לחלוק את החיים עם פגועי נפש – מידע ותמיכה

תוכן עניינים

חולקים את החיים עם פגועי נפש? כך תסייעו להם (ולכם) להתמודד

פגיעה נפשית משפיעה מאוד על המתמודד איתה. אך גם הסביבה הישירה בה חי פגוע הנפש מושפעת מאוד, ופעמים רבות בני המשפחה זקוקים לתמיכה על מנת לאפשר לפגוע הנפש איכות חיים טובה יותר. במאמר זה ריכזנו טיפים למשפחות של פגועי נפש.

קשיים נפשיים, מחלות נפש והפרעות נפשיות מצורות שונות משפיעות על תחומים רבים בחיי האדם הסובל מהם. לרוב, קשיים אלו מתבטאים בהתנהגויות חריגות, אופן חשיבה ותפיסת מציאות שונה משל בני אדם אחרים. לא תמיד קל לאנשים החיים בסביבה של פגוע הנפש להבין ולקבל את ההתנהגויות וצורת החשיבה הזו, והדבר עשוי להחמיר את המצב ולפגוע בכל המשפחה והסביבה הקרובה.

תקשורת עם פגוע נפש

מאפיין ראשוני מאוד של פגיעה נפשית קשור לתפיסת המציאות של המתמודד עימה. דיכאון, סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אכילה, הפרעת אישיות, אוטיזם ועוד- כולם סוגים שונים של פגיעות נפשיות, וכולם מאופיינים בפגיעה כזו או אחרת בתפיסת המציאות של פגוע הנפש. על מנת להצליח לעזור להתמודד עם הפגיעה, צורת התקשורת שלנו חשובה מאוד.

טיפים לתקשורת יעילה

  1. נסו להבין את הצד השני. הביעו אמפתיה לרגשות העולים, ולאוו דווקא לתוכן הדברים. לדוגמה, אם אדם חרד מדבר אשר אתם תופסים כלא הגיוני- אל תנסו לעמת אותו עם חוסר ההגיון בעיניכם מהדבר עצמו, אלא נסו להבין שהאדם מאוד מפחד ונסו לעזור בהתמודדות עם הפחד.
  2. היו ברורים, קצרים וממוקדים. מאפיין יחסית נפוץ של קשיים נפשיים הוא חוסר ריכוז- לכן מיקוד של המסרים שלכם יכול מאוד לעזור.
  3. נסו להימנע משפה מטאפורית. לא תמיד הצד השני יבין אותה כפי שאתם מצפים, והדבר עשוי לגרום לבעיות בתקשורת. היו ברורים וחדים בדבריכם.
  4. נסו להימנע מציניות. היא לא תמיד מובנת למתמודדים עם קשיים נפשיים שונים. אמרו את הדברים בצורה ישירה. אם צריך- השתמשו בדוגמאות קונקרטיות.
  5. נסו להביע יציבות. אחד המאפיינים המשותף לקשיים נפשיים רבים הוא עולם פנימי סוער (ולפעמים גם כאוטי). במצב כזה, יציבות של האדם העומד ממול עוזרת מאוד לפגוע הנפש לייצב גם את עולמו הפנימי. בנוסף, כדאי לקחת את היציבות בחשבון כשמקבלים החלטות משפחתיות. השגרה עוזרת מאוד למתמודדים עם קשיים נפשיים- נסו לעזור להם לארגן שגרה יציבה ככל הניתן.
  6. היו סבלניים. ההתמודדות עם פגיעה נפשית היא לא קלה, והקרוב לכם הפגוע זקוק לכם שם לידו. נסו לא לצאת באמירות בומבסטיות בזמן שיחה או ויכוח.
  7. זכרו והזכירו שאתם בעד בן משפחתכם. לפעמים למתמודדים עם קשיים נפשיים קשה לזכור את זה בשעת מצוקה וכעס.
  8. הימנעו מהטלת אשמה- כלפי בן המשפחה המתמודד עם הקשיים, כלפי חברי משפחה אחרים וכלפי עצמכם. כאשר מצוקה נפשית עולה, לעיתים צפה תחושה של אשמה. טיפוח התחושה הזאת גורם ליותר כעס ולא באמת מקדם אף אחד. נסו לוותר על זה.

אל תתמודדו לבד!

חיים עם פגועי נפש יכולים להיות מאוד מורכבים, וההתמודדות המשפחתית היא קשה מאוד. אנו ממליצים מאוד לא להתמודד עם זה לבד. לרשות המשפחות עומדים מרכזי ייעוץ חינמיים של משרד הבריאות. במרכזים אלו תוכלו לקבל תמיכה באמצעות  ייעוץ פרטני וקבוצתי, הרצאות וסדנאות. השירות אינו מותנה בקבלת סל שיקום.

בנוסף, מומלץ לשקול הדרכה פרטנית או קבוצתית אצל איש מקצוע. לעיתים, ההדרכה של בני המשפחה יכולה לתמוך בצורה טובה יותר בטיפול בפגוע הנפש.

קיימים גם פורומים של בריאות הנפש, קהילות ועמותות- אשר מטרתם לתמוך במשפחות של פגועי הנפש. כדאי מאוד לנסות להיעזר בהם.

לסיכום, ההתמודדות עם בן משפחה פגוע נפש יכולה להיות מאוד מורכבת. עבודה על תקשורת נכונה והיעזרות באנשי מקצוע יכולים לקדם את השיקום של פגוע הנפש וגם לתמוך במשפחה. בהצלחה!

 

מרכזי יעוץ של משרד הבריאות

https://www.health.gov.il/subjects/mental_health/rehabilitation/rehab_sub/families/pages/default.aspx

חוברת מיומנויות תקשורת למשפחות של פגועי נפש

https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/mtl-rehab-families-inst.pdf

 

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
תמונה של מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד