המסגרות הטובות ביותר עבור ילדים עם בעיות נפשיות

תוכן עניינים

ילדים עם בעיות נפשיות – כיצד מסייעים להם והיכן?

ילדים עם בעיות נפשיות ורגשיות זקוקים פעמים רבות למסגרת טיפולית אוהבת ותומכת, אשר תדע להכיל אותם ואת מצוקותיהם, לשים להם גבולות ברורים- ולאפשר להם חיים טובים ואיכותיים. במאמר זה ריכזנו לכם טיפים אשר יכולים לעזור לגלות את המסגרות הטובות ביותר עבור ילדיכם.

ילדים אשר סובלים מבעיות נפשיות ורגשיות, אשר נזקקים לטיפול אינטנסיבי והשגחה רבה, יכולים לקבל את הטיפול וההשגחה האלו בפנימייה טיפולית. פנימייה טיפולית היא שם כולל למספר סוגי פנימיות שונים, בהן יש צוות טיפולי וחינוכי מיומן אשר מלווה את הילד לאורך כל שעות היום והלילה. הפנימיות האלו נמצאות הן מסגרות ציבוריות בבעלות המדינה או מסגרות פרטיות במימון של המדינה. אם הוחלט כי הילד זכאי לפנימייה במימון המדינה, ההורים יכולים להשפיע רבות על הפנימייה אליה יגיע הילד. במאמר קודם סקרנו את סוגי הפנימיות הטיפוליות. אך גם באותו סוג של פנימייה יש שונות רבה באיכות השירות שניתן לילדים. לפנימייה פרמטרים רבים- אותם נחלק במאמר זה לשלושה מרכזיים- הצוות, האווירה במוסד, והמבנה והתנאים הפיזיים.

צוות הפנימייה

צוות פנימיה טיפולית לרוב מורכב מבעלי מקצוע רבים- מדריכים, מטפלים, רופאים, עובדים סוציאליים, צוות אחזקה ומשק בית, מתנדבי שנת שירות, צוות הנהלה ועוד.

לרוב, המדינה מגדירה איזה בעלי מקצוע חייבים להיות בכל תפקיד בפנימייה. עם זאת, הליווי המקצועי וההכשרה שמקבל צוות הפנימייה יכול להיות שונה מאוד ממוסד למוסד, ולהשפיע דרמטית על איכות הטיפול. פעמים רבות הצוות הישיר שנמצא רוב היום עם החניכים הוא צוות בעל הכשרה יחסית מצומצמת- מדריכים ומתנדבי שנת שירות. לאור המאפיין הזה, צוות שמקבל הכשרה והדרכה קבועה וצמודה במסגרת הוא צוות שמתפקד טוב יותר. הרווחה שיש לאותו הצוות לטפל בחניכים גדולה יותר, וכך גם הטיפול שניתן לילדים איכותי יותר. בנוסף- חשוב לוודא שכלל המטפלים בעלי הכשרה והסמכה נדרשת, לצד ניסיון והדרכה קבועים.

דבר נוסף שכדאי לבחון הוא יחס החניכה- כלומר- היחס בין כמות אנשי צוות לכמות החניכים. כמות הצוות בפנימייה יכולה להשפיע מאוד על הרווחה שיש לטיפול בילד. ככל שכמות הצוות עולה- כך הטיפול עשוי להיות איכותי יותר.

מבנה ותנאים פיזיים

"הטיפול הנפשי נעשה במוסד, באמצעות הקירות והגג, באמצעות חממת הזכוכית ששימשה מטרה ללבנים, באמצעות האמבטיות הגדולות להחריד, אשר נדרשה כמות עצומה של פחם- שהיה יקר מפז בעת המלחמה- כדי שהמים יגיעו עד לטבורם של המתרחצים. הטיפול הנפשי נעשה באמצעות הטבח, באמצעות הסדירות שבה הגיע האוכל לשולחן, באמצעות כיסויי המיטה שהיו חמים דיים ושצבעיהם היו אולי חמים, באמצעות מאמציו של דיוויד לשמור על סדר למרות המחסור באנשי צוות, ותחושה קבועה שכל זה חסר טעם, כי המילה הצלחה שייכת למקומות אחרים".

(ד. ויניקוט, מתוך "חסך ועבריינות")

כפי שויניקוט טען, המבנה והתנאים הפיזיים הם קריטיים לטיפול לא פחות ממקצועיות הצוות. הפנימיות השונות נבדלות ביניהן בנראות החיצונית ובתנאים הפיזיים בהם גרים הילדים. חשוב לוודא כי המבנה בו גרים הילדים ראוי ונראה טוב. חשוב שהמרחב יהיה גדול, שהחדרים יהיו נעימים ומזמינים, שהקירות יהיו נעימים, ושהאוכל שמקבלים החניכים איכותי- כל אלו משמעותיים מאוד לטיפול בחניכים. לדוגמה- צפיפות היא גורם מאוד משמעותי אשר מגביר לחץ. הלחץ הזה יכול להוביל לקושי של החניכים, לכעס ולאלימות. לכן- בחינה חיצונית של כל הפרמטרים האלו יכולים להעיד גם על הטיפול הרגשי שמקבלים החניכים.

אווירה במוסד עבור ילדים עם בעיות נפשיות

הפרמטר השלישי אליו נתייחס הוא קשה יותר למדידה אך חשוב לא פחות לאיכות הטיפול הרגשי. חשוב מאוד להרגיש את האווירה במוסד- האם זו אווירה נעימה ומכבדת? האם יש הרגשה של בית כשנכנסים? האם יש אווירה אלימה או חוסר יכולת להתמודד עם התקפי זעם חוזרים ונשנים? ילדים עם בעיות נפשיות ורגשיות פעמים רבות מבטאים בהתנהגות את רגשותיהם, ולא תמיד קל לקיים אווירה נעימה במוסד. לכן- חשוב מאוד לבחון בעצמכם את הפנימייה אליהם תגיעו. דברו עם הצוות בפנימייה וראו כיצד הוא מדבר על החניכים ואל החניכים. הרגישו בעצמכם את האווירה.

לסיכום, ישנם פרמטרים רבים אשר הופכים מסגרת ל"טובה ביותר", בין אם מדובר בפנימיה או בית ספר לילדים עם בעיות רגשיות. שילוב של שלושת הפרמטרים שהועלו כאן יכולים לעזור לקבל החלטה לגבי המסגרת המתאימה ביותר לילדיכם. בהצלחה!

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד