כוחה של קהילה טיפולית
עוד לפני שמדברים על קהילה טיפולית, חשוב להבין את היכולות הטיפוליות של פנימייה פוסט אשפוזית. אין ספק כי הטיפול הרגשי בבני הנוער השוהים בפנימייה מתבצע על ידי שורה של אנשי מקצוע בתחום הטיפול: פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים השלכתיים ועוד. בנוסף, ניתן לומר כי בתוך שגרת הפנימייה ישנם מפגשים טיפוליים רבים, החל מהבדיקה הפסיכיאטרית, דרך שיחות רבות עם העובדים הסוציאליים ועד למפגשים פרטניים וקבוצתיים עם המטפלים הרגשיים.
אבל האם זו עוצמתה הטיפולית של פנימייה פוסט אשפוזית? במאמר הקצר אנסה לטעון כי במציאות בפנימייה, התהליך הטיפולי אינו שייך רק למרחב הטיפולי הקלאסי אלא קשור בקשר הדוק לאינטראקציה היומיומית של בני הנוער עם הסביבה בה הוא חי בפנימייה. סביבה זו מהווה קהילה טיפולית וזו אשר מזמנת לו מגוון רחב של התנסויות חברתיות ותהליכי תיקון חברתיים.
י' חווה קשיים הפרעות נפשיות ורגשיות שהתבטאו בתסמינים של בחוסר מנוחה, הפרעות חרדה, התפרצויות זעם, נטייה להימנעות מקשרים כלשהם וקשיים משמעותיים ביצירת קשר בתוך קבוצת השווים. לאחר אבחון פסיכיאטרי ולאחר שלמשפחתו ולגורמים הטיפוליים בקהילה השתכנעו כי י' זקוק למעטפת הוליסטית בכדי להעניק מענים לצרכיו הרגשיים, הוחלט על קליטתו במסגרת פנימיית האורנים.
החיים במסגרת הקהילה הטיפולית – הפנימייה
.
ההתחלה באותה קהילה טיפולית חדשה הייתה קשה מנשוא. בחודשים הראשונים היה סגור בחדרו, ולא היה מעוניין ליצור קשרים עם אחרים. אך נ' שהיה שותפו לחדר, הצליח ליצר קשר ראשוני שהתחזק מדי יום. על אף ריבוי של שיחות ומפגשים טיפוליים ומעקב פסיכיאטרי הדוק, דווקא הקשר עם נ' יצר את פריצת הדרך הראשונה כאשר אהבתם למוזיקה הובילה אותם מדי יום לשיעורי המוזיקה בפנימייה. לפתע, י' היה מסוגל לצאת מהחדר מדי יום ולהיפגש עם בני גילו באופן קבוע בכל יום, כאשר לאחר כל מפגש או טיפול רגשי לילדים הרגיש את עצמו כבעל מסוגלות גדולה יותר. תחושותיו הובילו אותו להיפתח במפגשים הטיפוליים ולנסות וללמוד כיצד להתנהל בתוך השינוי אותו הוא עובר ובעיקר ללמוד כיצד הוא הופך להיות חלק מקבוצת השווים, חלק מתוך אותה קהילה הפועלת בתוך פנימייה טיפולית.
אחד מבין עשרות השיאים ש-י' שבר במהלך שהותו בפנימייה, היה כאשר הופיע עם מספר נגנים במועדון תל אביבי עם שיר שהוא כתב במיוחד. לאחר תקופה בפנימייה, בה הוא מתנסה ומתחזק באשר להתמודדות מול תרבותה של הסביבה החברתית, הוא החל ליישם את הנלמד ואף להתנסות בתוך הסביבה החברתית החיצונית שנמצאת מעבר לגדר הפנימייה.
לאורך כל התהליך אותו עבר י' בפנימיית האורנים, נראה כי תובנותיו באשר לחוויה הסובייקטיבית שלו בתוך קבוצת השווים הם שיצרו הזדמנות גדולה לשינוי. עוד אציין כי המעבר מעיבוד על כיסא המטפל והגדרת משימות אישיות אל אותה שגרה חברתית נורמטיבית של פנימייה (חוגים, תורנויות ופנאי), ומעבר נוסף מההתמודדות עם הזירה החברתית לאחר עמידה במשימות האישיות שלו בחרה אל כיסא המטפל, יצרו מעגל קסמים. במסגרתו י' תרגל כישורים חברתיים ושיפר את החוויה הסובייקטיבית שלו כאשר הוא יחיד בתוך הסביבה החברתית, ובעיקר שיפר את המסוגלות העצמית שלו והביטחון העצמי שלו.
הטיפול שמשנה חיים
עוצמתה של קהילה טיפולית שכזו או מה שנקרא פנימייה פוסט אשפוזית היא בכוחותיה הטיפוליים. אין ספק כי כוחותיה הטיפוליים של הפנימייה נסמכת על הדרכה והכשרת הצוות ועל המגוון הרחב של מטפלים ומחנכים במסגרת ובטח בקשר שלהם עם בני הנוער בפנימייה ולצד זאת, כוחותיה הטיפוליים של הפנימייה תלויה לא פחות ביכולת שלה לייצר תהליכי סוציאליזציה מיטיבים כי בסופו של דבר, המרחב החברתי המעודד והמפגש האנושי היומיומי של מספר בני נוער, השותפים לחוויית הפנימייה, הם הקסם הטיפולי של פנימייה פוסט אשפוזית או קהילה טיפולית.