אשפוז פסיכיאטרי – מתי יש צורך, והאם יש בו סיכונים?

תוכן עניינים

מי זקוק לאשפוז פסיכיאטרי ומתי מבינים שצריך להתאשפז?

אשפוז פסיכיאטרי הוא פתרון קצה, לרוב קצר מועד, אשר מטרתו החזרה לאיזון נפשי.
במאמר זה נרחיב על טיפול זה, לצד ההזדמנויות שבו וחסרונותיו.

מאפייני האשפוז

אשפוז פסיכיאטרי נעשה במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי או לחלופין בבית חולים לבריאות הנפש. מטרתו, כמו המטרה של כל אשפוז בבית חולים, הוא לטפל באנשים חולים ולבנות תכנית שיקומית להתמודדות עם החולי או הקושי הנפשי. תוכנית זו תאפשר בתקווה למטופל לחזור לקהילה בצורה בריאה.

במסגרת האשפוז, ישנה השגחה ברמות שונות (מחלקה פתוחה/ סגורה), ומתנהלים בו חיים ב"בועה" מסוימת- אחריות נמוכה של המטופל לסדר יומו, אשר אמור לאפשר לו להתרכז בהחלמה.

בבית החולים הפסיכיאטרי מתקיים מעקב וטיפול צמוד של צוות רב מקצועי: אחים, רופאים פסיכיאטרים, מטפלים שונים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועוד. מטרתם היא לאבחן ולדאוג לרווחתו הנפשית והחזרה לאיזון של המטופל, כל איש מקצוע בבית החולים בתחומו.

סדר היום במהלך תקופת האשפוז הוא מובנה מאוד, וכולל טיפולים תרופתיים ורגשיים מסוגים שונים, זמני ארוחות מוגדרים, זמני שינה והשכמה ברורים ופעילויות חברתיות.

מי מתאשפז? ובאיזה מצב?

לאשפוז הפסיכיאטרי מגיעים חולים עם מחלת נפש קשה. לרוב מדובר באנשים במצב נפשי מעורער, הסובלים מאחד או יותר מהסימפטומים הבאים:

  • אובדן קשר חלקי או מלא עם המציאות
  • הזיות מסוגים שונים
  • כושר שיפוט לקוי
  • חוסר תפקוד ברמה גבוהה
  • תוקפנות, עד כדי סכנה לסביבה או לעצמם

ככל שמידת הסכנה למטופל או לסביבתו עולה, כך עולה הסיכוי שהפסיכיאטר יחליט שאשפוז הוא הפתרון המתאים. כך גם גדלים הסיכויים לכך שהאשפוז יהיה כפוי. על פי הנוהל הנוכחי של משרד הבריאות, על האשפוז הכפוי עשויים להחליט פסיכיאטר מחוזי, מנהל בית חולים פסיכיאטרי או בית המשפט. המאושפזים או מטופלים בכפייה זכאים לייצוג משפטי מטעם המדינה, ויכולים לפנות אליה בבקשות שונות ביחס לאשפוז: ערעור על ההחלטה, השגות על עצם הטיפול הניתן במסגרת זו וכן הלאה.

ברמה הכללית, הגישה המקובלת היום כלפי אשפוז מהסוג הזה היא כ"רע הכרחי". אם ישנן אפשרויות לטפל בחולה במסגרת הקהילה, יעדיף הצוות הרפואי למצות את הטיפול הקהילתי במסגרות השונות לפני החלטה על אשפוז. לאור זאת, משך האשפוז בדרך כלל מוגבל למינימום ההכרחי ומתקיימות ועדות רפואיות אחת לתקופה קצרה לקבלת החלטה על משך האשפוז.

מה החסרונות באשפוז פסיכיאטרי?

לרוב, אשפוז כזה (בדומה לשהות בבית חולים רגיל) הוא אינה חוויה נעימה בכמה מובנים. ראשית, החופש של המטופל מאוד מוגבל באשפוז. כאמור, הטיפול בחולה פסיכיאטרי הדרוש אשפוז מצריך יצירת "בועה" המנותקת מלחצי היום יום. לפיכך, מוטלות הגבלות שונות על הקשר של המטופל עם העולם החיצוני.

שנית, הטיפול במחלקה פסיכיאטרית מסיר מהמטופל הרבה מלחצי היום יום. הדבר טומן בחובו דאגה מלאה לחיי המטופל- דאגה למזון, לתשלומים, לקיום עבודה ועוד. מטופלים אשר שוהים באשפוז זמן ממושך ללא חובות החברה לעיתים סובלים מ"הוספטליזציה" (מלשון הוספיטל=בית חולים). מצב זה הוא מצב של התרגלות לחיים נטולי חובות המאפיינים בית חולים וקשיים בהסתגלות חזרה לחיי הקהילה: מציאת עבודה, ניהול קשרים חברתיים, דאגה לצרכים אישיים וכיוצא בזה.

שלישית, המצב כיום הוא שאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי מתקיים ביחד עם אנשים חולים נוספים.
השהייה בקרב אנשים נוספים הסובלים מקשיים נפשיים אינה תמיד קלה, ועשויה אף להחמיר את המצב הנפשי של המטופל.

אשפוז פסיכיאטרי

מהן החלופות לאשפוז פסיכיאטרי?

לאור החסרונות באשפוז פסיכיאטרי, ישנן חלופות במסגרות שונות בקהילה.

האלטרנטיבה הראשונה היא אשפוז יום. כאשר מצב המטופל מאפשר זאת, יעדיפו הרופאים לטפל במסגרת זו: מסגרת יומית הכוללת בתוכה את הטיפולים והמעקב של האשפוז הפסיכיאטרי, ללא צורך בלינה במקום. המצב מאפשר למטופל חופש רב יותר ומקל עליו.

