענה רפואי​

רצף מענים למתמודדים עם קשיים נפשיים

טיפול בקהילה

רופא משפחה

התחנה הראשונה שניתן להתחיל בה בהתמודדות עם קשיים רגשיים. רופא המשפחה מהווה עבור קשיים נפשיים את אתה הפונקציה כפי שהוא משמש עבור קשיים פיזיים- ביכולתו לאבחן מצבים קליניים על פי סימפטומים, ולרשום תרופות אשר יכולות לעזור למצב. בנוסף – יכול להפנות הרופא על פי שיקולו למומחה בתחום – פסיכיאטר או פסיכולוג.

טיפול נפשי/ רגשי

ניתן לקבל טיפול נפשי בחינם או בתשלום רבעוני נמוך לקופות החולים, במסגרת הקהילה. במסגרת זו ניתן לקבל מגוון שירותים נפשיים, ביניהם ייעוץ פסיכיאטרי, טיפול פסיכוטרפי (שיחות עם פסיכולוג, פסיכוטרפיסט מוסמך או עו"ס קליני), הפנייה לסל שיקום, הדרכות לבן משפחה המתמודד עם קושי נפשי ועוד.

הטיפול בקהילה יכול להתקיים במספר מסגרות-

מרפאות קהילתיות לרפואת משפחה – חלק מן השירותים ניתנים על ידי אנשי בריאות הנפש במרפאות הקהילתיות לרפואת המשפחה.

מרפאות קהילתיות ציבוריות לבריאות הנפש – במרפאות צוות רב מקצועי של אנשי טיפול ובהן ניתן לקבל מענה נפשי ורגשי- הן תרופתי, הן פסיכוטרפי ולעיתים גם בשילוב מענה סוציאלי. המרפאות הללו שייכות למשרד הבריאות, לבתי החולים הכלליים או לגופים פרטיים.

מרפאות קהילתיות לבריאות הנפש של קופות החולים – במרפאות צוות רב מקצועי של אנשי הטיפול בדומה למרפאות הציבוריות, אך הן שייכות לקופות החולים.

קליניקה פרטית (פסיכיאטר) – בחלק מהקופות ניתן לקבל טיפול פסיכיאטרי גם בקליניקה הפרטית של הרופא, בתשלום רבעוני.

בנוסף לאפשרויות הללו, ניתן לקבל גם טיפול נפשי על ידי מטפל עצמאי במחיר מוזל:

טיפול רגשי על ידי מטפל עצמאי – מטופלים אשר אינם מעוניינים לקבל את הטיפול בחינם על ידי המטפלים הניתנים על ידי הפניית הקופה, יכולים לבחור מטפלים עצמאיים בקליניקה פרטית. הזכאות לטיפול נבחנת אחת לתקופה, והמטופל מקבל סל שירותים לכמות טיפולים קצובה בהתאם להחלטת הרופא-

מנוי אבחוני- 2-3 פגישות

מנוי קצר- 8-12 פגישות

מנוי ארוך- עד 30 פגישות.

לאחר תום הטיפול נבחנת מחדש הזכאות ובהתאם למצב נשקלת הארכה או סיום הטיפול.

אפשרות נוספת היא טיפולים פרטיים

טיפול רגשי/ פסיכיאטרי על ידי מטפל עצמאי – כמובן שבנוסף לטיפולים שאוזכרו, ישנה אפשרות נרחבת (ונפוצה) של טיפול על ידי מטפלים עצמאיים. הטיפולים הללו יקרים יותר כמובן.

אשפוז יום

במקרים של מתמודדים עם משברים נפשיים אקוטיים או מחלות נפשיות, מהווה אשפוז היום שלב ביניים בין הטיפול הקהילתי לבין אשפוז מלא בבית חולים פסיכאטרי. המרכזים מעניקים טיפול אינטנסיבי במסגרת תומכת, על מנת להתמודד עם מצבי משבר שלא ניתנים לטיפול במסגרת המענים הרגילים בקהילה. במסגרת אשפוזי היום המטופלים מגיעים במהלך שעות היום למרכזים (אשר צמודים לרוב לבתי החולים הפסיכיאטריים או למרפאות הקהילתיות), ומקבלים שם טיפולים תרופתיים ורגשיים, לצד אבחונים שונים.  

