פנימיות נוער בסיכון – לא בדיוק מה שחשבתם

תוכן עניינים

מידע מקיף על פנימיות נוער בסיכון

צמד המילים "נוער בסיכון" נמצא בשימוש פעמים רבות, גם אם לא תמיד אנחנו יודעים במה בדיוק מדובר ומהן ההשלכות של ההגדרות הזו. במאמר זה ננסה להבין מה פירוש המושג, נגדיר את הצרכים הנקודתיים של הנמנים על האוכלוסייה הרגישה הזו ונציג בפניכם את הפתרון המקובל שמספקות פנימיות נוער בסיכון על סוגיהן.

נוער בסיכון… מהו בכלל הסיכון?

יש הסבורים שהמונח "נוער בסיכון" מאגד בתוכו בעיקר נערים ונערות אשר נמצאים בתהליך הידרדרות, שעלול על פי החששות להביא לכך שיגרמו נזק לעצמם או לאחרים. בפועל המונח רחב הרבה יותר. נוער בסיכון הוא שם כולל לבני נוער אשר מסיבות שונות נמצאים בסיכון להתפתחות התקינה שלהם, או כאמור שר מתנהגים התנהגויות אשר מסכנות אותם ואת הסביבה.

חשוב לזכור שהדרך להשתייכות הנערים לקבוצה זו אינה ארוכה בהכרח. הגורמים לסיכון הם שונים ומגוונים, ומשתנים מנער לנער או בהתאם למאפייני המקרה הספציפיים. בין השאר ניתן להצביע על רקע משפחתי מורכב, סביבה חברתית שאינה מטיבה עימם, מצב כלכלי רעוע של הילד ומשפחתו, מאפיינים אישיותיים (כמו הפרעות נפשיות או הפרעות חרדה) ועוד.

לפעמים גורמים שאנחנו לא מייחסים להם בהכרח חשיבות גדולה, דוגמת חוסר ההישגיות של הנער בלימודים או אי התאמה של המסגרת בה הוא נמצא ליכולות ולצרכים שלו, עלולים להביא לכך שהנער יפתח בעיות משמעת, קשיים חברתיים או אפילו התנהגות שאינה נורמטיבית. בהקשר הנוכחי, הגורם המשמעותי ביותר שעלול להרע את מצבו של נער הוא נשירה ממסגרת חינוכיות. נשירה זו יכולה להיות:

  • נשירה גלויה –  במסגרתה הנער לא מגיע באופן רציף למסגרת החינוכית או אפילו בית ספר לחינוך מיוחד אליהם או משתייך, כך שמוחלט להעביר אותו מסגרת
  • נשירה סמויה –  במסגרתה הנער מגיע באופן סדיר יחסית למסגרת החינוכית, אך אינו משתתף בפעילויות השונות במסגרת או שאינו מצליח בהן, כך שסופו להיפלט מאותה המסגרת. פעמים רבות הוא מועבר לאחר מכן לפנימיית נוער בסיכון

השורה התחתונה היא שעקב מצבם של אותם נערים, החיים במסגרת הנוכחית שלהם (הן מבחינת מערכת החינוך והן בכל הנוגע לשהות בחיק המשפחה) מהווים סיכון של ממש עבורם, מקשים על ההתפתחות התקינה שלהם ואינם מאפשרים להם את הביטחון לו הם בוודאי זקוקים. לכן חשוב למצוא להם פתרון יעיל, ורצוי שעה אחת קודם.

טיפול בנוער בסיכון במסגרת הקהילה

נערים רבים המשתייכים לקבוצת נוער בסיכון נמצאים במסגרות שונות בקהילה, כגון פנימיות נוער בסיכון או כפרי נוער בסיכון, המספקות עבורם סביבה נעימה ובעיקר את כל הטיפולים והסיוע להם הם זקוקים. בנקודת ההתחלה, מסגרות אלו מאתרות את הנערים, ומעניקות להן אוזן קשבת ומסגרת שונה מהמסגרות המסורתיות. לדוגמה, ישנן מועדוניות נוער ומתנ"סים אשר מקבלים את הנערים אחרי יום הלימודים לפעילויות שונות.

נערים ונערות רבים סובלים מקשיים לימודיים, לרבות לקויות למידה, בעיות התנהגות וכן הלאה. לכן יש צורך לחשוב על צורות לימוד ייחודיות, לעיתים בהתאמה מלאה לצרכים ולקשיים של כל נער. קיימים גם בתי ספר שהאווירה בהן היא קצת אחרת מאשר מוסדות החינוך המקובלים, המסגרת פחות דורשת ויותר גמישה ומתאימה את עצמה לנער. היתרון במסגרות אלו הוא משמעותי: הנערים שעמדו להיפלט ממסגרת חינוכית ולעסוק בפעילויות שאינן תמיד חיוביות ותורמות להתפתחותם, מוצאים מסגרת תומכת של אנשי חינוך שיכולה לעזור להן לעסוק בפעילות חיובית. ההישגים שלהם משתפרים, ובדרך כלל גם האופן בו הם מתפקדים במישורים האחרים של חייהם. לעיתים מדובר במהפך שהוא מציל חיים, לא פחות.

עם זאת, ברור שאין קסמים בכל הנוגע להתפתחותם של נערים בכלל ואלו המוגדרים כנערים בסיכון בפרט. מסגרות אלו דורשות מוטיבציה מסוימת של הנערים להגיע אליהן ולתפקד בהן בצורה נאותה. הנערים נדרשים לכוחות ומשמעת פנימית להתמיד בהגעה, וזה ממש לא פשוט. לכן ניתן לדבר על בעיות נשירה גם במקרה של פנימיה לנוער בסיכון בהגדרתה: פעמים רבות, נערים בסיכון אינם מוצאים את הכוחות האלו ומוצאים את עצמן נושרים מהמסגרות החלופיות.

בנוסף, המסגרות הללו נמצאות בתוך הקהילה של הנער. כאשר הבעיה היא סביבתית, ההישארות בתוך הקהילה לא תמיד תורמת לנערים והנערות. תחת זאת, יכול להיות שיהיה עדיף עבורו להיטמע בתוך קהילה "חדשה" ושונה לחלוטין ממה שהוא מכיר, אפילו לפרק זמן מוגדר.

פנימיות נוער בסיכון

הסוגים השונים של פנימיות נוער בסיכון

בין הפנימיות השונות הפועלות עבור נערים בסיכון ניתן להבחין בכמה אופנים: הגורם אשר תחת אחריותו ופיקוחו נמצאות הפנימיות, אוכלוסיית היעד, רשימת השירותים וכן הלאה.

פנימיות חינוכיות

את הסקירה אנחנו מתחילים עם פנימיות חינוכיות, אשר כפי שניתן להסיק משמן – נמצאות תחת אחריות משרד החינוך. לרוב אלו מסגרות גדולות המכילות מספר רב של חניכים, להבדיל מסוגים אחרים של פנימיות הנוטים להיות אינטימיים יותר, ויש לכך יתרונות וחסרונות.

יתרון מרכזי של פנימיות אלו הוא היציאה מהסביבה הביתית לתוך סביבה אחרת, של נערים ונערות במצב דומה. בפנימיות אלו בית הספר לרוב נמצא בצמוד למגורי החניכים, וכך הסכנה לנשירה מצטמצמת. הפיתויים לא להגיע לבית ספר יורדים, כיוון שהחיים סובבים בעיקר סביב עשייה חינוכית והפנימייה בנויה ככפר מלא בני נוער שחייהם סובבים סביב בית הספר והמגורים. ואלה יכולים כאמור להיות חיים עשירים במיוחד.

החיסרון של פנימיית נוער בסיכון הוא יחס נמוך יחסית של אנשי צוות לחניכים, גם אם משווים זאת למוסדות אחרים המיועדים לקבוצת אוכלוסייה זו. המשמעות היא שייתכן שהחניכים לא יהיו זכאים תמיד לקבלת יחס אישי וליווי צמוד, כפי שחלק גדול מהם אכן זקוק לו.

עם זאת כל מקרה נשקל לגופו, ומומלץ לכן לסקור את היחס שבין אנשי צוות למספר החניכים לפני שמקבלים את ההחלטה הסופית על מסגרת כזו או אחרת עבור אותם נערים בסיכון.

פנימיות לנוער בסיכון תחת משרד הרווחה

בפנימיות השונות הפועלות תחת משרד הרווחה יש מענה לבני הנוער מסוגים שונים, הכולל מטפלים, סוגי טיפול, סוגי חוגים וקשר עם בית הספר .פועלים שלושה סוגי פנימיות עיקריים אשר נמצאות על רצף מסוים מבחינת הקשיים של החניכים אשר הן מיועדות לקלוט:

  1. פנימיות שיקומיות לנוער – פנימיות המיועדות לצעירים ולצעירות שפוטנציאל ההתפתחות שלהם נחשב לתקין, אולם בפועל הם לא מממשים אותו עקב ליקויי למידה, סיבות רגשיות ועוד. התקווה היא שדרך תהליך השיקום ניתן יהיה להחזיר אותם למסלול הנכון
  2. פנימיות טיפוליות – פנימיות בהן הדגש הטיפולי הוא מרכזי במיוחד, בעיקר עקב מצבם התפקודי הלקוי של החניכים במישורים השונים של חייהם: לימודים, הפן הרגשי, בעיות התנהגותיות, הפרעות נפש וכן הלאה
  3. פנימיות פוסט אשפוזיות –לפנימיות אלה, מגיעים החניכים לאחר שהעבירו תקופה מסוימת במוסד לאשפוז פסיכיאטרי (בין אם בכפייה ובין אם לא), או לחלופין במצב בו הוגדר עבורם צורך באשפוז אבל הם מחפשים פתרון אחר. אוכלוסייה אחרת שיכולה למצוא את מקומה בפנימיות פוסט אשפוזיות היא נערים בעלי בעיות מורכבות יותר, שאינם מתאימים לפנימיות שיקומיות או טיפוליות