חלופה נוספת (או מסגרת המשך לטיפול) היא הוסטלים לנפגעי נפש, דיור מוגן לנפגעי נפש או פנימייה פוסט אשפוזית כאשר מדובר בילדים ובני נוער. מסגרות אלו הן מסגרות טיפוליות בקהילה, אשר מאפשרות רמת טיפול והשגחה גבוהה במסגרת הקהילה. חלופות אלו מתאפשרות כאשר המטופל במצב טוב יותר ומסוגל לתפקד ברמה סבירה.

מתי ואיך מבצעים אשפוז בכפייה?

שלא כמו אשפוז פסיכיאטרי מרצון, אשפוז כפוי, או אשפוז בכפייה נעשה בניגוד לרצונו של המטופל. למרות זאת, חשוב לציין כי מדובר על פרקטיקה מעוגנת בחוק, אשר ניתן ליישם אותה רק במסגרת החוק, בהתאם להגדרות קבועות בחוק. 

במדינות שונות ברחבי העולם, מקובל לבצע אשפוז פסיכיאטרי בכפייה לזמן קצר, בדומה למצב של טיפול יום פסיכיאטרי לצורך הערכה פסיכיאטרית, על ידי קציני משטרה, או פסיכיאטרים.

בתום תהליך הערכה קצר, מחליטים אם להמשיך את האשפוז או לא – גם הם המטופל אינו מעוניין בכך. גם בישראל, נושא אשפוז פסיכיאטרי כפוי מוסדר בחוק וניתן ליישם אותו רק לאחר בדיקה פסיכיאטרית קצרה. יחד עם זאת, החוק מתיר לפסיכיאטר המחוזי סמכות לבצע אשפוז בכפייה גם לפני שהתבצעה בדיקה.

כתוצאה, החוק בישראל למעשה מאפשר לפסיכיאטרים לבצע אשפוז בכפייה גם לאנשים שלא נמצאו מסוכנים לעצמם או לאחרים, דבר שאינו מקובל במדינות מתוקנות אחרות.

האם אשפוז פסיכיאטרי עוזר?

למרות כל החסרונות והחששות, למרות שרצוי שלא להגיע למצב של אשפוז בכפייה או מרצון – לגבי השאלה האם אשפוז פסיכיאטרי עוזר, התשובה היא – לעיתים קרובות בהחלט כן.

יש גם לא מעט אנשים המעידים על עצמם כי טיפול זה מאפשר להם לנוח ממירוץ החיים, להחזיר את הנפש והמחשבות לאיזון, לצאת ממצבים נפשיים קשים ועוד.

ללא ספק, מדובר גם על אשפוז מציל חיים לעיתים קרובות, אשר יכולות להיות לו השלכות חיוביות מרחיקות לכת על המטופלים, שכן אשפוז פסיכיאטרי מעניק להם מסגרת מתאימה, תומכת, מכילה ובעיקר – את הטיפול המתאים להם ביותר במצב הנוכחי.

אשפוז פסיכיאטרי לנוער

אשפוז לנוער מתבצע לרוב בין הגילאים 12 – 18, עבור בני נוער המתמודדים עם משברים נפשיים של דיכאון, אובדנות, הפרעות אכילה, הפרעות הסתגלות, תסמונת פוסט טראומה, הפרעות חרדה, מצבים פסיכוטיים ועוד. אשפוז פסיכיאטרי לנוער בישראל, נעשה מתוך מחשבה ודגש עם סיוע לבני הנוער ומשפחותיהם להתמודד עם המשבר,להחלים ממנו מהר ככל הניתן ולרכוש כלים להתמודדות עם הגורמים שיצרו את המשבר.

חלופות לאשפוז יום פסיכיאטרי מוצעות בישראל לבני נוער, לילדים וגם למבוגרים, כאשר המטרה היא להעניק למטופלים תמיכה, מסגרת וסיוע, המאפשר להם להשתלב ככל הניתן בחיי שגרה, או לחזור לשגרה, שכן ידוע כי לעיתים נלוות לתהליכי אשפוז השלכות לא רצויות – בעיקר אם מדובר על אשפוז ממושך. חלופה נוספת היא אשפוז ביתי, או אשפוז בית פסיכיאטרי, המאפשר למטופל לקבל בביתי ביקורים תכופים של בעלי מקצוע, טיפול תרופתי ומסגרת טיפולית, בהתאם ליכולות של המשפחה.

לסיכום:

אשפוז פסיכיאטרי הוא מסגרת כוללנית אשר מאפשרת טיפול אינטנסיבי בחולים במצבי קצה- אובדנות, פגיעה בסביבה או קשר לקוי עם המציאות. מטרתו העיקרית היא אבחון ומציאת טיפול תרופתי ורגשי לצורך איזון נפשי, ובניית תכנית טיפול למסגרות להמשך טיפול במסגרת הקהילה.
לאשפוז חסרונות רבים, לכן חשוב לנסות למצות חלופות אחרות לפני בחירה בדרך זו. עם זאת, במצבי קצה אשפוז אשר מאפשר השגחה וטיפול ברמה גבוהה מאוד, ולכן עשוי להיות טיפול המציל חיים.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
מערכת נפש תאומה
מערכת נפש תאומה
אתר נפש תאומה היינו פורטל שמטרתו להנגיש מידע מקצועי לציבור. האתר בבעלות קבוצת ג.י.א אשר הוקמה מתוך חזון הכולל מערך פנימיות והוסטלים אשר יהוו מסגרת תומכת לנערים ונערות, בוגרים ובוגרות בעלי קשיים נפשיים והתנהגותיים.
יצירת קשר
עוד בנושא
גלילה לראש העמוד