טיפול לילדים ולנוער

טיפול דרך בית הספר- חינוך רגיל

משרד החינוך מפעיל מערך שירותיים טיפוליים אשר מטרתם לתת מענה בין היתר לתלמידי בתי הספר ולהוריהם. במקרה הצורך, בית הספר יכול להפנות לגורמי טיפול רשותיים. בנוסף, ניתן גם לפנות באופן עצמאי לגורמים הרשותיים.

שפ"ח- שירות פסיכולוגי חינוכי – שירות של משרד החינוך הנמצא באחריות הרשות המקומית, ונותן מענה בין היתר באיתור וליווי התפתחותי של הילדים, אבחון והערכה ואף טיפול בילד, בהוריו ובמשפחתו במצבים שונים. הטיפולים ניתנים במסגרת בית הספר.

שפ"מ- שירות פסיכולוגי משלים – שירות הניתן על ידי חלק מהעיריות והרשויות המקומיות, אשר נותן מענה משלים ורחב יותר למענה הניתן על ידי השפ"ח. במסגרת השפ"מ ניתן לקבל אבחונים שונים (כולל אבחון פסיכיאטרי ואבחון מבוגרים), וטיפולים רגשיים שונים ומגוונים. הטיפולים ניתנים במסגרת הקהילה.

בית ספר כוללני- חינוך מיוחד

בית ספר לתלמידים עם קשיים רגשיים ונפשיים – תלמידים אשר מתמודדים עם קשיים רגשיים ונפשיים, מופנים פעמים רבות לבתי ספר כוללניים- הכוללים בתוכם גם את החינוך וגם את הטיפול הרגשי בתלמידים. הכיתות בבית הספר בחינוך המיוחד קטנות, ובכיתה נמצאים שני אנשי צוות- מורה ועוזרת הוראה. בית הספר מוכוון לצרכי התלמידים, והצוות מוכשר בעבודה עם תלמידי חינוך מיוחד. בנוסף, בבתי הספר לחינוך מיוחד התלמידים מקבלים טיפולים רגשיים- קבוצתיים או פרטניים, אשר מקדמים אותם ונותנים מענה לצרכיהם הייחודיים.

על מנת להתקבל לבתי הספר הללו יש לעבור ועדת השמה, בה נקבע האפיון של התלמיד. במידה ונקבע כי האפיון הוא קשיים רגשיים ונפשיים התלמיד עובר ועדת שיבוץ, ומשובץ לבית ספר לחינוך מיוחד לקשיים רגשיים ונפשיים בהתאם למקום המגורים ולהפניית הרשות המקומית.

אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי

שגרה

כאשר המצב הנפשי הופך לאקוטי, וההתמודדות הופכת לבלתי נסבלת עבור המטופל (על פי דעתו או על פי סביבתו), קיימת האפשרות של אשפוז פסיכיאטרי. האשפוז בבית החולים הפסיכיאטרי, הוא זמני, ומטרתו להביא את המטופל לאיזון נפשי המאפשר המשך תפקוד וטיפול בקהילה.

הטיפול בבית חולים פסיכיאטרי משלב טיפול ומעקב תרופתי צמוד, לצד טיפולים רגשיים.

חירום

במצבי חירום, בדומה למצב חירום רפואי- ניתן לפנות למיון בבית החולים הפסיכיאטרי. הפנייה למיון בבית החולים הפסיכיאטרית היא בחינם, ופסיכיאטר בודק את המטופל ומקבל החלטה בנוגע למצבו הנפשי.

זכויות

דיור

○ הוסטל לנפגעי נפש
○  דיור מוגן לנפגעי נפש
○  סיוע בשכר דירה

משפחה

○  להורים מתמודדים
○  ייעוץ ותמיכה
○  פטור מתשלום למלווים
○  מתאם טיפול לנפגעי נפש

סל שיקום

○ סל שיקום לנפגעי נפש
○ קביעת נכות לנפגעי נפש
○  ועדת השיקום האזורית
○ מתאם טיפול לנפגעי נפש

נכות – ביטוח לאומי

○ קביעת נכות
○ קצבת נכות
○ שיקום וסיוע בלימודים
○ מבחן ה-IADL

צבא ושירות לאומי

○ “משלבים לצבא”
○ “תורמים במדים”
○ מתאם טיפול לנפגעי נפש