מטרתן של הפנימיות האלו, אליהן מופנים כאמור על ידי גורמי הרווחה, הוא מתן מענה מיטיב לחניכים, אשר פעמים רבות נמצאים בסיכון להתפתחות הפיזית והנפשית שלהם. בפנימיות אלו ישנו צוות רחב ורב מקצועי אשר מכיר את הנערים והנערות בצורה טובה מאוד וזמין להם כל שעות היממה. תוכנית הטיפולים והשירותים נוטה להיות מקיפה, כך שאפשר להרכיב לכל חניך את הפתרונות המתאימים לו ביותר.

היתרון הגדול הוא יחס החניכה בפנימיות אלו. היחס הוא מאוד גבוה ואישי ביחס למסגרות האחרות, עד כדי איש צוות לכל שני חניכים. התוכנית נבנית באופן אישי לכל חניך, ומטרתה לקדם את הנער בתחומים שונים של חייו. הפנימיות שואפות לתת סביבה תומכת וחיובית לנערים, לחנך לעצמאות ולאחריות, ולהפוך את הצעירים מ"נוער בסיכון" למבוגרים עצמאיים, תורמים לחברה ומלאי תקווה. בתנאים האלו, מבחינת היחס האישי ואופני הטיפול, יש סבירות לא קטנה שזה יקרה.

סדר היום של פנימייה לנוער בסיכון

סדר היום בפנימיות אלו, על סוגיהן (פנימיה לילדים עם בעיות רגשיות למשל), שונה ממוסד למוסד ומשתנה גם בהתאם לסוג הפנימיה. לרוב, עם זאת, הוא כולל שיחות קבוצתיות היוצרות תרבות משפחתית, טיפולים שונים לנערים הזקוקים בכך, חוגים רבים ומגוונים ופעילויות העשרה שונות. פנימיית נוער בסיכון לרוב עמוסה בפעילות, על מנת לתת עניין אחר לנערים למלא את יומם בפעילות בונה וחיובית. המתקנים הפיזיים משתנים מפנימייה לפנימייה, וכמובן משפיעים מאוד על אופן הטיפול ושגרת החיים של הנערים. האוכל הניתן במוסד הנחשב בחלק מהמקרים לאיכותי בכל קנה מידה.

אם יש דבר שנערים בסיכון זקוקים לו, הוא יציבות. בהתאם לכך לוח הזמנים של פנימיה לנוער בסיכון הוא לרוב מאוד מובנה וברור, והדבר תורם לארגון החשיבה הפנימי של הנערים. במהלך היום מתקיימות בפנימיות אלו שיחות רבות בין צוות לבין החניכים, אשר עוזרות לעבד אירועים שונים שקרו (בין אם בתכנון הצוות ובין אם באופן מקרי) ולהתמודד עם קשיי החניכים, המשתנים כמובן בכל מקרה ומקרה. ההשקעה והטיפוח בחלק מהפנימיות נוער בסיכון ניכרות וכמובן משפיעות על האווירה החינוכית במוסד.

לכל פנימיה עשויה להיות התפיסה הטיפולית שלה. לצד פנימיות ששגרת החיים שלהם מזכירה בית ספר ושמה דגש על לוח זמנים קבוע ופעילויות חינוכיות, קיימות פנימיות בהן הרצון הוא ליצור סביבה המדמה ככל שניתן את התא המשפחתי והמסגרות שהנער או הנערה הכירו עד כה.

כך המשפחה נכנסת לתמונה

גם כאשר הילד שוהה בפנימייה, אין משמעות הדבר שהוא ינתק קשר כמובן עם המשפחה שלו. חלק גדול מהפנימיות מאפשרות יציאה של הילדים לחיק המשפחה מפעם לפעם או בנסיבות מיוחדות, כמו גם ביקור של ההורים מפעם לפעם. חשוב לומר כי היציאה מהבית אינה קלה במקרים רבים, הן להורים והן לילדים, אולם בכוחה להקל מאוד על הילדים. חשוב שהמשפחה תהיה בקשר עם צוות הפנימיה כדי לקבל עדכונים שוטפים על התקדמות הנער או הנערה. הצוות יוכל להעביר להורים דגשים חשובים עליהם יש להקפיד גם בבית, על מנת למקסם את התהליך שעוברים בפנימיה ו"ליישר קו" עם צורת ההתנהגות הרצויה מול הנערים.

לסיכומו של דבר, לעיתים מעבר אל פנימיות נוער איכותיות נראה מאיים הנייר. אולם בפועל הוא יכול לשפר דרמטית את איכות החיים של הנער או משפחתו, ולשנות את מסלול חייו.

 

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד